Električna energija

Grčka, Srbija, Severna Makedonija zainteresovane za snabdevanje iz novih reaktora u Kozloduju

Denkov Grcka Srbija Severna Makedonija snabdevanje reaktora Kozloduju Kozloduy

Foto: Savet ministara

Objavljeno

27.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčka, Srbija i Severna Makedonija su više zainteresovane za dugoročne ugovore o snabdevanju iz dva reaktora koji će biti sagrađeni u nuklearnoj elektrani Kozloduy nego da investiraju u projekat, po rečima premijera Bugarske Nikolaja Denkova.

Westinghouse Electric Co. je nedavno potpisao memorandume o razumevanju sa potencijalnim snabdevačima i izvođačima u Bugarskoj, a Savet ministara je upravo odobrio uvećanje kapitala preduzeća Kozloduy NPP – New Build za 500 miliona leva (255 miliona evra). Nakon tog poteza, premijer Nikolaj Denkov je pojasnio da je zamisao da se po završetku bloka 7 u toj nuklearnoj elektrani, najkasnije 2035, u roku od tri godine doda i osmi blok.

AP1000, kojeg je konstruisao Westinghouse, fleksibilan je reaktor, objasnio je u intervjuu za Euractiv. Nominalni kapacitet mu je 1,15 gigavata, ali operativna snaga može da se po potrebi smani i to brzo, i na samo 700 megavata, istakao je Denkov. Ta karakteristika je značajna u kontekstu potreba za balansiranjem solarnih i vetroelektrana.

Westinghouseov model AP1000 je fleksibilan – može da radi i sa snagom od samo 700 megavata

Blok 8 bi bio instaliran na istoj lokaciji, a vlada već pokreće postupak procene uticaja na životnu sredinu, naglasio je predsednik vlade. Za dva nova reaktora je plan da proizvode baznu energiju dok se termoelektrane na ugalj budu postepeno zatvarale. Predviđeno je da se taj proces okonča 2038. godine.

Upitan za mogućnosti dobijanja sredstava od Evropske unije, Denkov je ocenio da tu nema mnogo prepreka i dodao da treba usvojiti model ugovaranja kupovine električne energije.

„Ima interesovanja iz Grčke, Severne Makedonije, Srbije, verovatno. Ali oni moraju da odluče šta bi im više odgovaralo – isto kao i mi, šta nam je profitabilnije – da li da uđu u projekat kao investitori ili da imaju fiksne ugovore o kupovini električne energije. Kako čujem, izgleda da im više odgovara druga od te dve opcije, ali razgovori su otvoreni“, izjavio je premijer.

Podsetimo, Bugarska je polovinom meseca uvela porez na tranzit ruskog gasa, a to će pogoditi Srbiju, Severnu Makedoniju, Grčku, Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu.

Grčka izrazila interesovanje za dvadesetogodišnji ugovor o snabdevanju strujom

Nakon što se u julu sastao sa grčkim kolegom Kirijakosom Micotakisom, Denkov je naveo da je vlada u Atini zainteresovana da investira u nove reaktore. Tada je još rekao da bi druga varijanta bila dvadesetogodišnji ugovor o otkupu električne energije.

Westinghouse je objavio da je potpisao memorandume o razumevanju sa potencijalnim snabdevačima u Bugarskoj

Vlada je pre četiri meseca izabrala Westinghouse da izradi glavni projekat sa osnovnim tehničkim zahtevima (FEED) za blok 7. Sporazum je usledio posle potpisivanja desetogodišnjeg ugovora s tom kompanijom iz Sjedinjenih Država prošlog novembra o snabdevanju nuklearnim gorivom za postojeći blok Kozloduy 5.

Bugarska je u avgustu ponudila Sloveniji da se pridruži projektu novih reaktora u postrojenju kod podunavskog gradića Kozloduj na severozapadu zemlje. U funkciji su dva reaktora, a četiri su dosad skinuta sa mreže. Projekat nuklearke Belene je ranije ovog meseca i formalno napušten.

Što se tiče ostalih novosti, Westinghouse je prošle sedmice potpisao memorandume o razumevanju sa bugarskim snabdevačima opreme i firmama koje mogu da pruže usluge na projektu. Među njima su OSKAR-EL, EnergoService and EQE Bulgaria, a postoji mogućnost da ih kompanija angažuje i za druge investicije.

Pored odobravanja dokapitalizacije državnog preduzeća Kozloduy NPP – New Build od 500 miliona leva, vlada ga je ovlastila da otpočne pregovore sa izvođačima za projekat sedmog bloka.

Bugarska ubrzava projekat naftovoda Aleksandrupolis-Burgas

Denkov je u istom intervjuu najavio ubrzavanje razvoja projekta naftovoda od Aleksandrupolisa u Grčkoj do Burgasa. Ukazao je na opasnost da Lukoilova rafinerija u toj crnomorskoj luci ostane bez nafte za preradu. Bugarska se obavezala da pre kraja 2024. obustavi uvoz nafte iz Rusije.

Ideja je da se osnuje kompanija poput ICGB-a koja bi izgradila naftovod do Burgasa i upravljala njime

Naftovod iz Aleksandrupolisa bi zaobišao Bosfor. Zamisao je da se osnuje kompanija za izgradnju tog sistema i upravljanje njime, po uzoru na ICGB, operatera gasnog interkonektora IGB između Grčke i Bugarske.

„Na bugarskoj strani govorimo reč je o javnom projektu – želimo da imamo kontrolu, tako da ne počnemo da zavisimo od drugih faktora. I na grčkoj strani ima zainteresovanosti“, rekao je Denkov.

Rumunija bi volela da se naftovod od Burgasa nastavi do njene granice. Denkov je otkrio da postoji mogućnost da trasa ide preko Stare Zagore.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji