Energetska efikasnost

Dodeljene evropske nagrade za održivu energiju #EUSEW2017

Objavljeno

21.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Na ceremoniji u Briselu juče su proglašeni dobitnici ovogodišnje EU nagrade za održivu energetiku EUSEW 2017. Ove godine 12 projekata je ušlo u uži izbor za nagrade u četiri kategorije, od kojih su se prvi put nadmetali u Kategorija energetska ostrva. Projekat grčkog ostrva Tilos je ovogodišnji dvostruki pobednik.

Na ceremoniji dodele nagrada kojom je okončan prvi dan EUSEW konferencije o politikama, odato  je priznanje inovacijama koje mogu da svim Evropljanima omoguće pristup čistoj energiji. Evropski komesar za energetiku i klimatsko delovanje Migel Arijas Kanjete i stručnjaci za energetiku bili su tu da čestitaju pobednicima.

Na otvaranju svečanosti Marina Teter, modna kreatorka koja koristi inovativne metode i materijale, predstavila je svoju najnoviju haj-tek kolekciju koja bi mogla da podrži prelazak na održivu energiju. Pre proglašenja pobednika, kratkim filmovima su predstavljeni finalisti u sve četiri kategorije – Potrošači, Javni sektor, Biznis i Energetska ostrva.

Dobitnik prve ikada dodeljene nagrade u Kategoriji energetska ostrva je projekat Tilos zbog doprinosa energetskoj bezbednosti ostrva koji je ostvario kroz projekat prvog hibridnog storidž sistema za obnovljive izvore energije.

Tilos projekat je osvojio i Nagradu građana osvojivši više od 10.000 glasova na onlajn glasanju. Ove godine u glasanje se uključilo oko 22.000 građana, što je dvostruko više nego prošle godine.

Nagrada u Kategoriji potrošači otišla je irskom projektu Home Energy Saving Kit koji je razvio set alata koji građani mogu pozajmiti iz biblioteke u Dablinu da bi identifikovali potencijal za ostvarivanje energetske uštede u svojim domovima.

U Kategoriji javni sektor nagrađen je projekat CELSIUS – mreže 66 gradova i opština širom Evrope koji pomažu jedni drugima da razviju održiv, efikasan sistem daljinskog grejanja i hlađenja.

U Kategoriji biznis nagrađen je projekat SINBIO u okviru koga su razvijeni bojler na biomasu i sistem daljinskog grejanja, sa niskim nivoom emisije CO2 i recikliranjem poljoprivrednog otpada.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

21. jun 2017. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

21. jun 2017. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

21. jun 2017. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja

USAID novi regionalni projekat privlaciti investicije energetiku

Novi regionalni USAID projekat će privlačiti investicije u energetiku

21. jun 2017. - USAID-ov regionalni projekat Investicije u energetiku, vredan 20 miliona dolara, namenjen je povećanju investicionog potencijala