Električna energija

Energetska zajednica: Produžavanjem radnog veka termoelektrana u FBiH se krši ugovor

Energetska zajednica produzavanjem radnog veka termoelektrana krsi ugovor

Foto: Termoelektrana Kakanj (EPBiH)

Objavljeno

29.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Federacija BiH namerava da održi dva bloka u termoelektranama na ugalj u pogonu nakon isteka vremenskog limita, što je Sekretarijat Energetske zajednice proglasio jasnim kršenjem obaveza.

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da odluka Federacije Bosne i Hercegovine da produži rad dva bloka u svojim termoelektranama na ugalj do 2028. povećava zabrinutost za životnu sredinu. Treba pomenuti da je ta međunarodna organizacija u februaru već pokrenula postupak protiv BiH zbog premašivanja graničnih vrednosti za ispuštanje zagađujućih materija u vazduh definisanih Nacionalnim planom za smanjenje emisija.

Dom naroda Parlamenta FBiH je 24. marta usvojio zaključak da se za blokove termoelektrana na ugalj Tuzla 4 i Kakanj 5 otkazuje primena opt-aut mehanizma koji proishodi iz Direktive Evropske unije o velikim ložištima. Namera je da se njihov rad produži do 2028. godine. Po mišljenju sekretarijata, takva jednostrana odluka je jasno kršenje obaveza Bosne i Hercegovine po Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice.

Tuzla 4, Kakanj 4 pred istekom granice od po 20.000 radnih sati

Dva bloka u termoelektranama Tuzla i Kakanj uključena su 2016. u opt-aut mehanizam na sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice. Ubrzo im ističe limit od po 20.000 radnih sati, kada moraju da se zatvore ili, u teoriji, da se rekonstruišu.

Rad po probijanju zadatog roka negativno utiče na interese svih građana BiH jer zagađenost vazduha izaziva veliku štetu po zdravlje i životnu sredinu, uključujući prerano umiranje od bolesti respiratornog sistema, a takođe dovodi do ekstremno visokih troškova koje mora da snosi celo društvo, naglašavaju u sekretarijatu.

Termalne elektrane Tuzla i Kakanj posluju u okviru državne Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH), jednog od tri takva preduzeća u zemlji. Kompanija takođe sprema i kupuje projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

BiH krši propise i u projektu izgradnje bloka Tuzla 7

Što se tiče plana izgradnje bloka 7 u termoelektrani Tuzla, finansiranog zajmom od kineske izvozno-uvozne Eksim banke, Ministarski savet je prošle godine zaključio da je odlukom Savjeta za državnu pomoć BiH prekršen član 18 Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, budući da garancija nije odobrena pod tržišnim uslovima.

Sekretarijat je saopštio da očekuje da ga vlada ove zemlje do 1. jula obavesti o merama preduzetim da se ispravi prekršaj protiv tekovina Energetske zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

29. mart 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

29. mart 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

29. mart 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

29. mart 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije