Energetska efikasnost

Finska kompanija gradi prototip sistema daljinskog grejanja na nuklearni pogon

Finska kompanija gradi prototip sistema daljinskog grejanja na nuklearni pogon

Foto: LDR-Reactor

Objavljeno

27.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Finska kompanija Steady Energy planira da izgradi prvu toplanu na svetu koja će koristiti tehnologiju malih nuklearnih reaktora (SMR). Namerava da toplotnu energiju dobija iz reaktora LDR-50, kapaciteta 50 megavata. Steady Energy je sakupio dva miliona evra za početno finansiranje, a postrojenje treba da pusti u rad pre kraja 2030. godine.

Steady Energy planira da najkasnije 2030. izgradi toplanu koju pokreće mali nuklearni reaktor LDR-50. Pogon treba da radi efikasno, bezbedno i bez ispuštanja ugljen-dioksida, na znatno nižoj temperaturi i pritisku od tradicionalnih nuklearnih reaktora.

Reaktor će biti projektovan tako da proizvodi toplotnu energiju efikasno, bezbedno i bez emisija ugljenika

Kompanija je prikupila dva miliona evra za početno finansiranje projekta daljinskog grejanja iz malog modularnog reaktora (SMR) kapaciteta 50 megavata za toplotnu energiju.

Steady Energy namerava da iskoristi sredstva za istraživanja i razvoj i demonstraciju funkcionalnosti toplane pomoću probnog postrojenja.

Pritisak u reaktoru kao u espreso aparatu

Pritisak na kojem će raditi LDR-50 može da se uporedi sa kućnom espreso mašinom, navode u kompaniji. Biće niži od pritiska u mreži daljinskog grejanja, pa će eventualni kvar ili curenje biti ograničeni na toplanu, bez ugrožavanja ljudi ili okoline, tvrde inženjeri.

Mali modularni reaktor će raditi na nižem pritisku nego grejna mreža

Model je u razvoju od 2020. godine u državnom finskom centru za tehnička istraživanja VTT. Steady Energy je spinof odnosno izdvojen je u posebni poslovni poduhvat.

Reaktor je zamišljen da radi na oko 150 stepeni Celzijusa i ispod 10 bara. Ti uslovi su manje zahtevni nego kod tradicionalnih reaktora, naveli su u finskoj kompaniji i objasnili da je tako jednostavnije razviti tehnička rešenja za ispunjavanje visokih bezbednosnih standarda nuklearne industrije,

Poznata tehnologija reaktora i pojednostavljena rešenja

Rešenje za pasivno uklanjanje toplote koje će omogućiti LDR-50 ima glavnu ulogu za sigurnost upravljanja, istakli su u kompaniji. Budući mali pogon je zasnovan na tehnologiji reaktora na laku vodu (LWR), koja je u velikoj komercijalnoj upotrebi više od pedeset godina, u više od 30 zemalja širom sveta, objavio je startap.

Ukoliko dođe do kvara primarnih izmenjivača toplote, voda u međuprostoru počinje da ključa i oslobađa put za pasivni prenos toplote u bazen reaktora. Sistem se ne oslanja na električnu energiju ili bilo koje mehaničke pokretne delove koji bi mogli da se zaglave i blokiraju funkciju hlađenja, naveli su finski istraživači.

LDR-50 je veličine autobusa. Jedno punjenje traje oko dve godine, a životni vek oko 60 godina. U kompaniji su napomenuli da je inovativna tehnologija za predloženi reaktor patentirana 2021. godine.

Nuklearna energija je veoma pogodna za centralizovanu proizvodnju toplotne energije, sa niskim emisijama tokom životnog ciklusa i izuzetno visokom gustinom energije uranijumskog goriva, saopšteno je. LDR-50 će biti projektovan tako da se uklopi u finsko rešenje za trajno odlaganje nuklearnog otpada, stoji u objavi.

Komercijalni modeli reaktora za dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja

Steady Energy je istakao da planira da komercijalne modele prilagodi potrebama korisnika.

Kompanija radi na prototipu u Finskoj, ali je dugoročni plan da se postrojenja instaliraju širom sveta, uključujući za razne industrijske primene, objasnio je generalni direktor Tomi Niman.

Toplana će moći da posluži i za desalinizaciju vode, a može se i modifikovati za proizvodnju pare, navode u kompaniji.

Kapacitet prototipa od 50 megavata dovoljan je za grejanje omanjeg grada

Kapacitet prototipa od 50 megavata dovoljan je za grejanje jednog omanjeg grada, tvrde u Steady Energyju. Napomenuli su da se jedna toplana može sastojati od više SMR-ova.

Mreža sistema daljinskog grejanja u EU po bazi podataka Univerziteta Halmstad (HUDHC) za daljinsko grejanje i hlađenje  / Foto: LDR

Oko 50 procenata ukupne energije koju troše domaćinstva u Evropskoj uniji odlazi na grejanje. U EU postoji oko 3.500 sistema daljinskog grejanja koji snabdevaju oko 60 miliona ljudi. Godišnja potrošnja u EU iznosi oko 500 teravat-sati, od čega se oko 300 teravat-sati dobija iz fosilnih goriva.

SMR projekti uključeni u ekspanziju nuklearnih kapaciteta do polovine veka

Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC) je izračunao da je za ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa neophodno da se nuklearni kapaciteti pre polovine veka utrostruče s nivoa iz 2020. na 1,16 teravata.

IPCC je proračunao da je za klimatske ciljeve neophodno da se do 2050. nuklearni kapaciteti utrostruče

SMR tehnologija je pogodna za proizvodnju električne energije, u kogeneraciji za tešku industriju i dajinsko grejanje, umesto agregata na dizel u rudarstvu i industriji te za preradu i desalinizaciju vode, navodi Agencija za nuklearnu energiju – NEA, koja radi u sklopu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ovakvi blokovi mogu biti postavljeni na kopnu ili na vodi i biti stacionarni ili prenosivi. NEA prati razvoj 21 modela SMR-ova, a LDR-50 nije među njima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

27. jun 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

27. jun 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. jun 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora