OIE

Zagrebački holding prodao zelene obveznice vredne 305 miliona evra

Zagrebački holding zelene obveznice 305 miliona evra

Foto: Zagrebački holding

Objavljeno

19.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Glavni grad Hrvatske se preko svoje krovne firme Zagrebački holding zadužio 305 miliona evra. Obavezao se da ulaže u projekte zelene energije, vodosnabdevanja i upravljanje otpadom. Čelni ljudi Zagreba su kazali da je reč o prvim zelenim municipalnim obveznicama u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Zagrebački holding je emisijom dužničkih hartija od vrednosti uspeo da pokrije 305 miliona evra dospevajućih obaveza. Obveznice su uvrštene u trgovanje na Zagrebačkoj burzi.

Investitori su iskazali interes za više od 480 miliona evra. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), deo grupacije Svetske banke, pokrile su 47,5 odsto, dok je udeo domaćih komercijalnih banaka izašao na 34 procenta, saopštilo je krovno preduzeće glavnog grada Hrvatske.

Tomašević: Međunarodne finansijske institucije prihvataju isključivo održiv način poslovanja

„Predmetno izdanje obveznica predstavlja i najveće ulaganje međunarodnih financijskih institucija u jedan dužnički vrijednosni papir na domaćem tržištu. Osim toga, radi se o prvom izdanju obveznica povezanih s održivim poslovanjem izdavatelja s municipalnim rizikom u CEE regiji“, stoji u objavi.

Zagrebački holding se obavezao da sprovodi projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, smanjenje gubitaka u vodosnabdevanju i povećanja udela sortiranog otpada.

„Iako je većina poslovnih analitičara predviđala kuponsku kamatnu stopu od preko šest posto, iznimno smo ponosni da ona iznosi 4.9 posto, odnosno da smo uspjeli ostvariti kamatnu stopu koja je najniža moguća“, izjavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. On je istakao da međunarodne finansijske institucije prihvataju isključivo održiv način poslovanja.

Očekuje se da će Zagrebački holding ulaganjima do 2028. godine, kada zelene obveznice dospevaju, smanjiti količinu otpada koja ide na deponije za 132.000 tona i povećati udeo potrošnje obnovljive energije sa 50 na 70 odsto, saopšteno je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

19. jul 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

19. jul 2023. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

19. jul 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

19. jul 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan