Električna energija

Slovenija daje dodatnu kapitalnu injekciju ugroženom proizvođaču struje HSE

Slovenija dodatnu kapitalnu injekciju ugrozenom proizvođaču struje HSE

Foto: HSE

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada je odobrila Slovenskom državnom holdingu (SDH) da dokapitalizuje Holding Slovenske elektrarne sa 192 miliona evra. Taj proizvođač uglja i električne energije je ove nedelje već dobio injekciju od 300 miliona evra za likvidnost.

Vlada Slovenije je utrla put za isplatu drugog dela paketa za spas HSE-a. Naložila je SDH, kompaniji koja upravlja državnom imovinom, da 15. decembra dokapitalizuje svoje zavisno preduzeće sa 192 miliona evra, nakon što je ugroženi proizvođač uglja i struje ove nedelje već dobio 300 miliona.

Suša je ove godine oborila prihode od hidroelektrana za 300 miliona evra

HSE je u gadnim finansijskim teškoćama zahvaljujući ovogodišnjoj suši i prekidu rada Termoelektrarne Šoštanj – TEŠ, jedinog postrojenja u Sloveniji za proizvodnju električne energije iz uglja. Ono je 5. decembra vraćeno na mrežu nakon što je zaustavljeno sredinom oktobra zbog prepreka u snabdevanju ugljem, s idejom da se to gorivo prištedi za zimu, kada bi uvoz struje trebalo da bude skuplji.

TEŠ i rudnik uglja Premogovnik Velenje su još prošle godine bili na ivici bankrotstva usled skoka troškova na ime emisija ugljen-dioksida.

Loša hidrološka situacija je oborila ovogodišnje prihode od hidroelektrana za 300 miliona evra, a udarac zbog pada učinka u TEŠ-u će boleti 170 miliona. Negativan rezultat je samo delimično ublažen neočekivanim prilivom 50 miliona evra iz trgovanja električnom energijom, kazao je novoimenovani generalni direktor Tomaž Štokelj.

Paket za spasavanje je u formi dokapitalizacije, ali se od HSE-a očekuje da sredstva vrati

Proizvodnja u holdingovim hidroelektranama će ove godine biti 32 odsto ispod plana, 36 procenata manja nego 2021 i najniža u poslednjih dve decenije. TEŠ će dati 20 odsto manje struje nego što je predviđeno, otkrio je Štokelj.

Povrh svega, HSE ima dug od 700 miliona evra. Inače, iako je dobio garancije od države za uzimanje pozajmica, od banaka je uspeo da dobije samo 185 miliona evra kredita. Čini se da je i aktuelno uvećanje kapitala zapravo zajam za likvidnost, budući da je ministar finansija Klemen Boštjančič kazao da očekuje da će HSE vratiti sredstva pre kraja 2024. „ukoliko ne bude novih šokova na tržištu“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

8. decembar 2022. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

8. decembar 2022. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

8. decembar 2022. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

8. decembar 2022. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem