Električna energija

Golob: Politički vrh Slovenije postigao konsenzus o dugoročnoj energetskoj politici

slovenija krsko sastanak robert golob

Foto: Vlada Slovenije

Objavljeno

31.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Postignut je konsenzus o dugoročnoj energetskoj strategiji Slovenije koja će se zasnivati na obnovljivim izvorima energije i nuklearnoj energiji, izjavio je premijer Robert Golob. Slovenija će, takođe, ove godine održati referendum o gradnji drugog bloka u nuklearki Krško.

Konsenzus o razvoju energetike postignut je na sastanku predstavnika najviših slovenačkih institucija i parlamentarnih političkih partija koji je organizovao premijer Robert Golob, a povod je bila odluka o projektu Krško 2.

Sastanku su osim Goloba prisustvovali predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsednica Narodne skupštine Urška Klakočar Zupančič, predsednik Državnog saveta Marko Lotrič, kao i predsednici parlamentarnih partija i poslanici mađarske i italijanske nacionalne zajednice.

Vlada Slovenije je saopštila da pitanja energetske nezavisnosti i dugoročne upotrebe nuklearne energije zahtevaju najširi nacionalni i politički konsenzus.

Golob: Jedinstveni smo da nastavimo sa pripremama za projekat Krško 2

Premijer Golob je nakon sastanka izjavio da je zadovoljan što je postignut konsenzus o dugoročnoj energetskoj politici Slovenije, a posebno o ulozi nuklearne energije u toj politici.

„Svi smo se saglasili da se put ka budućnosti bez ugljenika zasniva na dva izvora: na obnovljivim izvorima energije i nuklearnoj energiji. Jedinstveni smo i da nastavimo sa koracima za izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško“, izjavio je on, i dodao da je to izuzetno važan projekat za budućnost Slovenije, pa je važno pronaći politički konsenzus i izbeći politička nadmetanja na ovu temu.

Političke stranke će, kako je saopštila Vlada, zajednički tražiti rešenja za pripremu propisa kako bi se ubrzao projekat Krško 2. Golob je istakao da se to pre svega odnosi na zakone o uređenju prostora koji su danas najdgovorniji za odlaganje ovakvih projekata.

Golob: Verujem da će svih pet parlamentarnih partija u kampanji zastupati pozitivan stav o nuklearnoj energiji

On je naglasio da sve političke stranke podržavaju referendum, i zasad se očekuje da se to desi u drugoj polovini godine. Na referendumu će, kako je istakao, građani odgovoriti da li žele da se nuklearna energija koristi i u budućnosti i da li podržavaju gradnju drugog bloka u Kršku.

Održavanje referenduma je, prema njegovim rečima, važno da bi se određene procedure za gradnju ubrzale. Takođe, na taj način će investitor dobiti zeleno svetlo da nastavi sa pripremama pre donošenja konačne investicione odluke, koja se očekuje 2027. ili 2028. Do te odluke investitor će, kako je dodao, morati da uloži više od 100 miliona evra.

Golob je najavio da će Vlada ubrzo usvojiti Rezoluciji o dugoročnom mirnodopskom korišćenju nuklearne energije u Sloveniji. „Verujem da će svih pet parlamentarnih partija potpisati ovu inicijativu i u kampanji zastupati pozitivan stav o nuklearnoj energiji“, zaključio je Golob.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

31. januar 2024. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

31. januar 2024. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

31. januar 2024. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

31. januar 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru