OIE

Solarna nadstrešnica za parkiralište na 15 hektara u Francuskoj

Solarna nadstrešnica za parkiralište na 15 hektara u Francuskoj

Foto: Engie Green

Objavljeno

12.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Volkswagen i energetski gigant Engie su pustili u rad fotonaponsko postrojenje od 20 megavata nad parkiralištem na severu Francuske. Solarna nadstrešnica se sastoji od dve jednake celine na ukupno čak 15 hektara.

Solarnu nadstrešnicu na povišini od 15 hektara naručio je Volkswagen Group France (VGF), francuska podružnica nemačkog proizvođača automobila. Projekat je u potpunosti izveo i finansirao Engie Green, koji se u okviru francuske energetske grupe Engie bavi obnovljivim izvorima.

Postrojenje od dve celine pokriva parking za 6.500 vozila

Maksimalni kapacitet (pik) fotonaponske instalacije iznosi 20 megavata. Postavljena je u Volkswagenovom sedištu za Francusku u oblasti O de Frans na severu zemlje. Solarna nadstrešnica pokriva prostor za 6.500 vozila.

Ova instalacija sa 50 hiljada solarnih panela vredna je 20 miliona evra. Inače, za projekat je u dve kraudfanding kampanje za privlačenje malih investitora prikupljeno ukupno tri miliona evra od 342 pojedinaca, većinom iz O de Fransa.

Engie Green će održavati postrojenje i upravljati njime u naredne 32 godine.

Ovo fotonaponsko postrojenje je trinaesti objekat te vrste kojeg je Engie Green realizovao u Francuskoj. Firma je saopštila da je do sada postavila solarne nadstrešnice na 200 hektara.

Sva velika parkirališta u Francuskoj biće pokrivena solarnim panelima

Ovakvim krovnim solarnim instalacijama dodatni podstrek daje novi zakon o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora u Francuskoj, prema kojem će sva postojeća i nova parkirališta sa prostorom za najmanje 80 vozila morati da budu pokrivena solarnim panelima.

Vlasnici parkinga sa između 80 i 400 mesta imaju pet godina da ispoštuju te mere, a rok za više od toga je tri godine.

Najmanje polovina površine lokacija u tim kategorijama mora biti pokrivena solarnim panelima. Francuske vlasti procenjuju da bi ova mera mogla da doprinese kapacitetu proizvodnje sa 11 gigavata, kao deset nuklearki.

Solarni parking može da obezbedi električnu energiju i priključke za električne automobile, kao i za objekte u okolini

Parkirališta, pored fasada i krovova, imaju najveći potencijal za ugradnju manjih fotonaponskih postrojenja. Njihova prednost je što štite automobile od kiše i snega, ali i od vrelog sunca, pa je potrebno manje energije za hlađenje vozila. Pored toga, solarni parking može da obezbedi električnu energiju i priključke za električne automobile, kao i za objekte u okolini.

Što se tiče Jugoistočne Evrope, Slovenija je upravo usvojila zakon koji ubrzava procedure i reguliše prostorno planiranje i izdavanje dozvola, prvenstveno za vetroparkove i solarne elektrane. Omogućava da se fotonaponske instalacije postavljaju na krovovima većih objekata, u prostoru oko energetske infrastrukture, puteva i pruge, na zatvorenim deponijama i kamenolomima, kao i na parkiralištima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

12. jul 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. jul 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage