Električna energija

Vučić oživljava inicijativu za izgradnju malih modularnih reaktora u Srbiji

Vucic ozivljava inicijativu malih modularnih reaktora Srbiji

Foto: Aleksandar Vučić / Facebook

Objavljeno

17.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je sa zvaničnicima iz Velike Britanije razgovarao o jačanju prisustva agencije za podršku izvozu iz te zemlje, UK Export Finance, u Srbiji kao i o investicijama u energiju iz obnovljivih izvora i male modularne reaktore.

Većina zemalja Jugoistočne Evrope razmatra ili razvija projekte nuklearnih elektrana. U Srbiji je od 1989. na snazi moratorijum, ali predsednik Aleksandar Vučić je ponovo nagovestio da bi mogao da bude ukinut. On je na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti (MSC) kazao medijima da je ranije pokrenuo inicijativu za izgradnju malih modularnih reaktora (SMR-ova) i da su vlasti o ovoj temi u to vreme razgovarali s kompanijom Rolls-Royce.

Vučić je izjavio da se na pomenutom događaju sastao sa britanskim zvaničnicima. Po njegovim rečima, razmotrili su mogućnost da agencija te zemlje za podršku izvozu Export Credits Guarantee Department – UK Export Finance (UKEF) poveća finansiranje u Srbiji.

Srbija je sa kompanijom Rolls-Royce razmatrala projekte malih modularnih elektrana, otkrio je Vučić

Srbija na projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica radi s Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Predsednik je naveo da je sa svojim britanskim sagovornicima analizirao mogućnost UKEF-ovog učešća ukoliko bude potrebna.

„“Nešto su tu više kamatne stope, ali sa njima se radi brzo i efikasno. I stvarno dobro i čisto“, tvrdi Vučić. Još jedna tema bile su investicije u energiju iz obnovljivih izvora, otkrio je.

„Ne znam šta ćemo da radimo za četiri, pet godina. Zato sada pokrećemo sve teme, jer ćemo da trošimo struje dva do tri puta više“, izjavio je predsednik.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

17. februar 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

17. februar 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

17. februar 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

17. februar 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara