Klimatske promene

Izdate prve zelene obveznice u Hrvatskoj

m+ grupa odrzive obveznice zelene hrvatska

Foto: M+ Grupa

Objavljeno

02.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma M+ Grupa prva je u Hrvatskoj izdala održive obveznice u vrednosti od 300 miliona kuna (skoro 40 miliona evra). Hrvatska kompanija bavi se pružanjem usluga kontakt centara i autsorsinga poslovnih i tehnoloških procesa (eng. Business Process and Information Technology Outsourcing – BPTO) u 14 zemalja među kojima su i BiH, Slovenija, Srbija, ali i SAD, Turska.

Održive ili ESG obveznice (Environmental, Social and Governance – životna sredina, društvo i upravljanje) su novost na svetskim tržištima kapitala. Namenjene su investitorima koji osim profita očekuju i pozitivne rezultate poslovanja kompanija na društvo i životnu sredinu.

Strateški partneri emisije obveznica su Erste&Steiermärkische Bank, članice Erste Group, i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Ostali kupci su, kako je saoštila M+Grupa, institucionalni investitori, među kojima su osiguravajuće kuće i investicioni fondovi.

Ako kompanija ne ispuni zacrtane ciljeve kupci obveznica dobiće kamatu veću za 0,75 procentnih poena

M+ Grupa se obvezala da će smanjiti emisije ugljen-dioksida 25 odsto i povećati zastupljenost žena u upravi na 51 odsto. Ako ne ispuni ove ciljeve, kako se navodi, investitorima će uz kamatu od 4,25 odsto biće isplaćeno dodatnih 0,75 procentnih poena.

Darko Horvat, predsednik uprave M+ Grupe, izjavio je da su ljudi oduvek bili u centru njihovog poslovanja, pa su joj ESG kriterijumi presudni za uspeh. On je naveo da je to neophodno kao multikulturalnoj grupi i globalnoj kompaniji koja iz 14 država pruža usluge na 58 tržišta i na 32 jezika.

Klijenti M+ Grupe su tehnološke, telekomunikacione, finansijske, energetske, logističke i kompanije za elektronsku trgovinu, kao i firme u sektoru robe široke potrošnje, navela je ova kompanija.

Inače, i grčka kompanija GEK Terna krajem 2021. najavila je plasiranje običnih obveznica sa klauzulom vezanom za održivost, dok je Srbija uz pomoć zelenih obveznica prikupila milijardu evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropljani klimatske promene anketa imigracija democracy perception index 2024

Evropljanima je sada imigracija veći problem nego klimatske promene – anketa

2. avgust 2022. - Evropljani su više zabrinuti zbog imigracije nego klimatskih promena, dok manje od 15 odsto anketiranih...

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

2. avgust 2022. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

2. avgust 2022. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

2. avgust 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV