Električna energija

Kako je rešen spor između Slovenaca i Bosanaca u vezi sa termoelektranom Ugljevik

ugljevik odsteta slovenci kamata tuzba

Foto: RiTE Ugljevik

Objavljeno

06.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Posle skoro deset godina spor između Rudnika i termoelektrane Ugljevik (RiTE Ugljevik), firme koja posluje u okviru Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), i preduzeća Elektrogospodarstvo Slovenije razvoj in inženjering dobio je sudski epilog. Zbog nepoštovanja sporazuma potpisanih osamdesetih godina, u vremenu kada su BiH i Slovenija bile deo SFRJ, firma iz BiH moraće firmi iz Slovenije da ukupno isplati 125,2 miliona evra.

Arbitražno veće u Beogradu je sredinom jula odlučilo da je RiTE Ugljevik dužan da isplati odštetu od 67 miliona evra (131 milion KM) slovenačkoj firmi Elektrogospodarstvo Slovenije razvoj in inženjering (EGS-RI) zbog nepoštovanja obaveze isporuke električne energije.

Posle određivanja odštete, Arbitražno veće je, kako prenosi Capital.ba, sredinom septembra odredilo i iznos zatezne kamate.

„Naređuje se tuženom RiTE Ugljevik da tužiocu Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženjering plati kamatu obračunatu na štetu koju je tužilac pretrpeo između 12. juna 2011. godine i 31. decembra 2021. godine u iznosu od 58,2 miliona evra (114 miliona konvertibilnih maraka), u roku od 30 dana od prijema ove odluke“, navodi se u odluci Arbitražnog veća.

Spor počeo 2014. sa dva arbitražna poskupka

Ukupni ceh za RiTE Ugljevik je tako narastao na 125,2 miliona evra. I to nije sve, osim odštete i zatezne kamate firma će do kraja rada morati Slovencima da isporučuje trećinu energije koju proizvede, tačnije da im je prodaje po ceni koju dve strane dogovore.

Treba reći da je termoelektrana Ugljevik oslonac ERS-a jer iz nje i TE Gacko dobija 56 odsto svoje ukupne proizvodnje električne energije. Obe elektrane imaju snagu po 300 MW.

Sudski spor dve strane počeo je 2014. kada je slovenački EGS-RI pokrenuo dva arbitražna postupka. Prvi protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova – ICSID u Vašingtonu sa tužbenim  zahtevom od 770 miliona evra, i drugi pred Arbitražnim većem u Beogradu za odštetu od 695,1 miliona evra.

EGS-RI i RiTE Ugljevik potpisali su dva samoupravna sporazuma

EGS-RI je postupke pokrenuo po istom činjeničnom i pravnom osnovu, kako je to objasnilo Ministarstvo rudarstva i energetike RS, na ime obeštećenja zbog kršenja samoupravnih sporazuma o udruživanju rada i sredstava Fonda za kreditiranje bržeg razvoja privredno nedovoljno razvijenih republika i autonomnih pokrajina radi zajedničke izgradnje i korišćenja TE Ugljevik.

Dve strane potpisale su dva samoupravna sporazuma. Prvi 22. decembra 1981. za prvi blok termoelektrane, a drugi 25. avgusta za drugi blok termoelektrane. Prvi blok, snage 300 MW, je završen 1985, dok je gradnja drugog prekinuta sa početkom rata u SFRJ.

EGS-RI je postupke pokrenuo na osnovu Ugovora o energetskoj povelji (eng. Energy Charter Treaty) i Sporazuma o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija, koji je potpisan između BiH i Slovenije 2001, izjavio je ranije ministar Petar Đokić.

Cvijetinović: Rešenje do kraja godine

Vrlo brzo posle odluke o odšteti, dve strane počele su razgovore o tome kako realizovati sudsku odluku, Jednokratna isplata iznosa od 125,2 miliona evra je iz ugla RiTE Ugljevik nemoguća misija, pa je potrebno dogovoriti način i dinamiku naplate duga.

Diko Cvijetinović, vršilac dužnosti direktora RiTE Ugljevik, izjavio je da očekuje da će do kraja godine biti nađeno rešenje za isplatu duga od 125,2 miliona evra i početak isporuke struje Slovencima.

On je pojasnio da će trećina struje biti prodavana slovenačkoj firmi po ceni koju utvrde dve strane.

Rešenje se, kako je objasnio, traži zajedno sa Vladom Republike Srpske i ERS-om, a pregovori su pri kraju. Sa Slovencima je dogovoreno da neće blokirati račun firme dok traju pregovori, poručio je Cvijetinović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

6. novembar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

6. novembar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

6. novembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

6. novembar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju