OIE

Crna Gora pripremila nacrt prvog zakona o obnovljivim izvorima energije kojim se uvode aukcije

crna gora aukcije nacrt zakona javna rasprava

Photo: Lukas Bieri from Pixabay

Objavljeno

13.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je završila Nacrt zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora kojim se uvode brojne novine, među kojima su i aukcije za dodelu premija i fid-in tarifa za investiranje u zelenu energiju.

Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da će organizovati tri okrugla stola o Nacrtu zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora u Podgorici u prostorijama Stare zgrade Vlade. Prvi je održan juče, drugi se održava danas, a treći je sutra.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja pomaže Ministarstvu u pripremi ovog propisa, ranije je rekla da očekuje da Crna Gora do 2025. godine objavi prve aukcije za obnovljive izvore energije.

Ministarstvo je sada navelo da Crna Gora Nacrtom ispunjava obavezu prema Energetskoj zajednici da transponuje i primeni Direktive (EU) 2018/2001 o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora. Istina, tu obavezu je trebalo da ispuni do 31. decembra 2022.

Crna Gora do 2030. mora da dostigne udeo obnovljive energije u potrošnji od 50 odsto

Direktivom se utvrđuje zajednički okvir za promociju energije iz obnovljivih izvora i postavlja cilj za udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u 2030, za sve članice Energetske zajednice, pa je za Crnu Goru taj cilj 50 odsto, saopštilo je Ministarstvo, i dodaje da Nacrt uređuje postupak kako bi se dostigao taj cilj.

Dokumentom se propisuju i pravila o finansijskoj podršci za električnu energiju iz obnovljivih izvora, o sopstvenoj potrošnji takve električne energije (prozjumeri), o upotrebi energije iz obnovljivih izvora u sektoru grejanja i hlađenja i sektoru saobraćaja, o garancijama porekla.

Osim toga, utvrđuju se kriterijumi održivosti i uštede emisija gasova sa efektom staklene bašte za biogoriva, biotečnosti i goriva iz biomase.

Maksimalnu cenu koju ponuđač može ponuditi na aukcijama određuje Regulatorna agencija

Razlog zašto se Nacrt usvaja po hitnom postupku je, kako je navelo Ministarstvo, finansijska podrška iz fondova Evropske unije i povoljni kreditni aranžmani sa Svetskom bankom.

Nacrtom je predviđeno da Vlada Crne Gore donosi trogodišnji plan sistema podsticaja – za tržišne premije i fid-in tarfife, na osnovu kojeg se utvrđuju godišnje kvote za jednu ili više aukcija, vrste tehnologija i ukupna snagu elektrana.

Premije i fid-in tarife, kako piše u žpropisu, dobijaju se za ukupnu ili deo snage elektrane, a maksimalnu cenu električne energije koju ponuđač može ponuditi u postupku određuje Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. februar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. februar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. februar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji