OIE

Solarna elektrana zamenila opštinsku deponiju na severu Hrvatske

Solarna-elektrana-zamenila-opstinsku-deponiju-na-severu-Hrvatske

Foto: Opština Gornji Kneginec / Facebook

Objavljeno

31.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Koncesionar je završio izgradnju fotonaponskog postrojenja od 4,4 megavata na lokaciji bivše deponije u opštini Gornji Kneginec na krajnjem severu Hrvatske, objavile su lokalne vlasti.

Lokalne samouprave u Hrvatskoj uključujući Zagreb pojačavaju napore na polju energetske tranzicije. Između ostalog, opštinske i regionalne vlasti prepoznaju potencijal deponija i raznih vrsta otpada. Projekata i investicija je sve više, ali Opština Gornji Kneginec u Varaždinskoj županiji je redak primer, čak i u celoj Jugoistočnoj Evropi, gde je već izgrađena solarna elektrana na bivšoj deponiji čvrstog komunalnog otpada.

Naučna zajednica, aktivisti i farmeri širom Evrope i sveta sve više upozoravaju da poljoprivredno zemljište i zaštićena područja nisu pogodni za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Posebno kritikuju izgradnju solarnih elektrana, jer pokrivaju najveće površine. Izuzetak su agrosolarna postrojenja, u kojima su paneli visoko na nosačima, pa ispod njih može da se gaji hrana i napasa stoka. Sve u svemu, poenta je u iskorišćavanju ogromnih mogućnosti krovova i neplodnog i zagađenog zemljišta.

Ugovor o pravu korišćenja potpisan je 2021. godine

Opština Gornji Kneginec, na krajnjem severu Hrvatske, potpisala je 2021. ugovor sa izabranim ponuđačem, firmom Prokon iz Varaždina. Njoj je odobreno da izgradi, koristi i održava solarnu elektranu sa 4,4 megavata nominalnog (pik) kapaciteta. Pogon se nalazi na južnoj strani bivše deponije. Zemljište je sanirano.

Investitor je dobio koncesiju na trideset godina. Lokacija, u vlasništvu opštine, prostire se na šest hektara. Načelnik Goran Kaniški je izjavio da će solarna elektrana na mrežu biti priključena pre kraja godine.

Operatori nekih odlagališta komunalnog otpada u regionu prikupljaju deponijski gas radi proizvodnje energije i smanjivanja mogućnosti požara. Dosad izgrađene solarne elektrane se uglavnom nalaze na deponijama rudarskog otpada, a investitori kreću i na mesta gde je industrijski otpad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

31. oktobar 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

31. oktobar 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

31. oktobar 2023. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

31. oktobar 2023. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.