Električna energija

Grupa država u EU traži osnivanje industrijske alijanse za male modularne reaktore

Grupa drzava u EU osnivanje industrijske alijanse male modularne reaktore

Foto: NuScale Power

Objavljeno

06.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Dvanaest zemalja članica Evropske unije pozvalo je Evropsku komisiju da osnuje industrijsku alijansu za male modularne nuklearne reaktore. Njihovi predstavnici se sastaju u Bratislavi na marginama Evropskog foruma za nuklearnu energiju.

Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Mađarska, Holandija, Poljska, Češka, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Švedska su zatražile uvođenje podsticaja za investiranje u male modularne reaktore (SMR). Te države su u zajedničkom pismu uputile zahtev Evropskoj komisiji da osnuje industrijsku alijansu za ovu tehnologiju uz obrazloženje da bi to doprinelo izgradnji lanca vrednosti u EU, prenosi AFP.

Navedene zemlje članice su istakle da bi ovaj potez pojačao energetsku suverenost kao i konkurentnost domaće industrije. One su ove godine sa Estonijom i Belgijom formirale takozvani Nuklearni savez, u kojem su Italija i Velika Britanija posmatračice.

Francuska predvodi obe nuklearne inicijative

Francuska je pokrenula i prvu i aktuelnu inicijativu, saznala je pomenuta medijska kuća u kancelariji francuske ministarke za energetsku tranziciju Anjes Panije-Rinaše. To će „ojačati evropsku nuklearnu industriju i bezbednost snabdevanja i evropsku konkurentnost“, kažu u ministarstvu.

Vlada Češke je usvojila mapu puta za odabir lokacija za SMR-ove i razvoj tih projekata

Zemlje potpisnice su ukazale na male modularne reaktore kao rešenje da se u deceniji posle 2030. fosilna goriva prestanu koristiti u proizvodnji električne energije kao i za podizanje nuklearnog kapaciteta u EU na 150 gigavata pre polovine veka. Trenutno iznosi stotinu gigavata.

Podrška Evropske komisije je neophodna da bi projekti SMR-ova imali koristi od postojećih i budućih evropskih zakona i propisa, naglasilo je 12 vlada država članica. Njihovi predstavnici treba da se sastanu u Bratislavi na marginama dvodnevnog Evropskog foruma za nuklearnu energiju, koji počinje danas.

Firma u Norveškoj planira da instalira male nuklearne reaktore

Od ostalih vesti treba pomenuti da je Norsk Kjernekraft poslao predlog norveškom Ministarstvu nafte i energetike da proceni mogućnost izgradnje nuklearne elektrane koju bi činili SMR-ovi. Ta firma, osnovana prošle godine, saopštila je da bi se navedeno postrojenje nalazilo u industrijskoj zoni u opštinama Aure i Heim na zapadu zemlje.

Procenila je da bi sistem mogao da proizvede 12,5 teravat-sati električne energije godišnje. U Norveškoj nema nuklearnih elektrana.

Vlada Češke je usvojila mapu puta za odabir lokacija za male modularne reaktore i razvoj tih projekata. Po toj koncepciji, investitori bi ih u potpunosti tržišno finansirali. Pored prostora na kojem su već nuklearne centrale Dukovany i Temelín, plan se pretežno oslanja na lokacije termoelektrana na ugalj.

Rumunska nacionalna komisija za kontrulu nuklearnih aktivnosti CNCAN odobrila je osnovni dokument za licenciranje (LBD) elektrane od 462 megavata koju NuScale Power namerava da instalira u toj zemlji. Činilo bi je šest malih modularnih reaktora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

6. novembar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

6. novembar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

6. novembar 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

6. novembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka