Električna energija

Vučić oživljava inicijativu za izgradnju malih modularnih reaktora u Srbiji

Vucic ozivljava inicijativu malih modularnih reaktora Srbiji

Foto: Aleksandar Vučić / Facebook

Objavljeno

17.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je sa zvaničnicima iz Velike Britanije razgovarao o jačanju prisustva agencije za podršku izvozu iz te zemlje, UK Export Finance, u Srbiji kao i o investicijama u energiju iz obnovljivih izvora i male modularne reaktore.

Većina zemalja Jugoistočne Evrope razmatra ili razvija projekte nuklearnih elektrana. U Srbiji je od 1989. na snazi moratorijum, ali predsednik Aleksandar Vučić je ponovo nagovestio da bi mogao da bude ukinut. On je na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti (MSC) kazao medijima da je ranije pokrenuo inicijativu za izgradnju malih modularnih reaktora (SMR-ova) i da su vlasti o ovoj temi u to vreme razgovarali s kompanijom Rolls-Royce.

Vučić je izjavio da se na pomenutom događaju sastao sa britanskim zvaničnicima. Po njegovim rečima, razmotrili su mogućnost da agencija te zemlje za podršku izvozu Export Credits Guarantee Department – UK Export Finance (UKEF) poveća finansiranje u Srbiji.

Srbija je sa kompanijom Rolls-Royce razmatrala projekte malih modularnih elektrana, otkrio je Vučić

Srbija na projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica radi s Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Predsednik je naveo da je sa svojim britanskim sagovornicima analizirao mogućnost UKEF-ovog učešća ukoliko bude potrebna.

„“Nešto su tu više kamatne stope, ali sa njima se radi brzo i efikasno. I stvarno dobro i čisto“, tvrdi Vučić. Još jedna tema bile su investicije u energiju iz obnovljivih izvora, otkrio je.

„Ne znam šta ćemo da radimo za četiri, pet godina. Zato sada pokrećemo sve teme, jer ćemo da trošimo struje dva do tri puta više“, izjavio je predsednik.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

17. februar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

17. februar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

17. februar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

17. februar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače