OIE

Slovenija će graditi solarne elektrane na zemljištu pored autoputeva

slovenija solar autoputevi hse dars seng

Foto: HSE

Objavljeno

24.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hidroenergetska kompanija Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) i preduzeće za puteve Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) planiraju da grade solarne elektrane pored autoputeva, a prva bi trebalo da bude u Primorskoj i Obalno-kraškoj regiji.

Korišćenje solarne energije je u ekspanziji u celom svetu, ali stručnjaci upozoravaju da bi trebalo voditi računa u izboru lokacija za njihovo instaliranje kako se ne bi zauzele velike površine zemljišta, i to obradivog, i narušila životna sredina. Namera dve slovenačke firme je prva te vrste u regionu, podseća na korišćenje zemlje pored pruga ili parkinga za instaliranje fotonaponskih panela, ali je, takođe, i sprovođenje u delo nedavno usvojenog Zakona o uvođenju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

SENG, koji posluje u okviru Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) i DARS su u znak zajedničkog interesa za izgradnju solarnih elektrana duž autoputeva potpisali ugovor o realizaciji projekta solarne elektrane pored priobalnog kraka slovenačkog autoputa.

Ugovor je, kako su dve kompanije saopštile, prvi te vrste i predstavlja primer međusektorske saradnje, a ujedno i važan korak na putu zelene tranzicije Slovenije.

Gorjan: Degradirano područje će se pretvoriti u korisno

Generalni direktor SENG-a Mitja Gorjan izjavio je da se firma u prošlosti u većoj meri fokusirala na eksploataciju hidropotencijala, ali su klimatske promene zahtevale prilagođavanje i širi pogled na eksploataciju obnovljivih izvora energije.

Jedan od najvećih njenih projekata sada je izgradnja solarne elektrane pored autoputa koji prolazi nedaleko od obale Jadranskog mora.

Time će se degradirano područje pretvoriti u korisno, odnosno dobiće se kapacitet od 20 MW za proizvodnju električne energije, dodao je Gorjan.

Andrej Ribič, član Uprave DARS-a, rekao je da je postavljanje solarnih elektrana na neiskorišćenom zemljištu kojim upravlja ova firma jedan od projekata koji imaju energetski potencijal i mogu dati veliki doprinos ostvarenju klimatskih i održivih ciljeva Slovenije.

Potpisivanjem ugovora DARS i HSE, kompanijw u potpunom vlasništvu države, pokazaće da znaju da sarađuju i rade u budućnosti, zaključio je on.

Slovenija je nedavno usvojila Zakon kojim su definisane prioritetne lokacije za fotonaponske sisteme

Ugovor je potpisan u prisustvu Bojana Kumera, ministra životne sredine, klime i energetike, koji je rekao da je cilj slovenačke vlade, što je ujedno i preporuke i zahtev iz Evropske unije da se procedure za postavljanje elektrana na obnovljiviu energiju ubrzaju i kao primer je naveo nedavno usvojeni Zakon o uvođenju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Inače, taj zakon je definisao postupak određivanja površina pogodnih za vetroelektrane i solarne parkove u Sloveniji, kao i prioritetne lokacije za fotonaponske sisteme, među kojima su i prostori pored puteva.

Generalni direktor HSE-a Tomaž Štokelj ponovio je da kompanija namerava da investira u obnovljive izvore – u energiju sunca, vetra i vode, kao i u geotermalnu energiju, biomasu i vodonik.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

24. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

24. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

24. jul 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

24. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji