OIE

Opština Tešanj dobijaće 70 odsto električne energije iz solarnih elektrana

tesanj sajam suad huskic fotonaponske elektrane

Foto: Opština Tešanj

Objavljeno

28.09.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Opština Tešanj u fotonaponskim elektranama na svojoj teritoriji proizvodiće 70 odsto električne energije koju potroše domaćinstva i privreda, najavio je načelnik opštine Suad Huskić.

Opština Tešanj je jedna od najuspešnijih u korišćenju obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini, a ozbiljne korake u energetskoj tranziciji pravi i Opština Lopare, ali i Grad Mostar.

Samo do 2020. godine, kako se navodi u Akcionom planu održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama Općine Tešanj do 2030. (eng. Sustainable Energy and Climate Action Plans – SECAP), registrovano je 15 fotonaponskih elektrana ukupne instalisane snage 608 kW.

Te elektrane na godišnjem nivou proizvode oko 742,15 MWh električne energije i najvećim delom su ih instalirale firme za sopstvenu potrošnju.

Na otvaranju 17. Međunarodnog sajma privrede Tešanj – BiH 2023 načelnik opštine Suad Huskić pohvalio se da im je porastao broj stanovnika od popisa 2013, da su među deset opština u BiH u kojima je više rođenih nego umrlih i prvi u Federaciji BiH po broju učenika u osnovnim školama.

Načelni Suad Huskić i sam proizvodi struju u solarnoj elektrani

U opštini, kako je naveo, radi 2.817 firmi sa oko 14.000 radnih mesta. Tešanj, prema njegovim rečima, već sprovodi energetsku tranziciju.

Na kraju naredne godine imaćemo oko 400 solarnih elektrana, instalirane snage 17 MW koje će proizvoditi 70 odsto električne energije koju Tešanj troši odnosno firme sa 14.000 radnih mesta i oko 44.000 stanovnika, poručio je Huskić.

Inače, on je početkom septembra od Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH (FERK) dobio dozvolu za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije Foton.

U Tešnju se gradi i prva fotonaponska elektrana koju finansira Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini

Fotonaponska elektrana ima instalisanu snagu od 23 kW, a očekivana godišnja proizvodnja je 34 MWh.

Tešanj je i lokacija na kojoj je u aprilu ove godine Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini započela gradnju svoje prve solarne elektrane. Green Vakuf Tešanj imaće snagu od 100 kW.

Muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević ovaj događaj ocenio je kao istorijski jer Islamska zajednica postaje investitor i smanjuje svoju zavisnost od donacija i članarina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

28. septembar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

28. septembar 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

28. septembar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

28. septembar 2023. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske