Električna energija

Slovenci razmatraju dupliranje snage novog nuklearnog bloka

dejan paravan krsko 2 jek2

Dejan Paravan (foto: GEN energija)

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija GEN energija razmatra gradnju mnogo snažnije nuklearke u okviru projekta Krško 2, s obzirom da su se, kako je saopštila kompanija, promenile okolnosti u odnosu na period kada je planiranje započeto.

Slovenija je, kako je nedavno rekao premijer Robert Golob, odlučna u nameri da ubrza projekat drugog reaktora u nuklearnoj elektrani Krško, pa bi proizvodnje električne energije mogla da krene već 2037.

Sada je generalni direktor GEN energije Dejan Paravan, otvarajući međunarodnu konferencija NENE – Nova energija za novu Evropu, rekao da je zadatak GEN grupe da sprovede prelazak na elektroenergetski sistem, koji će biti samodovoljan i bez CO2 emisija.

Povećalo se i interesovanje investitora za projekat Krško 2

Ubrzano planiramo investicije u obnovljive izvore i nuklearnu energiju, i nastavljamo da sprovodimo planiranu proceduru za Krško 2, kako bismo ubrzali ovaj projekat, rekao je on, i dodao da su u toku pripreme za poslove koji se odnosi na lokaciju nuklearke.

Paravan je naveo da su se okolnosti u energetskom sektoru promenile zbog energetske krize, povećala se potreba da se obezbedi pouzdano snabdevanje iz domaće proizvodnje električne energije, a poraslo je i interesovanje domaćih i stranih investitora za projekat Krško 2 (slov. JEK2).

Zbog svega toga GEN energija intenzivno bavi mogućnošću postavljanja snažnijeg reaktora, kapaciteta do 2.400 MW, naveo je on.

Inače, ovo nije prvi put da se razmatra povećanje kapaciteta novog reaktora u nuklearki Krško.

Finalna investiciona odluka planirana za 2028.

Paravan je ranije izjavio da razmatraju izgradnju reaktora od 1.200 do 1.600 MW, dok je na početku planirana snaga od 1.100 MW. Procena je da bi projekat snage 1.200-1.600 MW mogao da košta oko 11 milijardi evra.

Bruno Glaser, direktor tehničkog sektora u GEN energiji, rekao je da se finalna investiciona odluka planirana za 2028.

Inače, GEN Energija je matična kompanija u GEN grupi koja je vlasnik sledećih proizvođača električne energije: Nuklearna elektrarna Krško (NEK), Savske elektrarne Ljubljana (SEL), Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), Termoelektrarna Brestanica (TEB).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

15. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. septembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji