OIE

Uskoro kreće projekat izgradnje solarnih elektrana duž puteva u Bosni i Hercegovini

autoceste fbih solar energija

Foto: Autoceste FBiH

Objavljeno

01.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Autoceste Federacije BiH planiraju da instaliraju solarne panele kako bi proizvodili električnu energiju za potrebe puteva kojima upravljaju. Federacija BiH na ovaj način pravi pionirske korake za region Jugoistočne Evrope, i sada je u društvu Slovenije, koja je sličan plan najavila krajem jula.

Namera Autocesta FBiH uklapa se u ekspanziju proizvodnje energije za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima, čime se smanjuju troškovi nabavke struje na tržištu. Ali, i u trend koji se pojavio relativno skoro, a to je da se za fotonaponske sisteme sve više koriste lokacije koje se ne mogu upotrebiti u druge svrhe. Zato ima sve više prozjumera i projekata za agrosolar, solarne elektrane na branama hidroakumulacija, pored pruga ili na parkinzima.

Autoceste FBiH raspisale su javni poziv kojim traže firmu za pripremu studije o potencijalu, koji ima ova državna firma za izgradnju fotonaponskih elektrana na koridoru Vc, prenela je eKapija, . Studija bi trebalo da sadrži predlog fotonaponskih tehnologija koje bi mogle da se iskoriste, procenu potrebnih investicija, ekonomsku analizu isplativosti.

Autoceste FBiH žele da dobiju rešenja za fotonaponske elektrane na postojećim i budućim deonicama koridora Vc

Koridor Vc povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH na potezu Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče. Na teriroriju BiH otpada najduži deo – 340 km od čega kroz Federaciju BiH prolazi 285 kilometara, a dosad je izgrađeno 121,4 kilometara.

Kada je reč o glavnim ciljevima studije, Autoceste FBiH navode da cena električne energije ima izražen trend rasta, a solarni fotonaponski paneli postaju jedan od najjeftinijih izvora energije.

Firma trenutno za struju godišnje plaća 1,5 miliona KM

Međutim, zbog zahteva za velikim površinama za instalaciju fotonaponskih sistema, kao i činjenice da je ekonomski i tehnički optimalna instalacija proizvodnih kapaciteta što bliže mestu potrošnje, potrebno je istražiti tehnologije i predložiti rešenje za fotonaponske elektrane na postojećim i budućim deonicama koridora Vc, navela je firma, i dodala da je osnovni cilj zadovoljiti deo rastućih potreba za električnom energijom iz vlastite proizvodnje.

Prema podacima iz 2019. potrošnja električne energije na koridoru Vc bila je oko 8.500 MWh uz godišnje finansijske izdatke od oko 1,5 mil konvertibilnih maraka.

Solar bi puteve mogao da pretvori u ogromne generatore energije

Korišćenje solarnih panela moglo bi, kako dodaju, transformisati tradicionalne asfaltne puteve u ogromne generatore energije. Oni navode da je nekoliko projekata u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj već pokazalo da se fotonaponski sistemi mogu koristiti za proizvodnju električne energije za snabdevanje odmorišta i za osvetljavanje trase i tunela.

PV zvučne barijere, odlagališta iskopnog materijala od izgradnje puteva, otkupljeno zemljište koje se ne koristi za potrebe autoputeva, predstavljaju ogroman potencijal

Gledajući potencijalni doprinos fotonaponskih solarnih tehnologija za proizvodnju električne energije na prostoru autoputeva, Autoceste FBiH smatraju da PV zvučne barijere, odlagališta iskopnog materijala od izgradnje autoputeva, otkupljeno zemljište koje se ne koristi za potrebe autoputeva, predstavljaju ogroman potencijal.

Firma, takođe, želi da kroz studiju dobije i osvrt na instalaciju punjača za električna vozila i analizu mogućnosti formiranja energetske zadruge na koridoru Vc.

Rok za dostavljanje ponuda je 20. novembar, a procenjena vrednsot nabavke je 146.260 KM.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. novembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

1. novembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

1. novembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji