Električna energija

Na konferenciji COP28 potpisana deklaracija o utrostručavanju nuklearnih kapaciteta pre 2050.

Na konferenciji COP28 deklaracija utrostrucavanju nuklearnih kapaciteta 2050

Foto: Emmanuel Macron / X

Objavljeno

04.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje sastavili su Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine. Ta tehnologija može da doprinese dekarbonizaciji daljinskog grejanja, desalinizaciji, industrijskim procesima i proizvodnji vodonika, saopštila je IAEA pred svečanost potpisivanja na samitu COP28.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i specijalni predstavnik predsednik Sjedinjenih Država za klimu Džon Keri saopštili su da je potpisana Deklaracija o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine (Declaration to Triple Nuclear Energy by 2050). Događaj je održan tokom 28. Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznate i kao COP28.

Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje izjavili su da je novi cilj neophodan da se ugljenična neutralnost dostigne „najkasnije do ili oko polovine veka“ i spreči da globalno zagrevanje do 2100. premaši jedan i po stepen Celzijusa.

Sjedinjene Države, Bugarska, Kanada, Češka, Finska, Francuska, Gana, Mađarska, Japan, Južna Koreja, Moldavija, Mongolija, Maroko, Holandija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Švedska, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Velika Britanija pozvali su međunarodne finansijske institucije i regionalne razvojne banke da promovišu uključivanje nuklearne energije u pravne okvire za kreditiranje u energetici.

Države potpisnice istakle značaj SMR-ova, istrajnost lanaca snabdevanja

Za nove nuklearne tehnologije potrebne su male površine zemljišta, a postrojenja mogu da se smeste gde su potrebna, stoji u dokumentu. Dobro se slažu sa obnovljivim izvorima energije i imaju dodatnu fleksibilnost za podršku dekarbonizaciji i izvan elektroenergetskog sektora, uključujući grane industrije kod kojih je teško smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte, poručili su zvaničnici.

Države koje se zalažu za ekspanziju nuklearne energetike očekuju da će ona doprineti proizvodnji vodonika i sintetičkih goriva

Potpisnici su ukazali na ulogu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u podršci svojim državama članicama pri uvođenju nuklearnih elektrana u nacionalne energetske planove na održiv način, tako da se ispoštuju najviši standardi sigurnosti, bezbednosti i mera zaštite. Ta tehnologija može da doprinese dekarbonizaciji daljinskog grejanja, desalinizaciji, industrijskim procesima i proizvodnji vodonika, saopštila je IAEA pred svečano potpisivanje.

Pomenuta inicijativa promoviše izgradnju malih modularnih reaktora (SMR-ova) i drugih naprednih rešenja kao i širu primenu u industriji u svrhu dekarbonizacije, poput proizvodnje vodonika i sintetičkih goriva. U deklaraciji je naglašen značaj razvijanja istrajnih lanaca snabdevanja, uključujući gorivo.

Deklaracijom urgirano da se produži životni vek postojećih nuklearki

Tamo gde je to izvodljivo, životni vek postojećih nuklearnih elektrana treba da se produži, istakla je ova grupa zemalja. Takođe su pozvale druge države da se priključe i ponudile pomoć „u ispitivanju mogućnosti dalje primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe“.

Kada bi se kapacitet za iskorišćavanje nuklearne energije utrostručio pre kraja 2050, to bi svetu omogućilo realan i praktičan način da svede neto emisije na nulu, tvrde Agencija za nuklearnu energiju, koja radi u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Svetska nuklearna asocijacija.

Francuska predvodi takozvani Nuklearni savez, u kojem je većina zemalja članica Evropske unije. Osnovan je nakon što je inicijalna grupa uspela da uključi tu tehnologiju u zelenu taksonomiju ovog 27-članog bloka država. Ovaj status joj je potvrđen u više naknadnih zakonodavnih rešenja i propisa. Osim toga, EU se sprema da početkom sledeće godine osnuje industrijski savez za SMR-ove.

Od ostalih vesti sa skupa COP28 treba pomenuti i da je 118 država objavilo deklaraciju kojom prihvataju cilj da se najkasnije do 2030. kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora utrostruči na 11 teravata i da se unapređenje energetske efikasnosti na godišnjem nivou duplira na četiri procenta. Međutim, Kina i Indija se nisu pridružile ovoj grupi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

4. decembar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

EPS uskoro nudi niže cene električne energije za privredu?

4. decembar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

4. decembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

4. decembar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju