Električna energija

Novom strategijom prostornog plana Slovenija se sprema za novu nuklearku i male modularne reaktore

Novom strategijom prostornog plana Slovenija se sprema za novu nuklearku i male modularne reaktore

Foto: nek.si

Objavljeno

05.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenački parlament usvojio je novu nacionalnu strategiju prostornog planiranja do 2050, koja omogućava izgradnju malih modularnih reaktora (eng. small modular reactors – SMR) i proširenje postojeće nuklearne elektrane Krško, odnosno izgradnju reaktora Krško 2. Novi prostorni plan je omogućio dobijanje lokacijskih dozovola za nova nuklearna postrojenja u državi.

Nova strategija prostornog planiranja Slovenije do 2050. koju je usvojio Parlament Slovenije daje osnovu za dalji razvoj nuklearne energije u zemlji i izgradnju SMR reaktora.

Strategija otvara mogućnosti za izgradnju više malih modularnih reaktora širom zemlje, izjavio je ministar prirodnih resursa i prostornog planiranja Uroš Brežan.

U strateškom dokumentu stoji da se ispituju prostorne mogućnosti za proizvodnju energije u nuklearnim postrojenjima

U novom strateškom dokumentu se navodi da se „ispituju prostorne mogućnosti“ za proizvodnju energije u nuklearnim postrojenjima.

Prema usvojenom planu, „prostorne mogućnosti“ za nova nuklearna postrojenja sagledavaju se u kontekstu sveobuhvatnog ispitivanja dugoročnog energetskog korišćenja nuklearne energije koje uključuje ekonomske, socijalne i ekološke aspekte.

Korak bliže do novog reaktora Krško 2

Prethodna strategija prostornog razvoja Slovenije, usvojena još 2004. godine, dozvoljavala je samo produženje rada postojećeg bloka nuklearne elektrane u Krškom.

Novom strategijom prostornog planiranja otvara put i za planirano proširenje jedine nuklearne elektrane u zemlji, 

Ministar Brežan je istakao da nova strategija daje pravni osnov za dodelu lokacije za novi blok nuklearne elektrane Krško. Iako dokument ne precizira tačnu lokaciju za Krško 2, očekuje se da će se novi blok graditi u blizini postojeće elektrane, navode slovenački mediji.

Premijer Robert Golob je nedavno naglasio da je Slovenija odlučna u nameri da ubrza projekat drugog reaktora u Krškom koji bi mogao da bude na mreži 2037. godine. Planirani kapacitet rekatora je do 1,6 gigavata, a investicija bi mogla da košta do 11 milijardi evra.

Za projekat drugog reaktora potrebna su posebna zakonska rešenja za određivanje lokacija, što je Parlament u novom prostornom planu omogućio. Treba svakako imati na umu da odluke o izgradnji novih reaktora moraju proći kroz zakonske procedure, uključujući dobijanje saglasnosti i učešće javnosti.

Inače, susedna Hrvatska je načelno podržala plan o izgradnji Krškog 2, dok se Austrija protivi tom projektu. Kako je ranije odlučeno, postojećem reaktoru u nuklearnoj elektrani Krško je produžen radni vek i ostaje u funkciji do 2043.

Tehnologija SMR kao rešenje za energetsko snabdevanje zemlje

Pojedine kompanije, poput američkog Westinghouse-a, razvijaju tehnologiju malih modularnih reaktora i kako prenosi Sloveniatimes, promovišu ovu tehnologiju u Sloveniji. Slovenački zvaničnici poslednjih meseci indirektno su govorili o mogućnosti instalacije SMR-a kao sredstva za brže dobijanje više nuklearne energije, 

Ministar za životnu sredinu, klimu i energiju Bojan Kumer nedavno je izjavio da će nuklearna energija biti dugoročno uključena u ažurirani Nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP).

Rukovanje radioaktivnim otpadom u Sloveniji

U prostornom planu do 2050. stoji da će na lokaciji Vrbina, u blizini granice sa Hrvatskom, biti trajno odlagalište radioaktivnog otpada. Ono je namenjeno odlaganju nisko i srednje radioaktivnog otpada nastalog u nuklearnoj elektrani Krško, u toku rada i kasnije, prilikom razgradnje.

Na lokaciji Vrbina će biti trajno odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada nastalog u nuklearnoj elektrani Krško

Rešenja za trajno odlaganje visoko radioaktivnog otpada traže se u saradnji sa širom međunarodnom zajednicom, navodi se u ovom dokumentu.

SMR tehnologije imaju nove perspektive

SMR je tehnologija je još uvek u povoju, ali se očekuje da će postati značajan izvor energije u narednoj deceniji. Ova tehnologija omogućava izgradnju reaktora manjeg kapaciteta, do 300 megavata, što može biti fleksibilnije i efikasnije u odnosu na tradicionalne nuklearne elektrane.

SMR će u narednoj deceniji zauzeti značajnije mesto u sektoru nuklearne energije, zbog prednosti serijske proizvodnje, nižih troškova i brže izgradnje

Prema navodima iz izveštaja konsultantske kuće IDTechEk o perspektivama SMR sektora, ova tehnologija će u narednih deset godina izgraditi svoju poziciju zbog prednosti serijske proizvodnje, nižih troškova i brže izgradnje. Mali modularni reaktori bi mogli da do 2043. dostignu dva odsto udela u globalnom snabdevanju strujom.

Rumunija bi mogla da postane prva zemlja u regionu koja će izgraditi SMR. Nuclearelectrica je potpisala ugovore o postavljanju SMR nuklearnih postrojenja u zemlji i u regionu.

Novina u upotrebi SMR tehnologije je i najava finske kompanije Steady Energy koja priprema izgradnju prve toplane i sistema daljinskog grejanja na svetu sa malim nuklearni reaktorom od 50 megavata. Planirano je da sistem počne sa radom do kraja 2030.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. jul 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji