OIE

Zagrebački holding prodao zelene obveznice vredne 305 miliona evra

Zagrebački holding zelene obveznice 305 miliona evra

Foto: Zagrebački holding

Objavljeno

19.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Glavni grad Hrvatske se preko svoje krovne firme Zagrebački holding zadužio 305 miliona evra. Obavezao se da ulaže u projekte zelene energije, vodosnabdevanja i upravljanje otpadom. Čelni ljudi Zagreba su kazali da je reč o prvim zelenim municipalnim obveznicama u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Zagrebački holding je emisijom dužničkih hartija od vrednosti uspeo da pokrije 305 miliona evra dospevajućih obaveza. Obveznice su uvrštene u trgovanje na Zagrebačkoj burzi.

Investitori su iskazali interes za više od 480 miliona evra. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), deo grupacije Svetske banke, pokrile su 47,5 odsto, dok je udeo domaćih komercijalnih banaka izašao na 34 procenta, saopštilo je krovno preduzeće glavnog grada Hrvatske.

Tomašević: Međunarodne finansijske institucije prihvataju isključivo održiv način poslovanja

„Predmetno izdanje obveznica predstavlja i najveće ulaganje međunarodnih financijskih institucija u jedan dužnički vrijednosni papir na domaćem tržištu. Osim toga, radi se o prvom izdanju obveznica povezanih s održivim poslovanjem izdavatelja s municipalnim rizikom u CEE regiji“, stoji u objavi.

Zagrebački holding se obavezao da sprovodi projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, smanjenje gubitaka u vodosnabdevanju i povećanja udela sortiranog otpada.

„Iako je većina poslovnih analitičara predviđala kuponsku kamatnu stopu od preko šest posto, iznimno smo ponosni da ona iznosi 4.9 posto, odnosno da smo uspjeli ostvariti kamatnu stopu koja je najniža moguća“, izjavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. On je istakao da međunarodne finansijske institucije prihvataju isključivo održiv način poslovanja.

Očekuje se da će Zagrebački holding ulaganjima do 2028. godine, kada zelene obveznice dospevaju, smanjiti količinu otpada koja ide na deponije za 132.000 tona i povećati udeo potrošnje obnovljive energije sa 50 na 70 odsto, saopšteno je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

19. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

19. jul 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

19. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji