OIE

Osnovano Nacionalno udruženje za vodonik Slovenije

nacionalno-udruzenje-za-voodnik-slovenije

Foto: Pexels

Objavljeno

31.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije i organizacije koje se bave razvojem i korišćenjem tehnologija u sektoru vodonika osnovale su Nacionalno udruženje za vodonik Slovenije (Nacionalno združenje za vodik Slovenije) sa ciljem da promovišu ambicioznije ciljeve i planove u ovoj oblasti. Organizacija je pozvala državu da što pre usvoji nacionalnu strategiju za vodonik.

Nacionalno udruženje za vodonik Slovenije spaja kompanije, istraživačke centre, univerzitete i druge ključne aktere koji sprovode ili planiraju da se bave istraživanjem i razvojem, proizvodnjom i drugim aktivnostima vezanim za vodonik ili tehnologije u toj oblasti, a sarađivaće i sa Evropskom komisijom i organizacijom Hydrogen Europe, navodi se u saopštenju.

Nacionalna strategija za vodonik bi pomogla u razvoju vodonične ekonomije i ubrzala dekarbonizaciju

Udruženje je takođe pozvalo državu da što pre usvoji nacionalnu strategiju za vodonik, koja bi omogućila razvoj vodonične ekonomije i doprinela dekarbonizaciji.

Očekuje se da će Slovenija, zajedno sa Hrvatskom, imati koristi od velikih koridora za vodonik koji bi trebalo da prođu kroz Jugoistočnu Evropu.

Novo udruženje je 19. jula potpisalo sporazum o pristupanju Inicijativi tri mora (Three Seas Initiative) i postalo član njenog saveta za vodonik, čiji je cilj da promoviše saradnju i započne dijalog o ulozi vodonika u smanjenju emisija na nacionalnom nivou i širom Evropske unije.

Slovenački HSE je glavni partner u projektu Dolina vodonika Severni Jadran

Mihael Cigler, predsednik Nacionalnog udruženja za vodonik Slovenije, rekao je da je napredak zemlje u tom sektoru prespor, a da je jedini izuzetak prekogranični projekat Dolina vodonika Severni Jadran (Dolina vodika Sjeverni Jadran), koji se sprovodi u saradnji sa Hrvatskom i Italijom.

Projekat obuhvata ceo lanac vrednosti zelenog vodonika

Slovenačka državna elektroenergetska kompanija Holding Slovenske elektrarne (HSE) je glavni partner u ovom projektu, čije sprovođenje bi trebalo da počne 1. septembra. On obuhvata ceo lanac vrednosti zelenog vodonika, od proizvodnje preko skladištenja i distribucije do njegove krajnje upotrebe u različitim sektorima, uglavnom u industriji i kopnenom i pomorskom saobraćaju, navodi se u HSE-ovom saopštenju.

Jedan od glavnih ciljeva je stvaranje tržišta zelenog vodonika

Partneri iz sektora industrije iz sve tri zemlje će razvijati pilot-projekte za proizvodnju više od 5.000 tona vodonika godišnje iz obnovljivih izvora energije, kao i njegovo skladištenje, distribuciju i korišćenje. Jedan od glavnih ciljeva projekta je stvaranje tržišta zelenog vodonika, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

31. jul 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

31. jul 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

31. jul 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

31. jul 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače