Energetska kriza

Generalni direktor slovenačkog HSE-a Viktor Vračar ide na čelo Termoelektrarne Šoštanj

Generalni direktor slovenackog HSE Viktor Vracar Termoelektrarne sostanj

Foto: HSE

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenački državni Holding Slovenske elektrarne najavio je promene u rukovodstvu. Generalni direktor Viktor Vračar će biti prebačen na čelo TEŠ-a, jedine termoelektrane na ugalj u zemlji, koja je privremeno isključena usled zastoja u isporukama tog goriva.

Državni zvaničnici i predstavnici glavnih energetskih kompanija tvrde da havarija u podzemnom rudniku uglja Velenje u Sloveniji nije pretnja za energetsku stabilnost. Ipak, poslednji događaji u matičnom Holdingu Slovenske elektrarne pokazuju da se tamo ovo pitanje shvata sasvim ozbiljno. Nadzorni odbor je odlučio da generalni direktor Viktor Vračar ode na čelo Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ).

Finance su izvestile da Tomaž Štokelj iz GEN-I-ja ima najveće izglede da nasledi Vračara. On je blizak saradnik premijera Roberta Goloba, koji je bio na čelu te kompanije do početka poslednje predizborne kampanje.

Jedina preostala termoelektrana na ugalj u državi zavisi od pomenutog, takođe jedinog rudnika. Pre nedelju dana je privremeno obustavila rad da bi skladištila ugalj za zimu dok je uvozna električna energija jeftinija. Odluka je donesena po pucanju stene u Premogovniku Velenje, gde će zbog te okolnosti planirana godišnja proizvodnja podbaciti za sedam odsto, procenjeno je.

TEŠ ostaje van pogona do kraja novembra ukoliko u Sloveniji ne dođe do poremećaja u snabdevanju strujom

Začkoljica je u tome što je nuklearna elektrana Krško na redovnom remontu do 2. novembra, pa Slovenija trenutno u inostranstvu nabavlja električnu energiju za 75 procenata domaćih potreba. Zamisao je da TEŠ ostane isključen do 30. novembra osim u slučaju da HSE mora da ga vrati u pogon zbog poremećaja u snabdevanju.

Vračar na novu dužnost stupa 8. novembra.

„Što se tiče slovenačke termoelektrane, koja je zaslužna za trećinu slovenačke proizvodnje struje, čekaju ga veliki izazovi u obezbeđivanju sigurnog i pouzdanog rada energetskog objekta TEŠ i, uz to, snabdevanju slovenačke privrede i domaćinstava električnom energijom. Društvo TEŠ dobro poznaje, kao i ključne zadatke na putu tzv. zelene tranzicije društva TEŠ i cele regije“, saopštio je HSE.

Aktuelni generalni direktor Matjaž Vodušek podneo je ostavku ove nedelje, pozivajući se na lične razloge.

TEŠ je nedavno počeo da testira upotrebu uglja dopremljenog iz Indonezije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

21. oktobar 2022. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

21. oktobar 2022. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

21. oktobar 2022. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

21. oktobar 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević