OIE

Francuska železnica gradi solarne elektrane duž pruga širom zemlje

Trasa dekarbonizacije francuske železnice na hiljadu hektara solarnih panela

Foto: SNCF Renouvelables

Objavljeno

14.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuski operater železnice SNCF namerava da do 2030. instalira solarne elektrane ukupne snage jednog gigavata na površini od hiljadu hektara duž želežničke infrastrukture širom zemlje. Time će omogućiti snabdevanje železničke mreže električnom energijom i pokrenuti dekarbonizaciju ovog sektora.

SNCF je osnovao novu podružnicu SNCF Renouvelables za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Francuski operater železnice namerava da na hiljadu hektara površine instalira fotonaponske pogone čiji bi ukupan maksimalni kapacitet ili pik iznosio jedan gigavat. To je 15 do 20 procenata trenutnih potreba ove kompanije za električnom energijom.

Pik je najveća snaga koju solarni moduli mogu da razviju. Ti uređaji proizvode jednosmernu struju, a ona se u inverterima pretvara u naizmeničnu i predaje u mrežu. Priključni kapacitet je kod konvencionalnih solarnih panela obično za petinu manji od pika.

SNCF je jedan od najvećih potrošača struje u Francuskoj, a predviđeni kapacitet može da pokrije 15 do 20 procenata trenutnih potreba kompanije

SNCF je jedan od najvećih potrošača električne energije u Francuskoj. Godišnje u proseku potroši devet teravat-sati za pogon 15 hiljada vozova i snabdevanje tri hiljade železničkih stanica i drugih objekata, ističu u kompaniji.

Više od 80 procenata njenih kompozicija ide na struju. Kao nacionalni operater železničke mreže, SNFP upravlja saobraćajem na skoro 28 hiljada kilometara pruge.

Veliki potencijali za ugradnju solarnih panela na železničkoj infrastrukturi

Radovi na prvoj grupi od tridesetak lokacija različitih veličina u nekoliko regiona treba da počnu ove godine.

Pored izgradnje elektrana na zemlji i krovovima zgrada, kompanija planira solarne nadstrešnice na više od stotinu parkinga kod železničkih stanica, sa ukupnom snagom od skoro 30 megavata.

To je u skladu sa novim zakonom koji nalaže da svi veliki parkinzi imaju solarne krovove.

Za drugu fazu planira se izgradnja solarnih postrojenja, gde se razmatra postavljanje solarnih panela vertikalno, na sadašnje ograde duž trase pruge, najavili su u novoosnovanoj podružnici.

SNCF upravlja objektima zbirne površine 12 miliona kvadratnih metara objekata i još sto hiljada hektara zemljišta.

SNCF navodi da bi se za solarne elektrane moglo iskoristiti do 10 hiljada hektara površina u vlasništvu kompanije

Kompanija je izradila solarni katastar kojim je identifikovala najpogodnije lokacije za postavljanje solarnih panela. Do sada je mapirano više od hiljadu hektara koji ispunjavaju uslove. SNCF navodi da bi se za tu namenu moglo iskoristiti do 10 hiljada hektara.

Solarni paneli duž elektrificiranih železničkih trasa mogu direktno da opslužuju vozne garniture.

Projekti na železničkoj infrastrukturi se realizuju i u drugim evropskim zemljama. Nemački Deutsche Bahn ispituje mogućnost ugradnje solarnih panela u železničke pragove. Švajcarski startap Sun-Ways započeo je pilot-projekat postavljanja fotonaponskih modula između šina, poput tepiha.

U gradu Kajseri u Turskoj, kompanija Kayseri Transportation priprema izgradnju vetroelektrane od 22 megavata kojom bi obezbedila više od 70 gigavat-sati struje godišnje za potrebe tamošnjeg urbanog lakog šinskog sistema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

14. jul 2023. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

14. jul 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe