OIE

Zagrebački holding prodao zelene obveznice vredne 305 miliona evra

Zagrebački holding zelene obveznice 305 miliona evra

Foto: Zagrebački holding

Objavljeno

19.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Glavni grad Hrvatske se preko svoje krovne firme Zagrebački holding zadužio 305 miliona evra. Obavezao se da ulaže u projekte zelene energije, vodosnabdevanja i upravljanje otpadom. Čelni ljudi Zagreba su kazali da je reč o prvim zelenim municipalnim obveznicama u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Zagrebački holding je emisijom dužničkih hartija od vrednosti uspeo da pokrije 305 miliona evra dospevajućih obaveza. Obveznice su uvrštene u trgovanje na Zagrebačkoj burzi.

Investitori su iskazali interes za više od 480 miliona evra. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), deo grupacije Svetske banke, pokrile su 47,5 odsto, dok je udeo domaćih komercijalnih banaka izašao na 34 procenta, saopštilo je krovno preduzeće glavnog grada Hrvatske.

Tomašević: Međunarodne finansijske institucije prihvataju isključivo održiv način poslovanja

„Predmetno izdanje obveznica predstavlja i najveće ulaganje međunarodnih financijskih institucija u jedan dužnički vrijednosni papir na domaćem tržištu. Osim toga, radi se o prvom izdanju obveznica povezanih s održivim poslovanjem izdavatelja s municipalnim rizikom u CEE regiji“, stoji u objavi.

Zagrebački holding se obavezao da sprovodi projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, smanjenje gubitaka u vodosnabdevanju i povećanja udela sortiranog otpada.

„Iako je većina poslovnih analitičara predviđala kuponsku kamatnu stopu od preko šest posto, iznimno smo ponosni da ona iznosi 4.9 posto, odnosno da smo uspjeli ostvariti kamatnu stopu koja je najniža moguća“, izjavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. On je istakao da međunarodne finansijske institucije prihvataju isključivo održiv način poslovanja.

Očekuje se da će Zagrebački holding ulaganjima do 2028. godine, kada zelene obveznice dospevaju, smanjiti količinu otpada koja ide na deponije za 132.000 tona i povećati udeo potrošnje obnovljive energije sa 50 na 70 odsto, saopšteno je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

19. jul 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

19. jul 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

19. jul 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

19. jul 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme