Električna energija

Energetska zajednica: Produžavanjem radnog veka termoelektrana u FBiH se krši ugovor

Energetska zajednica produzavanjem radnog veka termoelektrana krsi ugovor

Foto: Termoelektrana Kakanj (EPBiH)

Objavljeno

29.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Federacija BiH namerava da održi dva bloka u termoelektranama na ugalj u pogonu nakon isteka vremenskog limita, što je Sekretarijat Energetske zajednice proglasio jasnim kršenjem obaveza.

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da odluka Federacije Bosne i Hercegovine da produži rad dva bloka u svojim termoelektranama na ugalj do 2028. povećava zabrinutost za životnu sredinu. Treba pomenuti da je ta međunarodna organizacija u februaru već pokrenula postupak protiv BiH zbog premašivanja graničnih vrednosti za ispuštanje zagađujućih materija u vazduh definisanih Nacionalnim planom za smanjenje emisija.

Dom naroda Parlamenta FBiH je 24. marta usvojio zaključak da se za blokove termoelektrana na ugalj Tuzla 4 i Kakanj 5 otkazuje primena opt-aut mehanizma koji proishodi iz Direktive Evropske unije o velikim ložištima. Namera je da se njihov rad produži do 2028. godine. Po mišljenju sekretarijata, takva jednostrana odluka je jasno kršenje obaveza Bosne i Hercegovine po Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice.

Tuzla 4, Kakanj 4 pred istekom granice od po 20.000 radnih sati

Dva bloka u termoelektranama Tuzla i Kakanj uključena su 2016. u opt-aut mehanizam na sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice. Ubrzo im ističe limit od po 20.000 radnih sati, kada moraju da se zatvore ili, u teoriji, da se rekonstruišu.

Rad po probijanju zadatog roka negativno utiče na interese svih građana BiH jer zagađenost vazduha izaziva veliku štetu po zdravlje i životnu sredinu, uključujući prerano umiranje od bolesti respiratornog sistema, a takođe dovodi do ekstremno visokih troškova koje mora da snosi celo društvo, naglašavaju u sekretarijatu.

Termalne elektrane Tuzla i Kakanj posluju u okviru državne Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH), jednog od tri takva preduzeća u zemlji. Kompanija takođe sprema i kupuje projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

BiH krši propise i u projektu izgradnje bloka Tuzla 7

Što se tiče plana izgradnje bloka 7 u termoelektrani Tuzla, finansiranog zajmom od kineske izvozno-uvozne Eksim banke, Ministarski savet je prošle godine zaključio da je odlukom Savjeta za državnu pomoć BiH prekršen član 18 Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, budući da garancija nije odobrena pod tržišnim uslovima.

Sekretarijat je saopštio da očekuje da ga vlada ove zemlje do 1. jula obavesti o merama preduzetim da se ispravi prekršaj protiv tekovina Energetske zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

29. mart 2022. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

29. mart 2022. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

29. mart 2022. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

29. mart 2022. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa