Električna energija

Mali modularni reaktori na putu da 2043. dostignu dva odsto svetskog udela u snabdevanju strujom

Mali modularni reaktori 2043 dva odsto udela snabdevanju strujom

Foto: Alexander Seetenky / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

Objavljeno

29.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

SMR-ovi će u narednih deset godina graditi svoju poziciju, dok se instaliraju pokazni reaktori, nakon čega se bar do 2043. očekuje brza ekspanzija, objavio je IDTechEx u izveštaju o perspektivama tog sektora. Kraće vreme izgradnje i niži troškovi bi trebalo da za ovu tehnologiju u razvoju obezbede udeo od dva odsto u snabdevanju strujom na globalnom nivou, navode autori dokumenta.

Po svemu sudeći, mali modularni reaktori će proizvoditi jeftiniju nuklearnu energiju, prevashodno baznu, i omogućiti nastanak novih poslovnih modela, saopštio je IDTechEx. U svom izveštaju Mali modularni nuklearni reaktori (SMR) 2023-3043. – Nuclear Small Modular Reactors (SMRs) 2023-2043, ta istraživačka i konsultantska kuća ističe da serijska proizvodnja znatno smanjuje vreme izgradnje kao i kapitalne troškove, mada uz porast operativnih troškova.

Ova tehnologija, koja je već u upotrebi u Rusiji i Kini, moći će da se nadmeće s energijom iz obnovljivih izvora i sistemima za skladištenje energije, tvrde autori. Procenili su da su SMR-ovi na putu da u roku od dvadeset godina dostignu udeo od dva procenta na svetskom nivou u snabdevanju strujom.

Za bržu ekspanziju na tržištu biće neophodan napredak i na tehničkom i na regulatornom planu, uključujući razvoj lanaca snabdevanja i međunarodnu standardizaciju u pogledu licenciranja, upozorila je kompanija.

Masovna proizvodnja, modularno projektovanje srezaće troškove

SMR-ovi su mali reaktori za nuklearnu fisiju. Kapacitet im je uglavnom ispod 300 megavata. Delom su proizvedeni u fabrikama i prevoze se do lokacije na sklapanje. Ekonomičnost u obimu se postiže prelaskom sa velikih individualnih i konvencionalnih nuklearnih projekata na proizvodnju većeg broja manjih celina. Podaci su izvedeni iz 83 projekta za modele malih modularnih reaktora.

SMR-ovi će moći da iskoriste infrastrukturu na mestu ugašenih nuklearnih i elektrana na fosilna goriva

Dalje, moći će da direktno procesnom parom snabdevaju industriju koja sada oslobađa velike količine emisija s efektom staklene bašte u vazduh. Reč je, na primer, o čeličanama i elektranama, stoji u dokumentu o perspektivama za novu tehnologiju. Navedeno je i da bi SMR-ovi mogli da iskoriste infrastrukturu na mestu ugašenih nuklearnih i elektrana na fosilna goriva.

Očekuje se da će prvi pokazni sistemi biti izgrađeni u sledećih deset godina. Svrha će im biti da pokažu komercijalnu izvodljivost i da usavrše postupak rada. Nakon toga, barem do 2043, očekuje se brz rast, pokazuju rezultati istraživanja.

GE-Hitachi predviđa da će njegov model BWRX-300 moći da se postavi za samo dve do tri godine. Srednji period izgradnje velikih reaktora je osam godina, piše u dokumentu.

Optimalan lanac snabdevanja je još daleko

Jedan od glavnih izazova za prvu fazu razvoja sektora je u sporosti razvoja lanca snabdevanja, zaključeno je. Posebno je naglašeno pitanje proizvodnje specijalizovanih vrsta goriva. Ali već su u toku napori za prevazilaženje ovih prepreka. Sjedinjene Države su opredelile sredstva u iznosi 700 miliona dolara za proizvodnju niskoobogaćenog uranijuma tipa HALEU (High Assay Low Enriched Uranium). On je predviđen za korišćenje u brojnim budućim SMR-ovima.

Poznato je da je postupak licenciranja nuklearnih reaktora dugotrajan, budući da je sigurnost na prvom mestu, napomenuli su istraživači. Po njihovom mišljenju, dupliranje posla može da se spreči transferima odobrenja sa lokacije na lokaciju i na internacionalnom nivou.

Očekuje se da će do 2033. globalno tržište malih modularnih reaktora dostići 72,4 milijarde dolara godišnje, a 2043. iznositi barem 295 milijardi dolara, piše u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

29. jun 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

29. jun 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

29. jun 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

29. jun 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka