Električna energija

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Foto: Freepik

Objavljeno

01.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena taksonomija Evropske unije i potonja zakonska rešenja i propisi otvorili su put ka zelenom finansiranju projekata nuklearnih elektrana. Posle uzimanja svog prvog zelenog kredita za tu svrhu, francuska državna elektroprivreda EDF upravo je prikupila milijardu evra od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi.

EDF je plasirao prioritetne zelene obveznice ukupne nominalne vrednosti za investicije u svoje postojeće nuklearne elektrane. Rok dospeća je za tri i po godine, a fiksni kupon odnosno kamata iznosi 3,75 odsto. Neto prihod će biti iskorišćen za refinansiranje kapitalnih investicija u nuklearne reaktore u Francuskoj namenjenih produžavanju njihovog rada, saopštila je ova državna energetska kompanija.

Paket je usklađen sa taksonomijom EU, stoji u objavi. Prvi je te vrste u Evropi. Inače, posle žestokih rasprava, EU je početkom 2022. kroz svoju takozvanu zelenu taksonomiju dozvolila da se neki nuklearni projekti nazovu zelenima, tačnije održivima. Veliki povratak te tehnologije na energetsku scenu potpomognut je i kasnijim zakonodavnim rešenjima.

EDF je uključio nuklearne centrale u svoj interni okvir za zeleno finansiranje čim je taksonomija prošla. Osim toga je još prošlog novembra uzeo prvi zeleni zajam za takva postrojenja.

Obveznice sledeće nedelje kreću u trgovanje na berzi

Navedena transakcija omogućava dalje jačanje strukture bilansa finansijskog stanja, dodao je EDF. Obveznicama će 5. decembra početi da se trguje na regulisanom tržištu berze Euronext Paris.

Kompanija je saopštila da očekuje da će ove hartije od vrednosti imati rejting BBB / Baa1 / BBB+. To znači da bi imale istu ocenu kod bonitetnih kuća S&P, Moody’s i Fitch kao cela grupacija.

Blumberg je ranije objavio nezvaničnu informaciju da EDF namerava da prikupi najmanje 500 miliona evra. Investitori su se prijavili za kupovinu obveznica ukupne vrednosti koja je nekoliko puta premašila konačni paket. EDF je na svom vebsajtu naveo da je u poslednjih deset godina kroz hartije od vrednosti nakupio deset milijardi evra zelenog duga.

Nove obveznice su tehnički gledano zelene, što obično obuhvata projekte za razne vrste energije iz obnovljivih izvora kao i klimatsku akciju. Međutim, kompanija ih je strogo odredila za nuklearnu energiju, budući da mnogi investicioni fondovi i banke ne kupuju takve hartije od vrednosti.

EDF želi da se uključi u projekat nuklearne elektrane u Sloveniji

Što se tiče drugih vesti iz istog sektora, Kanada je nagovestila da će plasirati paket zelenih-nuklearnih obveznica pre kraja marta. To je prvi put da jedna država uključi tu tehnologiju u okvir za zaduživanje. Vlada je svoje prve zelene obveznice prodala u martu 2022. godine. U Kanadi su 2021. izdate prve zelene-nuklearne obveznice na svetu. Plasirao ih je Bruce Power.

Što se tiče EDF-a, on je ovih dana potpisao nekoliko sporazuma sa kanadskim, češkim, francuskim, indijskim, poljskim i italijanskim kompanijama. Cilj saradnje je razvijanje lokalnog lanca snabdevanja za EPR tehnologiju (European pressurized reactrs) i projekte malih modularnih reaktora svoje ćerke-firme Nuward.

Dalje, predložio je slovenačkoj GEN energiji podršku u izgradnji dva reaktora EPR1200 ili jednog EPR-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

1. decembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

1. decembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

1. decembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

1. decembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače