Električna energija

Golob: Politički vrh Slovenije postigao konsenzus o dugoročnoj energetskoj politici

slovenija krsko sastanak robert golob

Foto: Vlada Slovenije

Objavljeno

31.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Postignut je konsenzus o dugoročnoj energetskoj strategiji Slovenije koja će se zasnivati na obnovljivim izvorima energije i nuklearnoj energiji, izjavio je premijer Robert Golob. Slovenija će, takođe, ove godine održati referendum o gradnji drugog bloka u nuklearki Krško.

Konsenzus o razvoju energetike postignut je na sastanku predstavnika najviših slovenačkih institucija i parlamentarnih političkih partija koji je organizovao premijer Robert Golob, a povod je bila odluka o projektu Krško 2.

Sastanku su osim Goloba prisustvovali predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsednica Narodne skupštine Urška Klakočar Zupančič, predsednik Državnog saveta Marko Lotrič, kao i predsednici parlamentarnih partija i poslanici mađarske i italijanske nacionalne zajednice.

Vlada Slovenije je saopštila da pitanja energetske nezavisnosti i dugoročne upotrebe nuklearne energije zahtevaju najširi nacionalni i politički konsenzus.

Golob: Jedinstveni smo da nastavimo sa pripremama za projekat Krško 2

Premijer Golob je nakon sastanka izjavio da je zadovoljan što je postignut konsenzus o dugoročnoj energetskoj politici Slovenije, a posebno o ulozi nuklearne energije u toj politici.

„Svi smo se saglasili da se put ka budućnosti bez ugljenika zasniva na dva izvora: na obnovljivim izvorima energije i nuklearnoj energiji. Jedinstveni smo i da nastavimo sa koracima za izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško“, izjavio je on, i dodao da je to izuzetno važan projekat za budućnost Slovenije, pa je važno pronaći politički konsenzus i izbeći politička nadmetanja na ovu temu.

Političke stranke će, kako je saopštila Vlada, zajednički tražiti rešenja za pripremu propisa kako bi se ubrzao projekat Krško 2. Golob je istakao da se to pre svega odnosi na zakone o uređenju prostora koji su danas najdgovorniji za odlaganje ovakvih projekata.

Golob: Verujem da će svih pet parlamentarnih partija u kampanji zastupati pozitivan stav o nuklearnoj energiji

On je naglasio da sve političke stranke podržavaju referendum, i zasad se očekuje da se to desi u drugoj polovini godine. Na referendumu će, kako je istakao, građani odgovoriti da li žele da se nuklearna energija koristi i u budućnosti i da li podržavaju gradnju drugog bloka u Kršku.

Održavanje referenduma je, prema njegovim rečima, važno da bi se određene procedure za gradnju ubrzale. Takođe, na taj način će investitor dobiti zeleno svetlo da nastavi sa pripremama pre donošenja konačne investicione odluke, koja se očekuje 2027. ili 2028. Do te odluke investitor će, kako je dodao, morati da uloži više od 100 miliona evra.

Golob je najavio da će Vlada ubrzo usvojiti Rezoluciji o dugoročnom mirnodopskom korišćenju nuklearne energije u Sloveniji. „Verujem da će svih pet parlamentarnih partija potpisati ovu inicijativu i u kampanji zastupati pozitivan stav o nuklearnoj energiji“, zaključio je Golob.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

31. januar 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

31. januar 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

31. januar 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

31. januar 2024. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske