Energetska kriza

Bugarska zove Srbiju da se pridruži regionalnoj inicijativi u sektoru gasa

Djedovic i Hristov

Foto: Emilija Jovanović / MRE

Objavljeno

23.02.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa bugarskim ministrom energetike Rosenom Hristovim o regionalnoj saradnji u oblasti snabdevanja prirodnim gasom i diverzifikaciji izvora snabdevanja.

Ministar Hristov je pozvao Srbiju da se pridruži novoj inicijativi u sektoru gasa u Jugoistočnoj Evropi. Cilj je razmena informacija radi lakšeg i sigurnijeg snabdevanja i da se podstakne bliža saradnja operatera sistema prenosa u Centralnoj, Južnoj i Istočnoj Evropi, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarka Đedović smatra da će regionalna saradnja u snabdevanju gasom omogućiti Srbiji bolje planiranje potrebnih interkonekcija. „Izuzetno se radujem inicijativi bugarskog ministra da se Republika Srbija pridruži zemljama EU iz regiona i Moldaviji u kreiranju platforme za saradnju koja će nam omogućiti da sagledamo kapacitete, potrošnju, gasnu infrastrukturu, rute snabdevanja i otvoriti mogućnost saradnje na obezbeđivanju stabilnijeg i povoljnijeg snabdevanja prirodnim gasom celog regiona“, izjavila je.

Gasna interkonekcija Niš-Dimitrovgrad

Dvoje ministara su razgovarali i o izgradnji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske. Đedović je izjavila da radovi na cevovodu od Niša do Dimitrovgrada idu planiranom dinamikom.

Da podsetimo, izgradnja bugarske deonice započeta je početkom februara. Ukupna dužina gasovoda iznosiće 170 kilometara. U Srbiji je gradnja počela pre godinu dana. Predviđeni godišnji kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi kubika.

„Do sada je isporučeno 70 odsto ugovorenih cev. Završeni su pripremni radovi na 92 odsto trase, a završetak radova očekuje se na jesen“, rekla je ministarka.

Diverzifikacija izvora snabdevanja

Gazprom je u aprilu prekinuo isporuke gasa Bugarskoj, nakon što je odbila da plaća u rubljama. Ova zemlja je 95 odsto tog goriva dobijala iz Rusije.

Kao alternativu ruskom gasu, Bugarska je pronašla nekoliko rešenja. Pre svega se oslanja na mogućnost uvoza iz Azerbejdžana i isporuke tečnog prirodnog gasa (TPG ili na eng. liquified natural gas – LNG) iz Sjedinjenih Država. Međutim, nije sve išlo glatko.

Ugovorenih milijardu kubika iz Azerbejdžana nije moglo da bude dopremljeno jer su postojeći gasovodi mogli da transportuju samo trećinu količine. Problem sa uvozom LNG-a stvarale su visoke cene zakupa grčkih i turskih terminala, zbog čega je vlada u jednom trenutku morala da otkaže ugovorene isporuke iz SAD. Ovo pitanje je rešeno početkom ove godine, potpisivanjem sporazuma sa Turskom o zakupu tranzitnih kapaciteta.

Gasovod između Grčke i Bugarske

Grčka i Bugarska su u julu, 13 godina od potpisivanja memoranduma o razumevanju, otvorile gasovod IGB (Interconnector Greece-Bulgaria). Dug je 182 kilometra, a kapacitet prenosa mu je tri milijarde kubnih metara godišnje, uz mogućnost proširenja na pet milijardi. IGB znatno unapređuje interkonektivnost gasnog sistema Grčke sa tržištima na Balkanu i u Istočnoj Evropi.

Dodatan napredak za Bugarsku biće ostvaren uvozom preko terminala za LNG u Aleksandrupolisu u Grčkoj, u kojem Bugarska ima udeo od 20 odsto i koji treba da počne sa radom 2024. godine.

„Gasna interkonekcija će omogućiti diverzifikaciju izvora snabdevanja i dati nam mogućnost da se povežemo sa izvorima gasa iz Azerbejdžana i kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalom u Grčkoj”, izjavila je ministarka Đedović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija azerbejdzan gas turska budimpesta

Region se sprema za zimu: Mađarska će uvoziti gas iz Turske, Srbija pregovara sa Azerbejdžanom

23. februar 2023. - Situacija je veoma nestabilna, pa je najbolja politika osigurati što više opcija za snabdevanje pred dolazak zime

energetika 2023 savez energeticara

Energetika 2023 održava se na Zlatiboru od 12. do 15. septembra

23. februar 2023. - Na savetovanju Energetika 2023 biće predstavljena 62 rada u okviru osam tematskih celina i održana četiti panela na najaktuelnije teme

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za likvidnost i investicije MSP u u obnovljivu energiju

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za zeleno finansiranje i likvidnost MSP

23. februar 2023. - Finansijski paket je namenjen za likvidnost i investicione potrebe MSP i finansiranje projekata u oblasti energetike i zelene tranzicije

EU preorijentisala energetske krize obaranje neto emisija nulu

EU se preorijentisala sa energetske krize na obaranje neto emisija na nulu

23. februar 2023. - EU se zalaže da se na globalnom nivou duplira stopa povećanja energetske efikasnosti i utrostruči rast kapaciteta zelene energije, kaže komesarka Kadri Simson.