Mobilnost

Tesla pretekao Toyotu na berzi i postao najvrednija automobilska kompanija

Tesla Tojotu berzi najvrednija automobilska kompanija

Photo: Pixabay

Objavljeno

03.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Najveći proizvođač električnih automobila je u očima ulagača bolja prilika nego japanski gigant koji je prošle godine prodao 25 puta više kola. Tesla je dogurao tržišnu kapitalizaciju na najviši nivo u industriji i pritom ubrzo ostavio Toyotu u prašini, a svaka kompanija se trudi da napravi toliko popularne modele kao što uspeva čedu Elona Muska.

Firme u segmentu električnih vozila su poslednjih godina sve popularnije kod investitora, a najbolji primer je Tesla. Proizvođač Modela 3 prestigao je na berzama sve konkurente i dosegao 224,05 milijardi dolara u tržišnoj kapitalizaciji. Tesla je za samo jedan dan nakon što je prvi put pretekao Toyotu i postao najvrednija kompanija u sektoru, ostavio tog, dosad neprikosnovenog automobilskog giganta daleko iza sebe.

Vrednost akcija carstva koje vodi generalni direktor Elon Musk iznosi 1.208,66 dolara ili 188,9 odsto više od nivoa s kraja prošle godine. U poređenju s najnižom vrednošću tokom nedavnog kraha zbog pandemije virusa, zabeležene na zatvaranju berze Nasdaq 18. marta, skok je zavidnih 234,6 procenata.

Prodaja skoro 25 puta manja nego Tojotina

Tesla, čije je sedište u Palo Altu u Kaliforniji, u ovoj kategoriji sada vredi više nego General Motors, Chrysler i Ford zajedno. Ipak, kada se pogledaju ostale performanse u branši, situacija je mnogo drugačija.

Na primer, ovaj proizvođač specijalizovan za električne automobile prodao je u drugom kvartalu samo 90.650 komada. Toyota, koja se oslanja na konvencionalnu tehnologiju i hibride, plasirala je prošle godine 8,96 miliona vozila ili skoro 25 puta više nego Tesla. Prihod joj je bio preko deset puta veći.

Tesla ima tržišnu kapitalizaciju čak 24,4 puta veću od knjigovodstvene vrednosti, što je odraz zadivljujućeg poverenja investitora

Razmera kapitalizacije japanskog auto-giganta, 205,2 milijarde dolara, i njegove knjigovodstvene vrednosti iznosi 0,96, što znači da je u nominalnom smislu trenutno potcenjen. Kod američkog je to merilo na neverovatnih 24,4! Dosad je uglavnom poslovao s gubitkom ili minimalnom zaradom.

Musk se ruga špekulantima

Sve to znači da ulagači računaju da će Tesla nezaustavljivo da se širi na tržištu i zauzimati teritoriju drugih kompanija. Ima i skeptika, takozvanih short sellera, koji kompleksnim berzanskim instrumentima špekulišu na kolaps vrednosti firminih akcija.

Osim u slučaju nekoliko Teslinih kratkoročnih kikseva, oni su uglavnom dosad ostajali u minusu, što zauzvrat dovodi do skoka cene deonica. Musk obožava da ih javno provocira.

Državni stimulansi uporedo s hajkom na dizelaše

Ne smemo da zanemarimo da su američke tehnološke kompanije posebno na ceni otkad su vlada i Sistem federalnih rezervi, centralna banka te zemlje, oborili kamate i lansirali nezapamćene pakete pomoći privredi. Takvi potezi ohrabruju investicije s većim rizikom.

S druge strane, Tesla ima odličnu perspektivu u poređenju s rivalima usled mera i planova razvijenih država protiv automobila s dizel-motorima na ulicama, pa čak i običnih benzinaca. Potrošači dobijaju solidne subvencije za električna i hibridna vozila i to podstiče prodaju, a ona na nekim mestima imaju prednosti u saobraćaju poput besplatnog punjenja i prava na korišćenje žute trake.

Tesla je kompanija bez budžeta za marketing

Elon Musk, ekscentrični vizionar i pronalazač, uspeo je da konkurente motiviše da ga jure da ga stignu. Pre tri godine je izjavio da je ušao u Teslu iz revolta što je GM 2003. povukao sve primerke svog električnog modela EV1 i uništio ih.

Cela paleta – Model S, Model 3, Model X i Model Y, opremljena je za Autopilot. Taj sistem omogućava delimično samohodnu vožnju, automatsko parkiranje i dolazak do vozača, prepoznavanje signalizacije, reagovanje na opasnost i druge funkcije.

Musk se priključio Tesli kada je General Motors 2003. povukao sve primerke svog električnog modela EV1 sa ulica i uništio ih

U međuvremenu su se svi od Volkswagena do Mahindre pokrenuli u pokušaju da naprave popularna i pouzdana kola na struju s prihvatljivom cenom. Samo što je pitanje da li bi uspeli da, kao Tesla, plasiraju vozila bez ulaganja u marketing, oslanjajući se na fanove i preporuke kupaca. Važan kanal su i Muskovi tvitovi.

Diverzifikacija u baterije i krovne solarne elektrane 

Još jedan adut je što su električni automobili samo deo firminog ekosistema. Kompanija proizvodi svoje baterije, a među njima i formate Tesla Powerwall i Tesla Powerpack, koji su namenjeni domaćinstvima odnosno korporativnim klijentima.

Musk je 2016. izdejstvovao preuzimanje firme SolarCity, koju je pokrenuo sa svojim rođacima, i od tada se Tesla širi i u segmentu krovnih solarnih ploča. Pritom su paneli u obliku crepova i u bojama po izboru.

Teslin SolarCity prodaje krovne solarne panele u obliku crepova i bojama po izboru

U kombinaciji sa kućnim rešenjem za skladištenje struje, domovi širom Severne Amerike postaju energetski nezavisni, a građani istovremeno imaju priliku da ulažu i zarađuju. Štaviše, SolarCity nudi finansiranje takvih poduhvata.

Prihod od automobilskog biznisa se još drži na preko 80 odsto, po poslednjim podacima.

Nedavno je pažnju na sebe skrenula druga firma nazvana po istom naučniku. Nikola, koji proizvodi električne kamione na vodonik i baterije, izašao je na berzu pre mesec dana i skoro udvostručio tržišnu kapitalizaciju na 20,6 milijardi dolara. Sedište mu je u Feniksu u Arizoni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

3. jul 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

3. jul 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

3. jul 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

3. jul 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin