OIE

Vinkovci planiraju da proizvode i koriste vodonik iz otpada

vinkovci hrvatska josip romic vodik vodonik

Foto: Josip Romić/Facebook

Objavljeno

04.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradske vlasti u Vinkovcima planiraju da proizvode vodonik uz pomoć otpada koji bi zatim koristilli u gradskom prevozu i za grejanje.

Josip Romić, zamenik gradonačelnika Vinkovaca, izjavio je da imaju spremnu studiju predizvodljivosti za projekat +ZEMC (Zero Emission Mobility Corridor) H2 Grada Vinkovci, čija je vrednost procenjena na 48 miliona evra, preneo je Index.hr.

Vinkovci su na dobrom putu da uskoro mogu razgovarati o svim koristima koje donosi vodonična tehnologija, najavio je Romić.

Proizvodnja vodonika bi rešila problem nerecikliranog otpada

Koristi su, kako dodaje, rešavanje problema zbrinjavanja otpada i smanjenja troška odvoza za građane, kao i mogućnost razvoja sistema gradskog prevoza i grejanja na vodonik, što bi opet smanjili troškove građana.

Proizvodnjom vodonika iz otpada bi se odjednom rešio problem nagomilanog nerecikliranog otpada i dobilo, kako tvrdi, jeftino ekološko gorivo.

Romić kaže da vodonik trenutno imamo malu upotrebu u snabdevanju energijom, ali Evropska unija ima ambiciozne planove, pa Vinkovci žele da to iskoriste i postanu predvodnik takve energetske politike u Hrvatskoj.

Vinkovci očekuju da postanu deo Doline vodika

On je istakao da čekaju da kao lokalna smaouprava postanu deo Doline vodika Sjeverni Jadran, projekta za stvaranje tržišta vodonika, koji je počeo 1. septembra i traje šest godina. U njemu učestvuju Hrvatska, Italija i Slovenija.

Plan je da firme iz tri države u okviru Doline vodonika razviju 17 pilot projekata za proizvodnju više od 5.000 tona obnovljivog vodonika godišnje.

Romić je naglasio da je dug put pred njima, ali prvi važni koraci su učinjeni. Takođe, se nadaju kako će postati perjanica nove, najsavremenije hrvatske zelene energetske priče, rekao je Romić.

Inače, od vodonika se trenutno u Evropskoj uniji dobija dva odsto energije, s tim da se 95 odsto proizvodi iz fosilnih goriva, pre svega prirodnog gasa.

Analize pokazuju da bi vodonik dobijen iz obnovljivih izvora energije do 2050. godine mogao obezbeđivati 20-50 odsto potreba u saobraćaju i 5-20 odsto u industriji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

4. oktobar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

4. oktobar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

4. oktobar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

4. oktobar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov