Električna energija

Nuklearka Krško ponovo na mreži nakon vanredne popravke

Nuklearka Krsko ponovo na mrezi nakon vanredne popravke

Foto: NEK

Objavljeno

20.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Delovi cevovoda sa obe strane reaktorskog suda u nuklearnoj elektrani Krško zamenjeni su radi predostrožnosti zbog curenja koje je primećeno početkom oktobra. Postrojenje je vraćeno na elektroenergetsku mrežu, a radni kapacitet se postepeno povećava.

Nuklearna centrala Krško je ponovo sinhronizovana sa strujnom mrežom, nakon preventivnog gašenja 6. oktobra, radi zaustavljanja curenja. Inače, stabilnost elektroenergetskog sistema Slovenije je došla pod dodatno opterećenje prošle sedmice usled zastoja u termoelektrani Šoštanj, jer se pokvario sistem za odvoženje šljake iz kotla u bloku 6. U radu drugog od dva bloka nije bilo smetnje.

Oba postrojenja su vraćena na mrežu 17. novembra. Inače, nuklearka i elektrana na ugalj u normalnim uslovima zajedno daju dve trećine struje proizvedene u zemlji. Treba pomenuti i da Slovenija iz uvoza pokriva 30 odsto domaće potrošnje električne energije.

Remont zakazan za april

Krško je ponovo pokrenulo proizvodnju sa 28 odsto snage, uz postepeno uvećavanje stepena iskorišćenja, saopštio je operator NEK. To preduzeće je u zajedničkom vlasništvu državne GEN energije i Hrvatske elektroprivrede – HEP.

NEK će sprovesti metalografska ispitivanja i termo-hidrauličke i mehaničke analize radi utvrđivanja uzroka kvara

Kapacitet nuklearke iznosi 696 megavata. Za april je zakazan remont. Slovenija planira da izgradi još jednu nuklearnu elektranu.

Radove izveo Westinghouse

Što se tiče curenja, detektovanog 4. oktobra, rupa je pronađena u primarnom rashladnom kolu, u odvodnim cevima. Bila je u sigurnosnom injektornom sistemu pod velikim pritiskom, jednim od sistema za hitno hlađenje jezgra.

Kompanija Westinghouse, koja je projektovala nuklearku izgrađenu 1981. godine i snabdevač je opreme, izvela je potrebne radove uz podršku domaćih firmi. Zamenjeni su delovi cevovoda s obe strane reaktorskog suda, do nepovratnih ventila.

Svi gorivni elementi, njih 121, prebačeni su u bazen za istrošeno gorivo da bi popravka bila omogućena. NEK je istakao da već sklapa ugovore za metalografska ispitivanja i termo-hidrauličke i mehaničke analize radi utvrđivanja uzroka kvara. Dodao je da planira da te aktivnosti završi u roku od godinu dana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacija BiH: Privredi preti poskupljenje struje od 60 odsto

20. novembar 2023. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

20. novembar 2023. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

20. novembar 2023. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

20. novembar 2023. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava