Električna energija

Nuklearna elektrana Krško dobila novog predsednika uprave

gorazd pfeifer nek krsko predsednik uo direktor

Foto: NEK

Objavljeno

12.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Gorazd Pfeifer je novi predsednik Upravnog odbora Nuklearne elektrane Krško, a zamenio je dugogodišnjeg šefa ove nuklearke Staneta Rožmana.

Kao predsednik Upravnog odbora Gorazd Pfeifer će biti zadužen za upravljanje nuklearnom elektranom Krško (NEK) zajedno sa Sašom Medakovićem, članom UO, u skladu sa međudržavnim i kompanijskim ugovorima između Hrvatske i Slovenije odnosno Hrvatske elektroprivrede (HEP) i GEN energije.

Ove dve firme imaju po 50 odsto akcija Krška. Predsednika UO određuje GEN energija, a člana HEP, s tim da obojica nezavisno predstavljaju kompaniju, a odluke se donose konsenzusom.

Stane Rožman, dugogodišnji predsednik Upravnog odbora, otišao je u penziju nakon izuzetne profesionalne karijere, saopštio je NEK. Rožman je od 1988. do 2003. bio direktor, a onda predsednik UO.

Inače, Slovenija je u januaru ove godine odlučila da odobri produžetak rada nuklearke za još 20 godina, do 2043, a u toku su pripreme za gradnju elektrane Krško 2, koja bi na mreži mogla da bude 2035.

Biografija

Gorazd Ffeifer, kako je navedeno, je u NEK-u od 2000. godine.

Nakon uspešne obuke za dobijanje dozvole za rad na reaktoru započeo je karijeru kao operater reaktora, nastavio kao glavni operater, a zatim postao menadžer operativne smene.

Istovremeno, kao instruktor na simulatoru, obučavao je dva tima novih operatera i vodio međuresornu koordinaciju aktivnosti u okviru NEK-a.

Rukovođenje sektorom Proizvodnje sa odeljenjima koja obezbeđuju bezbedan i stabilan rad i koordinaciju remontnih aktivnosti preuzeo je 2017.

Aktivan je učesnik programa Svetske asocijacije nuklearnih operatera (World Association of Nuclear Operators – VANO), a dodatno znanje i iskustvo sticao je i u Američkom institutu za praćenje rada nuklearnih elektrana (Institut of Nuclear Power Operations – INPO). Član je Udruženja menadžera Slovenije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

12. april 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

12. april 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

12. april 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

12. april 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije