Životna sredina

BiH, Kosovo*, Severna Makedonija prekršili propise o zagađivanju vazduha iz termoelektrana

BiH Kosovo Severna Makedonija prekrsili propise zagadivanju vazduha termoelektrana

Foto: MonikaP from Pixabay

Objavljeno

01.03.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Severna Makedonija su 2018. i 2019. prekoračili dozvoljene nivoe emisija zagađujućih materija u vazduh koje su zacrtali u svojim nacionalnim planovima za smanjenje emisija, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice u obrazloženju odluke da pokrene prekršajne postupke.

Nacionalni planovi za smanjenje emisija ili NERP-ovi su instrument za usklađivanje s odredbama Direktive o velikim ložištima i propisuju smanjivanje ispuštenih količina sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine – konkretno praškastih materija ili PM čestica. Severna Makedonija je premašila najviše dozvoljene nivoe u segmentima SO2 i prašine, a BiH i Kosovo* za sve tri zagađujuće materije, navode u Sekretarijatu Energetske zajednice.

Sekretarijat je saopštio da je usvojio takozvano obrazloženo mišljenje protiv tri ugovorne strane po pitanju izveštaja za 2018. i 2019, s tvrdnjom da nisu uspele da značajno smanje zagađivanje vazduha iz termoelektrana, što su bile obavezne u skladu s direktivom.

Rok za odgovor je dva meseca

Sprovođenje tog segmenta pravnog nasleđa Energetske zajednice u domenu životne sredine je od ključnog značaja da se stalno smanjuje zagađivanje vazduha u sektoru energetike, a ono nanosi ozbiljnu štetu zdravlju i životnoj sredini, stoji u objavi. Severna Makedonija, BiH i Kosovo* imaju priliku da reaguju i pokušaju da otklone rečenu zabrinutost, pre nego što sekretarijat prosledi njihove slučajeve Ministarskom savetu Energetske zajednice.

Sekretarijat je ovu proceduru za rešavanje sporova pokrenuo još pre skoro godinu dana. Reč je o preliminarnom postupku za sprovođenje zakona i propisa, a rok za osporavanje prekršaja zakonodavstva u okviru Energetske zajednice je dva meseca.

Slučajevi su otvoreni pre skoro godinu dana, a tada je bila obuhvaćena i Srbija

U međuvremenu, Sekretarijat u međuvremenu može da utvrdi sve činjenice vezane za slučaj. Zainteresovanim stranama može se odobriti pristup dokumentaciji i one tokom preliminarne procedure mogu da predaju svoja pisana opažanja. Prošlog marta, kada je Sekretarijat Energetske zajednice povukao pomenuti potez oko ovih slučajeva, bila je obuhvaćena i Srbija i to zbog probijanja limita za ispušteni sumpor-dioksid.

Velika ložišta su postrojenja s energetskim kapacitetom višim od 50 megavata. U slučaju tri navedene ugovorne strane, skoro čitava zagađenost vazduha u toj kategoriji potiče iz termoelektrana na lignit.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

1. mart 2022. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

1. mart 2022. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

1. mart 2022. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

1. mart 2022. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave