Električna energija

Drugi blok nuklearke Krško koštaće do 11 milijardi evra

JEK2 Drugi blok nuklearke Krsko do 11 milijardi evra

Foto: Matija Sušnik / DZ

Objavljeno

27.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija je odlučna u nameri da ubrza projekat drugog reaktora u nuklearnoj elektrani Krško i da stavi na mrežu možda već 2037, izjavio je premijer Robert Golob. Operator Gen energija je povećao planirani kapacitet na do 1,6 gigavata, što znači da bi investicija mogla da iznosi čak 11 milijardi evra.

Za JEK2, projekat drugog reaktora u nuklearnoj elektrani Krško u Sloveniji, potrebna su posebna zakonska rešenja za određivanje lokacije, a možda čak tri zakona, po rečima premijera Roberta Goloba, kako je preneo portal ePosavje. Nakon što je nedavno posetio to postrojenje kod granice sa Hrvatskom, kazao je poslanicima i poslanicama u Državnom zboru da novi blok inače ne bi mogao da bude izgrađen pre 2047. godine.

Slovenija će se osloniti na miks energije iz obnovljivih izvora, nuklearne i električne energije iz hidrocentrala, napomenuo je. Vlada planira da do 2027. sprovede svu neophodnu proceduru, pronađe moguće investitore i izradi finansijsku konstrukciju, da bi zatim donela konačnu investicionu odluku i organizovala referendum, otkrio je Golob. On je ranije nagovestio da će se o bilo kom zakonu vezanom za JEK2 odlučivati plebiscitom.

Za JEK2 je neophodan nacionalni konsenzus

Odgovarajući na pitanja u parlamentu, premijer je ponovio da je za instaliranje dodatnog reaktora neophodno postići nacionalni konsenzus. S obzirom na napore koji su u toku, državna kompanija GEN energija je izračunala da će u najoptimističnijem scenariju JEK2 biti priključen na mrežu 2037, rekao je Golob. On je podvukao da bi 2047. bilo prekasno.

Troškovi su procenjeni na 7.000 evra po kilovatu, naglasio je Golob.

JEK2 Drugi-blok-nuklearke-Krsko-kostace-do-11-milijardi-evra
Foto: Skupina GEN

Levičar iz GEN energije postaje državni sekretar zadužen za projekat

Generalni direktor GEN energije Dejan Paravan je ranije kazao da kompanija sada razmatra izgradnju reaktora od 1,2 do 1,6 gigavata, što znači da bi investicija mogla da iznosi i 11 milijardi evra. Prethodno je planiran blok kapaciteta do 1,1 gigavata. Golob je izjavio da će operativnog direktora kompanije Danijela Levičara imenovati za državnog sekretara u svom kabinetu kao čelnika specijalne radne grupe zadužene za JEK2.

Slovenija namerava i da uvede mogućnost postavljanja malih modularnih reaktora

Tokom posete Krškom sa premijerom, ministar za životnu sredinu, klimu i energiju Bojan Kumer izjavio je da će nuklearna energija biti uključena u ažurirani Nacionalni energetski i klimatski plan i to dugoročno. Ta tehnologija neće biti ograničena na Krško, dodao je. Inače, GEN energija razmatra mogućnost instaliranja malih modularnih reaktora (SMR-ova).

Firma Nuklearna elektrarna Krško (NEK) u ravnopravnom je vlasništvu GEN energije i Hrvatske elektroprivrede (HEP). To postrojenje ima neto kapacitet proizvodnje električne energije od 696 megavata i skoro dva gigavata za toplotnu energiju. Slovenija je u januaru produžila radni vek nuklearke do 2043. godine.

Hrvatska podržava projekat JEK2, a Austrija mu se protivi.

Nuklearna energija doživljava svojevrsnu renesansu u Evropi, u čemu prednjači Francuska. Naime, energetska kriza, napad Rusije na Ukrajinu i trend elektrifikacije povećali su zabrinutost za bezbednost snabdevanja energentima. Optimistična predviđanja za razvoj SMR tehnologije doprinela je promeni političke klime, iako takvi reaktori još nisu dostupni na tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji