Klimatske promene

Grčka GEK Terna prodaje zelene obveznice, kupcima garantuje smanjenje emisija

GEK Terna prodaje zelene obveznice za 300 miliona evra uz obavezu da smanji emisije

Foto: GEK Terna

Objavljeno

06.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčki građevinski i energetski gigant GEK Terna se sprema da plasira obične obveznice s klauzulom vezanom za održivost, a cilj mu je da prikupi 300 miliona evra. Investitori će zaraditi više nego što bude dogovoreno ukoliko kompanija ne uspe da do kraja 2025. smanji emisije za 25 odsto.

Grupacija GEK Terna ima plan da do 2028. poveća ukupni kapacitet svojih vetroelektrana, fotonaponskih postrojenja i sistema za skladištenje električne energije na tri gigavata. Na dan 30. juna je preko svoje firme članice Terna Energy imala portfelj od 1,3 gigavata na mreži, u izgradnji ili kapaciteta spremnih za izgradnju u Grčkoj, Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Ovaj građevinski gigant, koji posluje i u oblastima nekretnina i upravljanja otpadom, objavio je da će izdati obične obveznice s klauzulom o održivosti i da će njima biti trgovano na Atinskoj berzi. Cilj je da se prikupi 300 miliona evra, a prodaja će biti otkazana ukoliko potražnja bude manja od 200 miliona evra.

Emisije moraju da se smanje za četvrtinu do kraja 2025. godine

Prodaja sedmogodišnjih zelenih obveznica, koja treba da se završi do 10. decembra, uključuje uslov za kompaniju GEK Terna da smanji emisije gasova s efektom staklene bašte za 25 odsto do kraja 2025. godine. Saopštila je da će, ukoliko u tome ne uspe, kreditorima povećati kamatnu stopu za 0,2 procentna poena.

GEK Terna je izrazila uverenje da će projekti u oblasti energetike doprineti ostvarivanju plana da smanji ugljenični otisak i uticaj na životnu sredinu.

EnergyPress je doznao da će sredstva biti iskorišćena za delimično finansiranje projekta gasne elektrane od 877 megavata u Komotiniju, u kojem Motor Oil učestvuje s polovinom. Vrednost postrojenja je procenjena na 375 miliona evra, a puštanje u rad je predviđeno za tri godine.

Energetske kompanije u Grčkoj šire portfelje zelenim obveznicama

Terna Energy je 2019. prodala zelene obveznice za 150 miliona evra da bi finansirala projekte energije iz obnovljivih izvora. Nacionalna elektroprivreda Public Power Corp. (PPC ili DEI) je u martu preko obveznica s klauzulom o održivosti prikupila 775 miliona evra. Saopštila je da će do kraja 2022. smanjiti emisije za 40 odsto ili da će platiti investitorima 0,5 procentnih poena više u kamatama.

Nacionalna banka Grčke, NBG, izdala je pre godinu dana zelene obveznice nominalne vrednosti 500 miliona evra uz obavezu da će investirati u hidroelektrane, vetroparkove i fotonaponske projekte. Mytilineos je u aprilu prikupio 500 miliona od svojih prvih zelenih obveznica.

Zelene ili klimatske obveznice, rastući sektor svetskog tržišta duga, omogućavaju prikupljanje sredstava za projekte kojima mogu da se ublaže klimatske promene ili njihov uticaj te da se uvedu principi cirkularne privrede. Entiteti koji ih prodaju mogu, na primer, da se obavežu da će povećati uštedu materijala, unaprediti sistem upravljanja otpadom, biodiverzitet i vodne resurse ili da će smanjiti zagađenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope