OIE

EPBiH u zelenoj tranziciji – solarne elektrane na mestu bivših ugljenokopa

EPBiH u zelenoj tranziciji - solarne elektrane na mestu bivših ugljenokopa

Foto: blickpixel from Pixabay

Objavljeno

29.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.07.2022.

Komentari

0

Podeli

U okviru napora za sprovođenje dekarbonizacije, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) radi na projektima izgradnje solarnih elektrana na mestima bivših rudnika uglja i otvorenih kopova, kao i deponijama šljake i pepela termoelektrana u Tuzli i Kaknju. Ovo javno preduzeće je objavilo aukciju za izvođenje radova na izgradnji fotonaponske elektrane Gornja Breza, snage 15 megavata, u cilju transformacije energetskog sektora ka obnovljivim izvorima energije.

Elektroprivreda BiH, sa sedištem u Sarajevu, raspisala je tender po sistemu ključ u ruke za izgradnju fotonaponske elektrane Gornja Breza snage 15 megavata na istoimenom lokalitetu u opštini Breza severno od prestonice. Rok za dostavljanje ponuda je 30. septembar.

Solarna elektrana je planirana na površini od 21 hektara, na teritoriji rudnika mrkog uglja Breza. Kompleks se sastoji od dve jame i jednog površinskog kopa.

Procenjena vrednost projekta bez poreza na dodatnu vrednost  iznosi 22 miliona konvertibilnih maraka (11,2 miliona evra), a rok za izvršenje radova je 24 meseca od početka realizacije ugovora, navodi se u pozivu.

Dekarbonizacija Elektroprivrede BiH

EPBiH namerava da do 2030. godine realizuje projekte solarnih elektrana u rudnicima uglja Breza, Kakanj i Kreka i na deponiji termoelektrane u Tuzli.

Ovo javno preduzeće je na Podveleškom platou izgradilo svoju prvu vetrolektranu, u okviru strategije da poveća udeo proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

EPBiH namerava da nakon 2050. godine u potpunosti napusti ugalj i osloni se na hidroelektrane i obnovljive izvore. Ipak, zbog energetske krize je odloženo zatvaranje dva bloka u Tuzli i Kaknju.

Kompanija ima zadatak i da se pobrine za rudare i druge zaposlene u rudnicima i termoelektranama. U preduzeću planiraju da organizuju obuku za neke od njih za rad na projektima solarnih elektrana.

Dogovor za elektranu u Banovićima

EPBiH je usaglasila sve detalje oko izgradnje solarne elektrane snage 10 megavata u Banovićima, navode u ovoj bosanskohercegovačkoj opštini. Visina zakupa zemljišta i vremenski period zakupa su dogovoreni, a ugovor bi trebalo da bude potpisan početkom septembra, za kada je najavljen i tender, saopšteno je.

Tender za izgradnju solarne elektrane u Banovićima je najavljen za početak septembra

U međuvremenu, lokalna samouprava treba da izda urbanističku saglasnost kako bi EPBiH pripremio tendersku dokumentaciju Solarna elektrana će biti izgrađena na lokalitetu Selo II – MZ Banovići Selo, na površini od 10 hektara.

EPBiH planira gradnju šest solarnih elektrana do 2030, ukupne snage oko 210 megavata. U kompaniji kažu da su rezultati merenja osunčanosti pokazali da su svi projekti isplativi.

Biomasa umesto uglja

Elektroprivreda BiH je posadila brzorastuću vrbu na dva hektara koja pripadaju rudnicima Kreka i Breza. Namera je da biomasa delimično zameni ugalj u proizvodnji struje u postojećim termoblokovima, a u preduzeću su najavili proširenje na više desetina hektara.

EPBiH je polovinom jula potpisao ugovor o koncesiji za gradnju dve solarne elektrane ukupne snage do 50 megavata. Gradiće se na odlagalištu jalovine Rudnika uglja Gračanica u opštini Bugojno, a investicija je procenjena na 60 miliona maraka (30,6 miliona evra).

Ova državna elektroprivreda je nedavno zvanično odustala od nastavka gradnje sedmog bloka u Termoelektrani Tuzla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

29. jul 2022. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

29. jul 2022. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

29. jul 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

29. jul 2022. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga