OIE

Grčka planira talas zelenih investicija na 20 malih ostrva

Grcka talas zelenih investicija 20 malih ostrva

Objavljeno

30.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ekološki svesni turisti koji posećuju Grčku verovatno će već za par godina moći da odaberu zabačene destinacije na kojima se proizvodi vlastita energija i gde je sav prevoz na električni pogon. Posle nekoliko pilot-projekata, vlada sad planira zeleni talas investicija na 20 malih ostrva.

Članovi tima koji radi na projektu transformacije načina života na ostrvima sa do tri ili eventualno pet hiljada stanovnika kažu da žele da unaprede brend Grčke, prenosi Newmoney.gr. Kandidati za ovaj poduhvat nemaju vezu s elektroenergetskim sistemom na kopnu, što znači da su primorani da koriste fosilna goriva.

Situacija bi trebalo da se promeni na dvadesetak takvih mesta, budući da vlada priprema milijardu evra za jačanje energetske autonomije, uvođenje pametnog i električnog prevoza, efikasnog uličnog osvetljenja i za renoviranje zgrada. Sumu je nedavno pomenuo ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas.

Ovakav podvig bi unapredio imidž zemlje, jer bi posetioci mogli da se opredele za održiva ostrva. Velik deo sredstava biće namenjen za kapacitete proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i skladištenje pomoću vodonika i baterija. Skrekas je izrazio uverenje da će zelena tranzicija povećati kvalitet života meštana.

Greece change way of life 20 islands sustainable
Kastelorizo (Markosspyromilios from Pixabay)

Astipalea će biti model za održiva ostrva

Ideja je stara više od decenije. Prvo su sprovođeni pilot-projekti za Tilos i Agios Efstratios, poznat i kao Ai Stratis.

Poslednji veliki korak je napravljen na Astipalei, zajednici od 1.300 stalnih žitelja u Egejskom moru. Volkswagen je preuzeo obavezu da uvede vozila na potpuno električni pogon i prateće sisteme, a ostrvo će dobiti i projekte obnovljive energije. Vlasti ovo smatraju modelom za održivi razvoj koji će moći da se primeni po Evropi i šire.

Tehnološki giganti imaju priliku da podignu svoj kapacitet za istraživanje i razvoj u okviru energetske transformacije malih ostrva, a kompanije koje učestvuju mogu da izgrade zavidnu reputaciju kroz napore na polju korporativne društvene odgovornosti

Jedan od ključnih elemenata je mobilizacija privatnog kapitala u kontekstu korporativne društvene odgovornosti. Vlada premijera Kyriakosa Mitsotakisa nagovestila je da bi upotrebila sredstva iz evropskih i domaćih razvojnih fondova kao i prihod od dozvola za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte.

Halki, smešten u Južnom Egeju, ima manje od 500 stanovnika i postoje indicije da je sledeći na listi ostrva, budući da su francuske firme Citroën, Aquo Energy i Vinci Energies udružile snage da bi ga učinile zelenijim i energetski autonomnim.

U tu inicijativu ulazi osnivanje energetske zajednice za fotonaponske pogone i razvoj sistema neto merenja. Postoji i mogućnost uvođenja električnog broda koji bi se napajao iz solarnih panela, mada bi troškovi bili veoma visoki, otkriva se u izveštaju. S druge strane, takav potez bi proširio ambicije obaranja emisija na neutralan nivo i van samog ostrva.

Već je osnovan fond za dekarbonizaciju ostrvâ

U razmatranju su projekti za Simi, Anafi, Agatonisi, Gavdos, Antikiteru, Erikusu, Kastelorizo i Otoni i još neka ostrva, navedeno je u članku, uz napomenu da je već osnovan namenski fond za dekarbonizaciju.

Evropska komisija, koja je uključena u radu na mapi puta, morala bi da odobri mehanizam državne pomoći pre nego što bude mogao da se primenjuje.

Veliki globalni investitori su zainteresovani da se priključe inicijativi za održiva ostrva

Schneider Electric je aktivan u projektu za Ai Stratis. AcuSol iz Nemačke, koji sarađuje sa Siemensom, već je dobio dozvole za hibridne projekte na raznim grčkim ostrvima. Među investitorima su Siemens Gamesa i Tesla, navodi pomenuta medijska kuća, kao i domaće kompanije Eunice i Terna Energy, koje učestvuju u energetskoj transformaciji Tilosa.

To egejsko ostrvo sa populacijom od skoro 800 ljudi upravo je dobilo sto hiljada evra za treću nagradu promotivnog projekta Evropske komisije RESponsible Island Prize za napredna ostrva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

30. jun 2021. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

30. jun 2021. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

30. jun 2021. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

30. jun 2021. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.