OIE

Put održivosti u hrvatskom Ludbregu: od deponije do energetskog parka

Put održivosti, od zemljišta za odlaganje otpada do energetskog parka

Foto: iStock

Objavljeno

19.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Ludbreg je jedan od retkih gradova koji će zemljište za odlaganje otpada pretvoriti u mesto za proizvodnju obnovljive energije. Solarwatt, kompanija iz Zagreba, rešila je da investira u izgradnju solarne elektrane i proizvodnju vodonika. Ovaj gradić sa nešto manje od 10.000 stanovnika teži da osigura održivu budućnost i zauzme svoje mesto na energetskoj karti Evrope.

Na sednici Gradskog vijeća Ludbrega izglasana je prodaja parcele od 76 ari. Trenutno je odlagalište otpada, kako je i definisano u lokalnom prostornom planu. Međutim, firma Solarwatt ga je kupila za 76 hiljada evra i sada planira da tu izgradi energetski park.

„Cijene energenata u zadnjih godinu i pol dana divljaju, tržište energentima u potpunosti je bio suspendirano, država je preuzela kontrolu cijena za električnu energiju i plin. Međutim, očekujemo povratak normalnoj tržišnoj utakmici i energija će biti vrlo važna za očuvanje budućnosti Ludbrega i njegove industrije“, rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Energetski park bi trebalo da bude izgrađen do septembra 2024.

Energetski park Ludbreg trebalo bi da bude izgrađen do septembra 2024. godine. U prvoj fazi treba da bude postavljena solarna elektrana snage između pet i osam megavata. Zatim je na redu elektrolizer kapaciteta pet megavata. Za poslednju fazu je u planu postrojenje za gasifikaciju otpada kroz koje bi moglo da prođe deset tona dnevno.

Za potrebe upravljanja solarnom elektranom kompanija namerava da zaposli dvoje ili troje radnika, a osam do deset ljudi u celom energetskom parku, prenosi veb stranica lokalne samouprave.

Vodonik je gorivo budućnosti

Ludbreg je u strateškim planovima odredio lokacije za proizvodnju vodonika odnosno energije iz obnovljivih izvora sa ciljem da omogući privredi i građanima pristup jeftinijim energentima, saopšteno je.

Gradonačelnik smatra da će u njegovom mestu, na krajnjem severu Hrvatske, biti pokrenuta prva komercijalna proizvodnja vodonika u zemlji. Skladištenje i transport vodonika je vrlo veliki izazov.

Čak 30 procenata energije koju vodonik proizvede potroši se na njegovo skladištenje i transportovanje

„Čak 30 posto energije koju vodik proizvede treba potrošiti na njegovo skladištenje i transportiranje i to je dosta veliki trošak. Međutim, kad uzmemo u obzir da se taj trošak subvencionira, on ima smisla“, objasnio je Bilić. Evropska unija je vodonik proglasila gorivom budućnosti, što Ludbreg planira da iskoristi i zauzme svoje mesto u njegovoj proizvodnji, istakao je.

Polazna stanica razvoja Ludbrega je vodonik

Ludbreg razvija projekat integrisanja javnog prevoza na lokalnom nivou. Gradonačelnik kaže da će, posle bezuspešnih pregovora s državom i drugim potencijalnim partnerima, ulaganje u vodonik biti prva stanica ka ostvarenju tog cilja. Služiće za pokretanje autobusa, kojih će za početak biti pet, po njegovim rečima.

Osnovni princip cirkularne ekonomije jeste eliminacija otpada i zagađenja. Pri proizvodnji vodonika oslobađa se otpadna toplota, 85 stepeni Celzijusa, što je čini idealnom za korišćenje u ludbreškoj industriji, tvrdi Bilić. „Zagrijanu vodu u potpunosti može iskoristiti jedna naša ludbreška tvrtka u svom tehnološkom procesu“, obrazložio je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

maja-pokrovac-solar-projekti

Pokrovac: U Hrvatskoj lakše graditi postrojenje na fosilna goriva od 10 MW nego solarno od 1 MW

19. jun 2023. - U Hrvatskoj se u industrijskim zonama mogu graditi postrojenja na fosilna goriva do 10 MW bez procene uticaja na životnu sredinu

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

19. jun 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

U pustinji Atakama će biti izgrađen najveći sistem skladištenja energije na svetu

U pustinji Atakama se gradi najveći sistem za skladištenje energije na svetu

19. jun 2023. - Španski proizvođač zelene energije Grenergy započeo je izgradnju postrojenja za skladištenje energije u pustinji Atakama u Čileu

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

19. jun 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.