OIE

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Foto: iStock

Objavljeno

03.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet takozvanih dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra. Među njima je Dolina vodonika Severni Jadran, prvi takav transnacionalni projekat.

Odluka da se obezbedi finansiranje za devet takozvanih dolina vodonika pokazuje posvećenost Evropske unije da ubrza implementaciju tehnologija za vodonik kako bi se realizovali ambiciozni ciljevi Zelenog dogovora i plana REPowerEU, izjavio je izvršni direktor Partnerstva za čisti vodonik Bart Bibojk. Ovi projekti su namenjeni regionima, lokalnim vlastima, industriji i građanima Evrope kojima je potrebna nova, zelenija, pametnija privreda.

Projekat je jedna od glavnih dolina vodonika u Evropi

Projekat Dolina vodonika Severni Jadran nastao je nakon potpisivanja pisma o namerama između Slovenije, Hrvatske i italijanske autonomne regije Furlanija – Julijska krajina. Ideja je da pokaže kako se različiti vidovi upotrebe vodonika kao energetskog vektora uklapaju u integrisani sistemski pristup. Projekat je kao jedna od glavnih dolina vodonika ispunio uslove za dodelu bespovratnih sredstava u iznosu od 25 miliona evra.

Partnerstvo predvodi glavni slovenački proizvođač električne energije, Holding Slovenske elektrarne (HSE). Uključuje 34 istraživačke organizacije, državne institucije i privredna subjekta. Saradnjom je pokriven čitav lanac vrednosti od proizvodnje preko skladištenja i distribucije do krajnje upotrebe vodonika kao ključnog energenta u više sektora.

„Naš je cilj jasan: želimo da budemo važan globalni igrač uz čistu i održivu privredu“, rekao je ministar gospodarstva (privrede) i održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović.

Partneri iz tri zemlje će razvijati pilot-projekte za proizvodnju više od 5.000 tona vodonika godišnje.

Partneri iz tri zemlje će razvijati pilot-projekte za proizvodnju više od 5.000 tona zelenog vodonika godišnje. Njime treba da se dekarbonizuju važni industrijski sektori kao što su proizvodnja čelika i cementa i doprinese razvoju održivih transportnih rešenja. Drugi veliki poduhvat kojem je dodeljen grant istog iznosa sprovodi se u zemljama koje izlaze na Baltičko more.

Bojan Kumer, slovenački ministar za životnu sredinu, klimu i energiju, istakao je da je ovaj projekat rezultat zajedničkih napora državne i regionalne uprave, industrije, istraživačkih institucija i javnosti, takozvani quadruple helix ili četvorostruki model saradnje.

Manji projekti za doline vodonika imaju predviđenu proizvodnju 500 tona i više godišnje. Između ostalih, po osam miliona evra je dodeljeno za takve poduhvate u Staroj Zagori u Bugarskoj, na Kritu i u Korintu u Grčkoj i u oblasti južno od Mramornog mora u Turskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

3. februar 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

3. februar 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

3. februar 2023. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

Djedovic Dedovic Lezimo na milijardama od strateskih mineralnih sirovina

Đedović: Ležimo na milijardama od strateških mineralnih sirovina

3. februar 2023. - Korišćenje strateških mineralnih sirovina mora da bude u najboljem interesu privrede, poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović