OIE

Odobrena prva emisija zelenih obveznica u BiH

Pocinje emisija zelenih obveznica u Bosni i Hercegovini

Foto: Freepik

Objavljeno

09.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Komisija za hartije od vrijednosti odobrila je zahtev Naše banke za prvu emisiju zelenih obeznica u Bosni i Hercegovini. Banka će emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi nastojati da prikupi sedam miliona konvertibilnih maraka (KM), 3,57 miliona evra, koje namerava da upotrebi za odobravanje kredita za kupovinu zelene tehnologije koje će dovesti do smanjenja emisija CO2.

Zelene ili ESG obveznice (Environmental, Social and Governance – životna sredina, društvo i upravljanje) su instrument s fiksnim prinosom osmišljen za podršku klimatskim ili projektima za zaštitu životne sredine. Naša banka emitovaće na Banjalučkoj berzi 70.000 obveznica pojedinačne nominalne vrednosti 100 KM. Dospeće emisije je sedam godina, a kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 5,15 odsto.

Cilj prve emisije ESG obveznica je smanjenje emisije CO2

Cilj prve emisije ESG obveznica je smanjenje emisije ugljen dioksida, navode iz banke. Prikupljenim novcem će se kroz dve kreditne linije finansirati dugoročni krediti fizičkih i pravnih lica za nabavku proizvoda koji rezultiraju smanjenjem emisija CO2.

„Namjena tih kredita je, između ostalog, vezana za nabavku toplotnih pumpi, solarnih panela, električnih automobila, kao i sve ostale namjene koje dovode do umanjenja emisije CO2, uz mogućnost refinansiranja faktura za osnovna sredstva plaćena najviše 12 mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva za kredit,“ istakli su iz Naše banke.

Validaciju ispunjenosti ciljeva prve emisije ESG obveznica obaviće  kompanija Enova iz Sarajeva

Validator koji će utvrditi ispunjenost ciljeva prve emisije ESG obveznica je kompanija Enova iz Sarajeva. Validacija ispunjenosti ciljeva prve emisije ESG obveznica obaviće se nakon tri godine za prvo merenje od dana registracije obveznica iz emisije u Centralnom registru hartija od vrijednosti, odnosno između 6. i 7. anuiteta.

Emisija će se smatrati uspešnom ako u roku predviđenom za upis i uplatu bude upisano i uplaćeno najmanje 60 odsto ponuđenih obveznica.

U slučaju da Enova nakon izvršene validacije utvrdi da emitent nije ispunio predviđene ciljeve, kamatna stopa se povećava za 0,20 procentnih poena i iznosiće 5,35 odsto do dospeća.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

9. oktobar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

9. oktobar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

9. oktobar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

9. oktobar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov