Klimatske promene

Izdate prve zelene obveznice u Hrvatskoj

m+ grupa odrzive obveznice zelene hrvatska

Foto: M+ Grupa

Objavljeno

02.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma M+ Grupa prva je u Hrvatskoj izdala održive obveznice u vrednosti od 300 miliona kuna (skoro 40 miliona evra). Hrvatska kompanija bavi se pružanjem usluga kontakt centara i autsorsinga poslovnih i tehnoloških procesa (eng. Business Process and Information Technology Outsourcing – BPTO) u 14 zemalja među kojima su i BiH, Slovenija, Srbija, ali i SAD, Turska.

Održive ili ESG obveznice (Environmental, Social and Governance – životna sredina, društvo i upravljanje) su novost na svetskim tržištima kapitala. Namenjene su investitorima koji osim profita očekuju i pozitivne rezultate poslovanja kompanija na društvo i životnu sredinu.

Strateški partneri emisije obveznica su Erste&Steiermärkische Bank, članice Erste Group, i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Ostali kupci su, kako je saoštila M+Grupa, institucionalni investitori, među kojima su osiguravajuće kuće i investicioni fondovi.

Ako kompanija ne ispuni zacrtane ciljeve kupci obveznica dobiće kamatu veću za 0,75 procentnih poena

M+ Grupa se obvezala da će smanjiti emisije ugljen-dioksida 25 odsto i povećati zastupljenost žena u upravi na 51 odsto. Ako ne ispuni ove ciljeve, kako se navodi, investitorima će uz kamatu od 4,25 odsto biće isplaćeno dodatnih 0,75 procentnih poena.

Darko Horvat, predsednik uprave M+ Grupe, izjavio je da su ljudi oduvek bili u centru njihovog poslovanja, pa su joj ESG kriterijumi presudni za uspeh. On je naveo da je to neophodno kao multikulturalnoj grupi i globalnoj kompaniji koja iz 14 država pruža usluge na 58 tržišta i na 32 jezika.

Klijenti M+ Grupe su tehnološke, telekomunikacione, finansijske, energetske, logističke i kompanije za elektronsku trgovinu, kao i firme u sektoru robe široke potrošnje, navela je ova kompanija.

Inače, i grčka kompanija GEK Terna krajem 2021. najavila je plasiranje običnih obveznica sa klauzulom vezanom za održivost, dok je Srbija uz pomoć zelenih obveznica prikupila milijardu evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Cene struje gasa EU rekorde suse zastoja francuskim nuklearkama

Cene struje, gasa u EU ruše rekorde usled suše, zastoja u francuskim nuklearkama

03 августа 2022 - Visoke temperature dižu potražnju za strujom za rashlađivanje, a niski vodostaji remete rad nuklearnih elektrana i isporuke uglja brodovima

m+ grupa odrzive obveznice zelene hrvatska

Izdate prve zelene obveznice u Hrvatskoj

02 августа 2022 - Firma se bavi pružanjem usluga kontakt centara i autsorsinga poslovnih i tehnoloških procesa u 14 zemalja u JIE

EPCG trecem kvartalu suse uvozi struje 100 miliona evra

EPCG u trećem kvartalu zbog suše uvozi struje za 100 miliona evra

01 августа 2022 - Elektroprivreda Crne Gore će u trećem tromesečju uvesti 294 gigavat-sata električne energije zbog uticaja suše na učinak hidroelektrana

Dekarbonizacija celicane vodonik zeleni celik investicija

Dekarbonizacija čeličane vodonikom košta do sedam milijardi evra

29 јула 2022 - Studija Čelik iz solarne energije, udruženja Hydrogen Europe, analizira održivost korišćenja solarne energije za dekarbonizaciju železara