Električna energija

Na konferenciji COP28 potpisana deklaracija o utrostručavanju nuklearnih kapaciteta pre 2050.

Na konferenciji COP28 deklaracija utrostrucavanju nuklearnih kapaciteta 2050

Foto: Emmanuel Macron / X

Objavljeno

04.12.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje sastavili su Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine. Ta tehnologija može da doprinese dekarbonizaciji daljinskog grejanja, desalinizaciji, industrijskim procesima i proizvodnji vodonika, saopštila je IAEA pred svečanost potpisivanja na samitu COP28.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i specijalni predstavnik predsednik Sjedinjenih Država za klimu Džon Keri saopštili su da je potpisana Deklaracija o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine (Declaration to Triple Nuclear Energy by 2050). Događaj je održan tokom 28. Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznate i kao COP28.

Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje izjavili su da je novi cilj neophodan da se ugljenična neutralnost dostigne „najkasnije do ili oko polovine veka“ i spreči da globalno zagrevanje do 2100. premaši jedan i po stepen Celzijusa.

Sjedinjene Države, Bugarska, Kanada, Češka, Finska, Francuska, Gana, Mađarska, Japan, Južna Koreja, Moldavija, Mongolija, Maroko, Holandija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Švedska, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Velika Britanija pozvali su međunarodne finansijske institucije i regionalne razvojne banke da promovišu uključivanje nuklearne energije u pravne okvire za kreditiranje u energetici.

Države potpisnice istakle značaj SMR-ova, istrajnost lanaca snabdevanja

Za nove nuklearne tehnologije potrebne su male površine zemljišta, a postrojenja mogu da se smeste gde su potrebna, stoji u dokumentu. Dobro se slažu sa obnovljivim izvorima energije i imaju dodatnu fleksibilnost za podršku dekarbonizaciji i izvan elektroenergetskog sektora, uključujući grane industrije kod kojih je teško smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte, poručili su zvaničnici.

Države koje se zalažu za ekspanziju nuklearne energetike očekuju da će ona doprineti proizvodnji vodonika i sintetičkih goriva

Potpisnici su ukazali na ulogu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u podršci svojim državama članicama pri uvođenju nuklearnih elektrana u nacionalne energetske planove na održiv način, tako da se ispoštuju najviši standardi sigurnosti, bezbednosti i mera zaštite. Ta tehnologija može da doprinese dekarbonizaciji daljinskog grejanja, desalinizaciji, industrijskim procesima i proizvodnji vodonika, saopštila je IAEA pred svečano potpisivanje.

Pomenuta inicijativa promoviše izgradnju malih modularnih reaktora (SMR-ova) i drugih naprednih rešenja kao i širu primenu u industriji u svrhu dekarbonizacije, poput proizvodnje vodonika i sintetičkih goriva. U deklaraciji je naglašen značaj razvijanja istrajnih lanaca snabdevanja, uključujući gorivo.

Deklaracijom urgirano da se produži životni vek postojećih nuklearki

Tamo gde je to izvodljivo, životni vek postojećih nuklearnih elektrana treba da se produži, istakla je ova grupa zemalja. Takođe su pozvale druge države da se priključe i ponudile pomoć „u ispitivanju mogućnosti dalje primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe“.

Kada bi se kapacitet za iskorišćavanje nuklearne energije utrostručio pre kraja 2050, to bi svetu omogućilo realan i praktičan način da svede neto emisije na nulu, tvrde Agencija za nuklearnu energiju, koja radi u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Svetska nuklearna asocijacija.

Francuska predvodi takozvani Nuklearni savez, u kojem je većina zemalja članica Evropske unije. Osnovan je nakon što je inicijalna grupa uspela da uključi tu tehnologiju u zelenu taksonomiju ovog 27-članog bloka država. Ovaj status joj je potvrđen u više naknadnih zakonodavnih rešenja i propisa. Osim toga, EU se sprema da početkom sledeće godine osnuje industrijski savez za SMR-ove.

Od ostalih vesti sa skupa COP28 treba pomenuti i da je 118 država objavilo deklaraciju kojom prihvataju cilj da se najkasnije do 2030. kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora utrostruči na 11 teravata i da se unapređenje energetske efikasnosti na godišnjem nivou duplira na četiri procenta. Međutim, Kina i Indija se nisu pridružile ovoj grupi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

4. decembar 2023. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

4. decembar 2023. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

4. decembar 2023. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

4. decembar 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu