Električna energija

Severna Makedonija i Slovenija razgovaraju sa SAD i Velikom Britanijom o gradnji malih modularnh reaktora

severna makedonija slovenija nuklearke modularni reaktori

Foto: Qubes Pictures from Pixabay

Objavljeno

07.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija i Slovenija razgovaraju sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom o instaliranju malih modularnih nuklearnih reaktora, saopštile su vlade dve zemlje. Slovenija je već najavila interesovanje za ovu inovativnu tehnologiju, ali sada je poznato sa kim će na tome raditi, dok je namera Severne Makedonije novost.

Slovenija i Severna Makedonija se tako priključuju grupi evropskih zemalja, koje aktivno rade na instalaciji malih modularnih reaktora (eng. small modular reactors – SMR), ili su za njih zainteresovani, kao što su one sa istoka – Bugarska, Hrvatska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Češka, ali i severa, juga, zapada Finska, Francuska, Holandija, Italija, Mađarska, Švedska.

Interesovanje za SMR tehnologiju je sastavni deo renesanse nuklearne energije, koju dobar deo članica Evropske unije vidi kao legitiman izbor za svoj energetski miks, i način da prestanu da koriste ugalj u energetici. Valja reći da je reč o tehnologiji u razvoju, pa tako u svetu postoji samo jedna takva nuklearka koja je operativna i to je Akademik Lomonosov, a veliki udarac njeni pobornici doživeli su zaustavljanjem pilot projekta američke kompanije NuScale u novembru 2023.

Ako se pogleda region koji prati Balkan Green Energy News, sa nuklearnom energijom nisu povezivane samo BiH, Crna Gora, Kipar, Kosovo* i Grčka, što je manjina u odnosu na Albaniju, Bugarsku, Hrvatsku, Rumuniju, Severnu Makedoniju, Sloveniju, Srbiju i Tursku.

Predstavnici Srbije su govorili da bi zemlja kupila udeo u nekoj od nuklearki koje se planiraju u regionu (takvih je inače u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Sloveniji), da je zainteresovana za učešće u gradnji nuklearke Pakš u Mađarskoj, čak i da sama izgradila jedno takvo postrojenje, a u igri su i mali modularni reaktori.

SAD i projekat Phoenix

Razvoj malih reaktora u Evropi mahom vodi SAD, što je pokazao i slučaj Slovenije, ali ne treba zaboraviti ni Francusku.

Saradnja sa SAD deo je projekta Phoenix

Slovenačka vlada je sada saopštila da je ambasadorka SAD Džejmi Lendler Harputlijan uručila državnoj sekretarki u Ministarstvu životne sredine, klime i energetike Tini Seršen pismo o odobravanju savetodavnih i tehničkih usluga.

Usluge su, kako se dodaje, deo projekta Phoenix za prelazak sa uglja na male modularne nuklearne reaktore. Projekat je pokrenuo Držvni sekretarijat SAD odnosno Ministarstvo spoljnih poslova (eng. U.S. Department of State), namenjen je Evropi i Evroaziji i nudi radionice, izradu fizibiliti studija i savetodavne usluge.

Projekat je krenuo u novembru 2023. kada je ozvaničeno da se pokreće saradnja sa Poljskom, Slovačkom i Češkom. Tri zemlje će dobiti finansijsku i tehničku podršku za izradu fizibiliti studija (prim. aut. za prelazak sa termoelektrana na ugalj na nuklearnu energiju), izjavio je Džon Keri, specijalzni izaslanik predsednika SAD za klimu.

Sargent & Lundy će savetovati Slovence

Vlada Slovenije saopštila je da je Ministarstvo životne sredine, klime i energetike uspešno apliciralo za učešće u projektu Phoenix u junu 2023. Prijavu je pripremilo zajedno sa državnim energetskim kompanijama GEN Energija, Termolektrarna Šoštanj i Holding Slovenske elektrarne (HSE), uz pomoć konsultantske kuće HATCH.

Kasnije su im se pridružili operator prenosnog sistema ELES i Uprava za nuklearnu bezbednost (URSJV). Ministarstvo Kompanija Sargent & Lundy izabrana je na tenderu Stejt departmenta za dobijanje sredstava sa kojima će slovenačkim stejkholderima pružati tehničke konsultantske usluge za prelazak sa uglja na nuklearnu energiju.

Inače, Slovenija priprema projekat Krško 2 za gradnju drugog bloka u nuklearki Krško, a instalacija malih reaktora predviđena je novom strategijom prostornog planiranja do 2050.

Tina Seršen izjavila je da učešće u projektu Phoenix daje Sloveniji mogućnost da ispuni obaveze iz Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKN), koji, između ostalog, predviđa da će država proučiti mogućnosti uvođenja novih nuklearnih tehnologija.

Nove nuklearne tehnologije uglavnom obuhvataju male i napredne modularne reaktore (SMR i AMR), saopštila je slovenaka vlada.

Bitići: Pregovaramo sa SAD i Velikom Britanijom

Severna Makedonija već više godina sprovodi dekarbonizaciju tako što gradi solarne elektrane i vetroparkove, a priprema i projekte za gasne elektrane. Poslednji potez bila je priprema zakona i sporazuma o strateškom partnerstvu sa privatnim kompanijama za gradnju tri fotonaponske elektrane i kogeneracijskog postrojenja.

Ti dokumenti pripremljeni su posle više godina pregovora, ali ipak su izazvali kritike javnosti, pre svega zbog subvencija koje će dobiti investitori i zato što državna firma Elektrani na Severna Makedonija (ESM) ne ulaže dovoljno.

Odgovarajući na kritike vicepremijer Fatmir Bitići rekao je da očekuje da zemlja izađe iz krize što će omogućiti da ESM započne sa sprovođenjem sopstvenih investicija.

Reč je o investiciji od oko dve milijarde evra

On je podsetio da je već potpisan memorandum sa američkom kompanijom General Electric o gradnji gasne elektrane Negotino, snage 800 MW, kao i da se priprema instalacija gasne elektrane Bitola, kapaciteta 300 MW.

Osim toga sa SAD i Velikom Britanijom vode se pregovori o instaliranju malih nuklearnih reaktora, najavio je on, preneli su lokalni mediji.

Bitići je istakao da je reč o investiciji od oko dve milijarde evra za instalisani kapacitet od 470 MW.

Vicepremijer je naglasio da će četiri projekta za koje su pripremljeni sporazumi doneti brojne koristi za Severnu Makedoniju, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena struje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

7. februar 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

7. februar 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

7. februar 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

7. februar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka