OIE

Solarna elektrana zamenila opštinsku deponiju na severu Hrvatske

Solarna-elektrana-zamenila-opstinsku-deponiju-na-severu-Hrvatske

Foto: Opština Gornji Kneginec / Facebook

Objavljeno

31.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Koncesionar je završio izgradnju fotonaponskog postrojenja od 4,4 megavata na lokaciji bivše deponije u opštini Gornji Kneginec na krajnjem severu Hrvatske, objavile su lokalne vlasti.

Lokalne samouprave u Hrvatskoj uključujući Zagreb pojačavaju napore na polju energetske tranzicije. Između ostalog, opštinske i regionalne vlasti prepoznaju potencijal deponija i raznih vrsta otpada. Projekata i investicija je sve više, ali Opština Gornji Kneginec u Varaždinskoj županiji je redak primer, čak i u celoj Jugoistočnoj Evropi, gde je već izgrađena solarna elektrana na bivšoj deponiji čvrstog komunalnog otpada.

Naučna zajednica, aktivisti i farmeri širom Evrope i sveta sve više upozoravaju da poljoprivredno zemljište i zaštićena područja nisu pogodni za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Posebno kritikuju izgradnju solarnih elektrana, jer pokrivaju najveće površine. Izuzetak su agrosolarna postrojenja, u kojima su paneli visoko na nosačima, pa ispod njih može da se gaji hrana i napasa stoka. Sve u svemu, poenta je u iskorišćavanju ogromnih mogućnosti krovova i neplodnog i zagađenog zemljišta.

Ugovor o pravu korišćenja potpisan je 2021. godine

Opština Gornji Kneginec, na krajnjem severu Hrvatske, potpisala je 2021. ugovor sa izabranim ponuđačem, firmom Prokon iz Varaždina. Njoj je odobreno da izgradi, koristi i održava solarnu elektranu sa 4,4 megavata nominalnog (pik) kapaciteta. Pogon se nalazi na južnoj strani bivše deponije. Zemljište je sanirano.

Investitor je dobio koncesiju na trideset godina. Lokacija, u vlasništvu opštine, prostire se na šest hektara. Načelnik Goran Kaniški je izjavio da će solarna elektrana na mrežu biti priključena pre kraja godine.

Operatori nekih odlagališta komunalnog otpada u regionu prikupljaju deponijski gas radi proizvodnje energije i smanjivanja mogućnosti požara. Dosad izgrađene solarne elektrane se uglavnom nalaze na deponijama rudarskog otpada, a investitori kreću i na mesta gde je industrijski otpad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

31. oktobar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

31. oktobar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

31. oktobar 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

31. oktobar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka