Energetska efikasnost

Dodeljene evropske nagrade za održivu energiju #EUSEW2017

Objavljeno

21.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Na ceremoniji u Briselu juče su proglašeni dobitnici ovogodišnje EU nagrade za održivu energetiku EUSEW 2017. Ove godine 12 projekata je ušlo u uži izbor za nagrade u četiri kategorije, od kojih su se prvi put nadmetali u Kategorija energetska ostrva. Projekat grčkog ostrva Tilos je ovogodišnji dvostruki pobednik.

Na ceremoniji dodele nagrada kojom je okončan prvi dan EUSEW konferencije o politikama, odato  je priznanje inovacijama koje mogu da svim Evropljanima omoguće pristup čistoj energiji. Evropski komesar za energetiku i klimatsko delovanje Migel Arijas Kanjete i stručnjaci za energetiku bili su tu da čestitaju pobednicima.

Na otvaranju svečanosti Marina Teter, modna kreatorka koja koristi inovativne metode i materijale, predstavila je svoju najnoviju haj-tek kolekciju koja bi mogla da podrži prelazak na održivu energiju. Pre proglašenja pobednika, kratkim filmovima su predstavljeni finalisti u sve četiri kategorije – Potrošači, Javni sektor, Biznis i Energetska ostrva.

Dobitnik prve ikada dodeljene nagrade u Kategoriji energetska ostrva je projekat Tilos zbog doprinosa energetskoj bezbednosti ostrva koji je ostvario kroz projekat prvog hibridnog storidž sistema za obnovljive izvore energije.

Tilos projekat je osvojio i Nagradu građana osvojivši više od 10.000 glasova na onlajn glasanju. Ove godine u glasanje se uključilo oko 22.000 građana, što je dvostruko više nego prošle godine.

Nagrada u Kategoriji potrošači otišla je irskom projektu Home Energy Saving Kit koji je razvio set alata koji građani mogu pozajmiti iz biblioteke u Dablinu da bi identifikovali potencijal za ostvarivanje energetske uštede u svojim domovima.

U Kategoriji javni sektor nagrađen je projekat CELSIUS – mreže 66 gradova i opština širom Evrope koji pomažu jedni drugima da razviju održiv, efikasan sistem daljinskog grejanja i hlađenja.

U Kategoriji biznis nagrađen je projekat SINBIO u okviru koga su razvijeni bojler na biomasu i sistem daljinskog grejanja, sa niskim nivoom emisije CO2 i recikliranjem poljoprivrednog otpada.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu