Električna energija

Slovenci razmatraju dupliranje snage novog nuklearnog bloka

dejan paravan krsko 2 jek2

Dejan Paravan (foto: GEN energija)

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija GEN energija razmatra gradnju mnogo snažnije nuklearke u okviru projekta Krško 2, s obzirom da su se, kako je saopštila kompanija, promenile okolnosti u odnosu na period kada je planiranje započeto.

Slovenija je, kako je nedavno rekao premijer Robert Golob, odlučna u nameri da ubrza projekat drugog reaktora u nuklearnoj elektrani Krško, pa bi proizvodnje električne energije mogla da krene već 2037.

Sada je generalni direktor GEN energije Dejan Paravan, otvarajući međunarodnu konferencija NENE – Nova energija za novu Evropu, rekao da je zadatak GEN grupe da sprovede prelazak na elektroenergetski sistem, koji će biti samodovoljan i bez CO2 emisija.

Povećalo se i interesovanje investitora za projekat Krško 2

Ubrzano planiramo investicije u obnovljive izvore i nuklearnu energiju, i nastavljamo da sprovodimo planiranu proceduru za Krško 2, kako bismo ubrzali ovaj projekat, rekao je on, i dodao da su u toku pripreme za poslove koji se odnosi na lokaciju nuklearke.

Paravan je naveo da su se okolnosti u energetskom sektoru promenile zbog energetske krize, povećala se potreba da se obezbedi pouzdano snabdevanje iz domaće proizvodnje električne energije, a poraslo je i interesovanje domaćih i stranih investitora za projekat Krško 2 (slov. JEK2).

Zbog svega toga GEN energija intenzivno bavi mogućnošću postavljanja snažnijeg reaktora, kapaciteta do 2.400 MW, naveo je on.

Inače, ovo nije prvi put da se razmatra povećanje kapaciteta novog reaktora u nuklearki Krško.

Finalna investiciona odluka planirana za 2028.

Paravan je ranije izjavio da razmatraju izgradnju reaktora od 1.200 do 1.600 MW, dok je na početku planirana snaga od 1.100 MW. Procena je da bi projekat snage 1.200-1.600 MW mogao da košta oko 11 milijardi evra.

Bruno Glaser, direktor tehničkog sektora u GEN energiji, rekao je da se finalna investiciona odluka planirana za 2028.

Inače, GEN Energija je matična kompanija u GEN grupi koja je vlasnik sledećih proizvođača električne energije: Nuklearna elektrarna Krško (NEK), Savske elektrarne Ljubljana (SEL), Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), Termoelektrarna Brestanica (TEB).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

15. septembar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

15. septembar 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

15. septembar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. septembar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora