Životna sredina

BiH, Kosovo*, Severna Makedonija prekršili propise o zagađivanju vazduha iz termoelektrana

BiH Kosovo Severna Makedonija prekrsili propise zagadivanju vazduha termoelektrana

Foto: MonikaP from Pixabay

Objavljeno

01.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Severna Makedonija su 2018. i 2019. prekoračili dozvoljene nivoe emisija zagađujućih materija u vazduh koje su zacrtali u svojim nacionalnim planovima za smanjenje emisija, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice u obrazloženju odluke da pokrene prekršajne postupke.

Nacionalni planovi za smanjenje emisija ili NERP-ovi su instrument za usklađivanje s odredbama Direktive o velikim ložištima i propisuju smanjivanje ispuštenih količina sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine – konkretno praškastih materija ili PM čestica. Severna Makedonija je premašila najviše dozvoljene nivoe u segmentima SO2 i prašine, a BiH i Kosovo* za sve tri zagađujuće materije, navode u Sekretarijatu Energetske zajednice.

Sekretarijat je saopštio da je usvojio takozvano obrazloženo mišljenje protiv tri ugovorne strane po pitanju izveštaja za 2018. i 2019, s tvrdnjom da nisu uspele da značajno smanje zagađivanje vazduha iz termoelektrana, što su bile obavezne u skladu s direktivom.

Rok za odgovor je dva meseca

Sprovođenje tog segmenta pravnog nasleđa Energetske zajednice u domenu životne sredine je od ključnog značaja da se stalno smanjuje zagađivanje vazduha u sektoru energetike, a ono nanosi ozbiljnu štetu zdravlju i životnoj sredini, stoji u objavi. Severna Makedonija, BiH i Kosovo* imaju priliku da reaguju i pokušaju da otklone rečenu zabrinutost, pre nego što sekretarijat prosledi njihove slučajeve Ministarskom savetu Energetske zajednice.

Sekretarijat je ovu proceduru za rešavanje sporova pokrenuo još pre skoro godinu dana. Reč je o preliminarnom postupku za sprovođenje zakona i propisa, a rok za osporavanje prekršaja zakonodavstva u okviru Energetske zajednice je dva meseca.

Slučajevi su otvoreni pre skoro godinu dana, a tada je bila obuhvaćena i Srbija

U međuvremenu, Sekretarijat u međuvremenu može da utvrdi sve činjenice vezane za slučaj. Zainteresovanim stranama može se odobriti pristup dokumentaciji i one tokom preliminarne procedure mogu da predaju svoja pisana opažanja. Prošlog marta, kada je Sekretarijat Energetske zajednice povukao pomenuti potez oko ovih slučajeva, bila je obuhvaćena i Srbija i to zbog probijanja limita za ispušteni sumpor-dioksid.

Velika ložišta su postrojenja s energetskim kapacitetom višim od 50 megavata. U slučaju tri navedene ugovorne strane, skoro čitava zagađenost vazduha u toj kategoriji potiče iz termoelektrana na lignit.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rio Tinto rad studiji izvodljivosti projekat Jadar

Rio Tinto nastavlja rad na studiji izvodljivosti za projekat Jadar

10 августа 2022 - Rio Tinto je saopštio da u skladu s ranije preuzetim obavezama namerava da završi internu studiju izvodljivosti za projekat Jadar

Prijavite krivolov prepelica i zaštitite ugrožene ptice u Srbiji

08 августа 2022 - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva ljubitelje prirode i sve građane da prijave...

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...