Električna energija

Đedović Handanović: Mađarska se pridružuje srpsko-slovenačkoj berzi za nekoliko nedelja

djedovic handanovic sijarto budimpesta berza

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

13.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom o zajedničkim projektima u energetskom sektoru i saradnji dve države u oblasti gasa, nafte i snabdevanja električnom energijom. Oni su najavili pridruživanje Mađarske zajedničkoj, i prvoj regionalnoj, srpsko-slovenačkoj berzi električne energije ADEX.

Dubravka Đedović Handanović je boravila u Budimpešti gde je učestvovala na Balkanskom forumu i imala bilateralan sastanak sa Peterom Sijartom.

Ona je izjavila da je regionalna saradnja ključ za postizanje energetske sigurnosti, a saradnja Srbije i Mađarske na više polja, a posebno u energetskom sektoru, to i dokazuje. Osim saradnje u oblasti snabdevanja gasom, dve zemlje, kako je dodala, nameravanju da se bolje povežu i u snabdevanju naftom, kao i u prenosu električne energije.

Đedović Handanović: Dve države zajednički grade Panonski koridor za prenos električne energije

„Snabdevanje energentima je stabilno i pored domaćih rezervi, raspolažemo i zalihama od 163 miliona kubnih metara u skladištima u Mađarskoj u ovom trenutku. Razgovarali smo o dinamici korišćenja postojećih zaliha i pod kojim uslovima možemo da obezbedimo dodatne količine gasa, sa kojima ćemo imati dodatnu sigurnost i naredne zime“, rekla je Đedović nakon sastanka sa mađarskim ministrom.

Ona je podsetila da dve države zajednički grade i Panonski koridor čijom izgradnjom će se udvostručiti kapaciteti za prenos električne energije između Srbije i Mađarske. Investicija u Panonski koridor vredna je oko 100 miliona evra i cilj je da s završi u naredne četiri godine.

Sijarto: Bezbednost snabdevanja ostaje prioritet za Mađarsku

„Osim toga, plan je da se Mađarska pridruži prvoj regionalnoj berzi električne energije koju je Srbija osnovala sa Slovenijom, što bi trebalo da se realizuje u narednih nekoliko nedelja“, istakla je ona, i dodala da je to dobar temelj za jedinstveno regionalno tržište električne energije i uspešan je primer saradnje zemalja, članica EU i zemlje u procesu pridruživanja.

Peter Sijarto je zahvalio ministarki na odličnoj saradnji u prethodnom periodu, najavio pridruživanje regionalnoj berzi električne energije i potvrdio da bezbednost snabdevanja ostaje prioritet za Mađarsku.

„Ni na koji način nećemo ugroziti bezbednost snabdevanja energentima naše zemlje u skladu sa političkim i ideološkim željama, čije god da su“, naglasio je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji