OIE

Slovenački HSE želi da do 2030. izgradi solarne elektrane od ukupno 800 megavata

Slovenacki HSE 2030 solarne elektrane 800 megavata

Foto: HSE

Objavljeno

31.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Holding Slovenske elektrarne ima mala fotonaponska postrojenja zbirne snage tek nešto ispod deset megavata, ali je objavio da namerava da do kraja decenije instalira 800 megavata. Taj slovenački državni proizvođač struje takođe radi na dokumentaciji za postavljanje plutajućih solarnih elektrana.

HSE je saopštio da je nosilac zelene tranzicije Slovenije ka društvu oslobođenom od ugljenika, kao najveći proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora u zemlji. Ova grupacija, pod kontrolom vlade, navela je još da solarne elektrane imaju prioritet u njenoj strategiji.

Kompanijini stručnjaci u potpunosti zaslužni za izgradnju skoro svih fotonaponskih pogona

U kompanijinom portfelju ima samo osam solarnih elektrana: Dravograd, OCV2, Zlatoličje, Gimnazija Velenje, Formin, Hubelj, Prapretno i Brežice. HSE je podsetio da njegov udeo u poslednjoj od navedenih iznosi 49 procenata. Ova postrojenja, zbirnog kapaciteta od skoro 10 megavata, proizvela su prošle godine 5,7 gigavat-sati. To je ekvivalentno 529.000 litara dizel-goriva, napomenula je firma.

Slovenački proizvođač uglja i električne energije istakao je solarne elektrane kao prioritet u svojoj strategiji

Navedena količina energije bi mogla da pogoni jedan električni automobil 25,7 miliona kilometara ili da pokrije potrebe 1.350 slovenačkih domaćinstava, po HSE-ovoj računici. Kompanija je zasluge za izgradnju većine svojih solarnih elektrana u potpunosti pripisala vlastitim stručnjacima. Inače, HSE upravlja jedinom preostalom elektranom na ugalj u zemlji.

„Do 2030. godine želimo da postavimo 800 megavata u novim fotonaponskim elektranama, a takođe nastavljamo na izradi dokumentacije za izgradnju plutajućih solarnih elektrana“, izjavio je generalni direktor Tomaž Štokelj.

HSE-ovi predstavnici posetili Portugaliju

Ministar za životnu sredinu, klimu i energiju Bojan Kumer i delegacija u kojoj su bili predstavnici HSE-a završili su danas posetu Portugalu, gde su se upoznali s rešenjima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora uključujući za zeleni vodonik i plutajuće solarne elektrane.

Po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, Slovenija je na kraju prošle godine u tom segmentu imala 1,88 gigavata kapaciteta, od čega su fotonaponski pogoni činili 632 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

31. maj 2023. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

31. maj 2023. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

31. maj 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

31. maj 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)