GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Energetska efikasnost

Dvanaest projekata ušlo u uži izbor za EU nagrade za održivu energetiku 2017

Slika: EUSEW

Objavljeno

20.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Dvanaest finalista ušlo je u uži izbor za ovogodišnje EU nagrade za održivu energetiku, koje se dodeljuju za izuzetnu inovativnost u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Nagrade su važan deo EU nedelje održive energije (EUSEW) koja se po dvanaesti put održava ove godine od 19. do 25. juna. Dobitnici nagrade će biti proglašeni na prestižnoj ceremoniji u Briselu, 20. juna koja se održava na  EUSEW konferenciji.

Nominovani projekti su izabrani iz mnoštva prijava koje su pristigle iz čitave Evrope, a svaki projekat demonstrira inicijative koje podržavaju tranziciju ka čistoj, sigurnoj i efikasnoj energiji. Žiri ove godine bira najbolji projekat u ukupno pet kategorija – Potrošači, Javni sektor, Biznis i nova kategorija od ove godine Energetska ostrva. Pobednik u okviru pete kategorije Nagrada građana biće izabran putem javnog onlajn glasanja. Grupa eksperata pregledaće i ocenjivati nominovane projekte, a pobednici će biti proglašeni na dan velike EUSEW 2017 konferencije.

Finalisti ovogodišnjih EU nagrada održive energije su:

Kategorija potrošači 

 1. Codema (Irska) – Dablinska energetska agencija Codema razvila je Set energetske uštede – set alata koji građani mogu pozajmiti iz biblioteke u Dablinu da bi identifikovali potencijal za ostvarivanje energetske uštede u njihovim domovima.
 2. Topten (Francuska) – Ovaj web portal koji pokriva nekoliko zemalja daje savete potrošačima u vezi sa energetski efikasnim aparatima, savete u oblasti ostvarivanja uštede energije i omogućava podršku politike, proizvodnje i maloprodaje zelenih stvari.
 3. Santorso opština (Italy) – Grupa građana volontera vodi lokalni info centar koji savetuje druge građane o uštedama energije i solarnim panelima, a takođe im pruža i podršku u kupovini energetskih tehnologija koje su pristupačnije.

Kategorija javni sektor 

 1. Bukurešt Sektor 1 (Rumunija) – Ova lokalna samouprava realizuje ozbiljan program unapređenja energetske efikasnosti u stotinama zgrada. Opština radi izolaciju stambenih zgrada, unapređuje javne zgrade i instalira sisteme za grejanje koji koriste obnovljive izvore energije.
 2. Diputació de Girona (Španija) – Beenergi program podržava čak 70 opština u aktivnostima ostvarivanja uštede energije kroz izolaciju zgrada i efikasniju uličnu rasvetu, a takođe pomaže i malim i srednjim preduzećima da razviju zelenu lokalnu industriju.
 3. Göteborg Energi AB (Švedska) – Ova kompanija predstavlja CELSIUS mrežu koju čini preko 50 gradova i opština širom Evrope koji pomažu jedni drugima da razviju održiv, efikasan sistem daljinskog grejanja i hlađenja.

Kategorija biznis

 1. Eandis (Belgija) – Ovaj pilot projekat testira pametne tehnologije koje integrišu energiju vetra u mrežu sa manje problema, upravlja mrežama efikasnije i bolje uklapa proizvodnju i potražnju.
 2. Sonae Sierra (Portugalija) – U okviru Bright programa ova kompanija za nekretnine unapređuje energetsku efikasnost svojih tržnih centara, tako što obavlja energetske preglede, unapređuje stanje i nadgleda promene.
 3. Trebišovská energetická s.r.o. (Slovačka) – Bojler na biomasu i sistem daljinskog grejanja razvijeni su van centra grada u okviru SINBIO projekta. To je projekat sa niskim nivoom emisije CO2, projekat koji reciklira poljoprivredni otpad i otvara nova radna mesta.

Kategorija energetska ostrva 

 1. Bornholms Energi & Forsyning (Danska) – U Bornholmsu živi 40.000 ljudi i ovo mesto će do 2025. godine postati CO2 neutralno, za sada 100% proizvodene energije dolazi iz obnovljivih izvora, a prelaze i na transport sa nultom emisijom CO2.
 2. Piraeus University of Applied Sciences (Grčka) – Prvi hibridni storidž u Grčkoj za obnovljive izvore energije instalirano je na dalekom ostrvu Tilos, čime je smanjena zavisnost od uvoza nafte i obezbeđena rezervnu varijantu tokom iskljućenja energije.
 3. European Small Islands Federation (Finska) –  Iz obnovljivih izvora energije se napaju dva biznisa koji su veoma osetljivi energetski, a uskoro će i feri čime ostrvo postaje ekonomski i u segmentu životne sredine održivo.

EU nedelja održive energije

Evropska nedelja održive energije je godišnja serija aktivnosti koje se organizuju sa ciljem izgradnje sigurne energetske budućnosti u Evropi. Deo čini i EUSEW konferencija, selo za povezivanje, dodela EU nagrada održive energije i Dani energije. Inicijativa je započela 2006. godine, organizuje je Izvršna agencija za mala i srednja preduzeća (EASME) u saradnji sa Direktoratom ua energetiku. Povodom EUSEW okupljaju se predstavnici lokalnih vlasti, privatne kompanije, NVO i potrošači koji promovišu inicijsativu da se uštedi energija i napravi korak ka obnovljivim izvorima energije zarad čiste, sigunre i efikasne energije.

Konferencija će okupiti predstavnike Evropske komisije, vlasti, energetske agencije, industrijske asocijacije, biznise, organizacije civilnog društva i medije da diskutuju o novim politikama i inicijativama održibog razvoja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena

GGF mikrokreditna institucija Partner energetske efikasnosti BiH

GGF i mikrokreditna institucija Partner pomažu unapređenje energetske efikasnosti u BiH

20 новембра 2021 - Uz GGF-ovu podršku, Partner je postao jedna od najvećih mikrokreditnih institucija u Bosni i Hercegovini

Kosovo cilja udeo obnovljivih izvora energije 30 2030

Kosovo* uskoro određuje ciljani udeo obnovljivih izvora energije za 2031. godinu

19 новембра 2021 - Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli kaže da je cilj da se udeo obnovljivih izvora u potrošnji struje podigne sa pet na 25 do 30 odsto