OIE

Odobrena prva emisija zelenih obveznica u BiH

Pocinje emisija zelenih obveznica u Bosni i Hercegovini

Foto: Freepik

Objavljeno

09.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Komisija za hartije od vrijednosti odobrila je zahtev Naše banke za prvu emisiju zelenih obeznica u Bosni i Hercegovini. Banka će emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi nastojati da prikupi sedam miliona konvertibilnih maraka (KM), 3,57 miliona evra, koje namerava da upotrebi za odobravanje kredita za kupovinu zelene tehnologije koje će dovesti do smanjenja emisija CO2.

Zelene ili ESG obveznice (Environmental, Social and Governance – životna sredina, društvo i upravljanje) su instrument s fiksnim prinosom osmišljen za podršku klimatskim ili projektima za zaštitu životne sredine. Naša banka emitovaće na Banjalučkoj berzi 70.000 obveznica pojedinačne nominalne vrednosti 100 KM. Dospeće emisije je sedam godina, a kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 5,15 odsto.

Cilj prve emisije ESG obveznica je smanjenje emisije CO2

Cilj prve emisije ESG obveznica je smanjenje emisije ugljen dioksida, navode iz banke. Prikupljenim novcem će se kroz dve kreditne linije finansirati dugoročni krediti fizičkih i pravnih lica za nabavku proizvoda koji rezultiraju smanjenjem emisija CO2.

„Namjena tih kredita je, između ostalog, vezana za nabavku toplotnih pumpi, solarnih panela, električnih automobila, kao i sve ostale namjene koje dovode do umanjenja emisije CO2, uz mogućnost refinansiranja faktura za osnovna sredstva plaćena najviše 12 mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva za kredit,“ istakli su iz Naše banke.

Validaciju ispunjenosti ciljeva prve emisije ESG obveznica obaviće  kompanija Enova iz Sarajeva

Validator koji će utvrditi ispunjenost ciljeva prve emisije ESG obveznica je kompanija Enova iz Sarajeva. Validacija ispunjenosti ciljeva prve emisije ESG obveznica obaviće se nakon tri godine za prvo merenje od dana registracije obveznica iz emisije u Centralnom registru hartija od vrijednosti, odnosno između 6. i 7. anuiteta.

Emisija će se smatrati uspešnom ako u roku predviđenom za upis i uplatu bude upisano i uplaćeno najmanje 60 odsto ponuđenih obveznica.

U slučaju da Enova nakon izvršene validacije utvrdi da emitent nije ispunio predviđene ciljeve, kamatna stopa se povećava za 0,20 procentnih poena i iznosiće 5,35 odsto do dospeća.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

9. oktobar 2023. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

9. oktobar 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

9. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe