Životna sredina

Savet Evropske unije usvojio uredbu o standardu za evropske zelene obveznice

Savet Evropske unije usvojio uredbu o standardu za evropske zelene obveznice

Foto: Freepik

Objavljeno

27.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Savet Evropske unije doneo je uredbu o uspostavljanju standarda za izdavanje zelenih obveznica. Tim aktom je propisao jednake uslove za izdavaoce koji žele da koriste oznaku evropska zelena obveznica ili EuGB (European green bond) za svoje dužničke hartije.

Zelene ili klimatske obveznice omogućavaju prikupljanje sredstava za investicije kojima mogu da se ublaže klimatske promene ili njihov uticaj i za zaštitu životne sredine. Obuhvataju zelene tehnologije, mere energetske efikasnosti i uštede resursa i cirkularnu ekonomiju. Evropske zelene obveznice će biti usklađene sa taksonomijom EU za održive aktivnosti i biće dostupne investitorima širom sveta, stoji u saopštenju Saveta Evropske unije.

Evropska komisija je predlog o standardizovanju evropske zelene obveznice predstavila u julu 2021. godine. Zamisao je da se reguliše upotreba te oznake pri zaduživanju na tržištu u navedene svrhe.

Uredba stupa na snagu u novembru, ali će početi da se primenjuje tek 12 meseci kasnije.

Inače, EU je u oktobru 2021. prodala paket zelenih obveznica za 12 milijardi evra, što je svetski rekord na tom tržištu.

Novim standardom se jača doslednost i uporedivost na tržištu zelenih obveznica, od čega će imati koristi i izdavaoci i investitori, poručili su nadležni ministri iz država članica po usvajanju predloga. Uredba takođe uspostavlja sistem registracije i nadzorni okvir za eksterne evaluatore ovih hartija od vrednosti.

Izdavači će moći da dokažu da finansiraju legitimne zelene projekte usklađene sa taksonomijom EU. Poverenje investitora u zelene investicije će se povećati budući da taj okvir smanjuje rizike koje nosi manipulativni kvazizeleni marketing – grinvošing, što će samim tim usmeriti kapital u ekološki održive projekte, saopšteno je.

Sav prihod od evropskih zelenih obveznica moraće da se uloži u ekonomske aktivnosti koje su usklađene sa taksonomijom EU

Uredba na tom planu određuje i načine dobrovoljnog izveštavanja o drugim održivim i obveznicama povezanim sa održivošću koje se izdaju u EU. Sav prihod od evropskih zelenih obveznica moraće da se uloži u ekonomske aktivnosti usklađene sa taksonomijom EU za održive aktivnosti, ukoliko su dotični sektori njom obuhvaćeni, piše u aktu.

Za sektore koji još uvek nisu obuhvaćeni kao i za određene vrlo specifične aktivnosti, postojaće fleksibilnost od 15 odsto za odstupanje od taksonomije. Potreba za tom olakšicom biće preispitana kada tranzicija Evrope ka klimatskoj neutralnosti bude napredovala, objašnjeno je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

27. oktobar 2023. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

27. oktobar 2023. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

27. oktobar 2023. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji