Životna sredina

Fond za zeleni razvoj (GGF) investirao u zelene obveznice NLB banke

fond za zeleni razvoj ggf nlb zelene obveznice

Foto: Alfred Grupstra from Pixabay

Objavljeno

28.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF), koji savetuje Finance in Motion, uložio je 20 miliona evra u prve zelene obveznice NLB banke vredne 500 miliona evra. Fond je saopštio da investicijom pruža podršku projektima u oblasti obnovljive energije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu*, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Slovenačka NLB grupa će nastojati da dobijena sredstva iskoristi za podršku zelenim projektima koji ispunjavaju okvir definisan prilikom izdavanja obveznica, saopštio je GGF.

Rejting kuća Sustainalytics je taj okvir ocenila kao dobar i usklađen sa osnovnim komponentama Principa za zelene obveznice 2021 (eng. Green Bond Principles 2021).

Očekuje se da je investicija, kako je naveo GGF, u skladu sa ciljevima za održivi razvoj SDG (eng. sustainable development goal) 7 (pristupačna i čista energija) i SDG 13 (klimatska akcija). To će biti urađeno kroz finansiranje projekata i inicijativa za tranziciju ka zelenoj energiji širom jugoistočne Evrope, regiona koji se još u velikoj meri oslanja na ugalj da bi zadovoljio svoje potrebe za energijom.

GGF sarađuje sa NLB grupom od 2011. godine

Diversifikacija izvora snabdevanja će, takođe, doprineti energetskoj nezavisnosti i biti korak ka postizanju ciljeva regiona postavljenih u okviru Pariskog sporazuma.

GGF sarađuje sa NLB grupom od 2011. godine, kada je Fond prvi put odobrio finansiranje za NLB banku, Banja Luka, (ranije poznata pod nazivom NLB Razvojna banka), za podršku niskougljeničnom grejanju i distribuiranoj proizvodnji obnovljive energije.

Kristofer Nouls, predsednik GGF-a, izjavio je da su veoma zadovoljni što ulažu u ovu važnu emisiju zelenih obveznica koja označava još jedan korak u dugoročnom partnerstvu sa NLB bankom.

Nouls: Verujemo da će ova zelena obveznica stvoriti nove mogućnosti za finansiranje zelenih projekata koji će imati pozitivan uticaj na životnu sredinu i društvo

Investicija, kako je dodao, jača zajedničku posvećenost i podršku tranziciji ka niskougljeničnoj ekonomiji u BiH, Crnoj Gori, Kosovu*, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

„Verujemo da će ova zelena obveznica stvoriti nove mogućnosti za finansiranje zelenih projekata koji će imati pozitivan uticaj na životnu sredinu i društvo“, rekao je Nouls.

Prema rečima generalnog direktora NLB-a Blaža Brodnjaka, transakcija odražava ugled i rezultate NLB grupe, pokazuje da banka ima širok pristup tržištima kapitala i potvrđuje njen pristup održivosti.

„U NLB grupi čvrsto podržavamo prelazak na održivu ekonomiju sa niskim sadržajem ugljenika koja će efikasnije koristiti resurse“, dodao je Brodnjak.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

28. jul 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

28. jul 2023. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

28. jul 2023. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

28. jul 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta