Klimatske promene

Izdate prve zelene obveznice u Hrvatskoj

m+ grupa odrzive obveznice zelene hrvatska

Foto: M+ Grupa

Objavljeno

02.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma M+ Grupa prva je u Hrvatskoj izdala održive obveznice u vrednosti od 300 miliona kuna (skoro 40 miliona evra). Hrvatska kompanija bavi se pružanjem usluga kontakt centara i autsorsinga poslovnih i tehnoloških procesa (eng. Business Process and Information Technology Outsourcing – BPTO) u 14 zemalja među kojima su i BiH, Slovenija, Srbija, ali i SAD, Turska.

Održive ili ESG obveznice (Environmental, Social and Governance – životna sredina, društvo i upravljanje) su novost na svetskim tržištima kapitala. Namenjene su investitorima koji osim profita očekuju i pozitivne rezultate poslovanja kompanija na društvo i životnu sredinu.

Strateški partneri emisije obveznica su Erste&Steiermärkische Bank, članice Erste Group, i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Ostali kupci su, kako je saoštila M+Grupa, institucionalni investitori, među kojima su osiguravajuće kuće i investicioni fondovi.

Ako kompanija ne ispuni zacrtane ciljeve kupci obveznica dobiće kamatu veću za 0,75 procentnih poena

M+ Grupa se obvezala da će smanjiti emisije ugljen-dioksida 25 odsto i povećati zastupljenost žena u upravi na 51 odsto. Ako ne ispuni ove ciljeve, kako se navodi, investitorima će uz kamatu od 4,25 odsto biće isplaćeno dodatnih 0,75 procentnih poena.

Darko Horvat, predsednik uprave M+ Grupe, izjavio je da su ljudi oduvek bili u centru njihovog poslovanja, pa su joj ESG kriterijumi presudni za uspeh. On je naveo da je to neophodno kao multikulturalnoj grupi i globalnoj kompaniji koja iz 14 država pruža usluge na 58 tržišta i na 32 jezika.

Klijenti M+ Grupe su tehnološke, telekomunikacione, finansijske, energetske, logističke i kompanije za elektronsku trgovinu, kao i firme u sektoru robe široke potrošnje, navela je ova kompanija.

Inače, i grčka kompanija GEK Terna krajem 2021. najavila je plasiranje običnih obveznica sa klauzulom vezanom za održivost, dok je Srbija uz pomoć zelenih obveznica prikupila milijardu evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nexe cement co2 contessa projekat Thyssenkrupp

Nexe projektom CO₂NTESSA planira da ozeleni proizvodnju cementa

2. avgust 2022. - Kompanija namerava da implementira oxyfuel tehnologiju kao rešenje za dugoročnu eliminaciju emisija CO2 u svojim pogonima

UN-klimatski-panel-IPCC-objedinjeni-izvestaj-klimatska-pravda-odrzivi-razvoj

UN-ov klimatski panel u novom izveštaju poziva na klimatsku pravdu, održivi razvoj

2. avgust 2022. - IPCC-ov Objedinjeni izveštaj ukazuje na načine za smanjivanje emisija i prilagođavanje klimatskim promenama koje je izazvao čovek

Sakupljanje i hvatanje CO2: pokušaj postizanja klimatskih ciljeva putem tehnoloških rešenja

Efekat tehnologije zarobljavanja CO2 je upitan, a učinak još zanemariv

2. avgust 2022. - Zagovornici kažu da je CCS neophodan za klimatsku borbu, dok kritičari tvrde da ta tehnologija najviše koristi industriji fosilnih goriva

Solarni geoinzenjering resenje za klimatske promene

Solarni geoinženjering – rešenje za klimatske promene?

2. avgust 2022. - Solarni geoinženjering postaje sve popularnija koncepcija obuzdavanja zagrevanja planete, usled kašnjenja u ispunjavanju klimatskih ciljeva