Električna energija

Slovenija daje dodatnu kapitalnu injekciju ugroženom proizvođaču struje HSE

Slovenija dodatnu kapitalnu injekciju ugrozenom proizvođaču struje HSE

Foto: HSE

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada je odobrila Slovenskom državnom holdingu (SDH) da dokapitalizuje Holding Slovenske elektrarne sa 192 miliona evra. Taj proizvođač uglja i električne energije je ove nedelje već dobio injekciju od 300 miliona evra za likvidnost.

Vlada Slovenije je utrla put za isplatu drugog dela paketa za spas HSE-a. Naložila je SDH, kompaniji koja upravlja državnom imovinom, da 15. decembra dokapitalizuje svoje zavisno preduzeće sa 192 miliona evra, nakon što je ugroženi proizvođač uglja i struje ove nedelje već dobio 300 miliona.

Suša je ove godine oborila prihode od hidroelektrana za 300 miliona evra

HSE je u gadnim finansijskim teškoćama zahvaljujući ovogodišnjoj suši i prekidu rada Termoelektrarne Šoštanj – TEŠ, jedinog postrojenja u Sloveniji za proizvodnju električne energije iz uglja. Ono je 5. decembra vraćeno na mrežu nakon što je zaustavljeno sredinom oktobra zbog prepreka u snabdevanju ugljem, s idejom da se to gorivo prištedi za zimu, kada bi uvoz struje trebalo da bude skuplji.

TEŠ i rudnik uglja Premogovnik Velenje su još prošle godine bili na ivici bankrotstva usled skoka troškova na ime emisija ugljen-dioksida.

Loša hidrološka situacija je oborila ovogodišnje prihode od hidroelektrana za 300 miliona evra, a udarac zbog pada učinka u TEŠ-u će boleti 170 miliona. Negativan rezultat je samo delimično ublažen neočekivanim prilivom 50 miliona evra iz trgovanja električnom energijom, kazao je novoimenovani generalni direktor Tomaž Štokelj.

Paket za spasavanje je u formi dokapitalizacije, ali se od HSE-a očekuje da sredstva vrati

Proizvodnja u holdingovim hidroelektranama će ove godine biti 32 odsto ispod plana, 36 procenata manja nego 2021 i najniža u poslednjih dve decenije. TEŠ će dati 20 odsto manje struje nego što je predviđeno, otkrio je Štokelj.

Povrh svega, HSE ima dug od 700 miliona evra. Inače, iako je dobio garancije od države za uzimanje pozajmica, od banaka je uspeo da dobije samo 185 miliona evra kredita. Čini se da je i aktuelno uvećanje kapitala zapravo zajam za likvidnost, budući da je ministar finansija Klemen Boštjančič kazao da očekuje da će HSE vratiti sredstva pre kraja 2024. „ukoliko ne bude novih šokova na tržištu“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

8. decembar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

8. decembar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

8. decembar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. decembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.