Životna sredina

Savet Evropske unije usvojio uredbu o standardu za evropske zelene obveznice

Savet Evropske unije usvojio uredbu o standardu za evropske zelene obveznice

Foto: Freepik

Objavljeno

27.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Savet Evropske unije doneo je uredbu o uspostavljanju standarda za izdavanje zelenih obveznica. Tim aktom je propisao jednake uslove za izdavaoce koji žele da koriste oznaku evropska zelena obveznica ili EuGB (European green bond) za svoje dužničke hartije.

Zelene ili klimatske obveznice omogućavaju prikupljanje sredstava za investicije kojima mogu da se ublaže klimatske promene ili njihov uticaj i za zaštitu životne sredine. Obuhvataju zelene tehnologije, mere energetske efikasnosti i uštede resursa i cirkularnu ekonomiju. Evropske zelene obveznice će biti usklađene sa taksonomijom EU za održive aktivnosti i biće dostupne investitorima širom sveta, stoji u saopštenju Saveta Evropske unije.

Evropska komisija je predlog o standardizovanju evropske zelene obveznice predstavila u julu 2021. godine. Zamisao je da se reguliše upotreba te oznake pri zaduživanju na tržištu u navedene svrhe.

Uredba stupa na snagu u novembru, ali će početi da se primenjuje tek 12 meseci kasnije.

Inače, EU je u oktobru 2021. prodala paket zelenih obveznica za 12 milijardi evra, što je svetski rekord na tom tržištu.

Novim standardom se jača doslednost i uporedivost na tržištu zelenih obveznica, od čega će imati koristi i izdavaoci i investitori, poručili su nadležni ministri iz država članica po usvajanju predloga. Uredba takođe uspostavlja sistem registracije i nadzorni okvir za eksterne evaluatore ovih hartija od vrednosti.

Izdavači će moći da dokažu da finansiraju legitimne zelene projekte usklađene sa taksonomijom EU. Poverenje investitora u zelene investicije će se povećati budući da taj okvir smanjuje rizike koje nosi manipulativni kvazizeleni marketing – grinvošing, što će samim tim usmeriti kapital u ekološki održive projekte, saopšteno je.

Sav prihod od evropskih zelenih obveznica moraće da se uloži u ekonomske aktivnosti koje su usklađene sa taksonomijom EU

Uredba na tom planu određuje i načine dobrovoljnog izveštavanja o drugim održivim i obveznicama povezanim sa održivošću koje se izdaju u EU. Sav prihod od evropskih zelenih obveznica moraće da se uloži u ekonomske aktivnosti usklađene sa taksonomijom EU za održive aktivnosti, ukoliko su dotični sektori njom obuhvaćeni, piše u aktu.

Za sektore koji još uvek nisu obuhvaćeni kao i za određene vrlo specifične aktivnosti, postojaće fleksibilnost od 15 odsto za odstupanje od taksonomije. Potreba za tom olakšicom biće preispitana kada tranzicija Evrope ka klimatskoj neutralnosti bude napredovala, objašnjeno je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

27. oktobar 2023. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

27. oktobar 2023. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

27. oktobar 2023. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

27. oktobar 2023. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture