Energetska kriza

Bugarska obezbedila pristup turskim terminalima za uvoz tečnog prirodnog gasa

bugarska turska sporazum tecni prirodni gas terminali

Foto: Ministarstvo energetike Bugarske

Objavljeno

05.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarska je potpisala dugoročni ugovor sa Turskom o tranzitu 1,5 milijardi kubika gasa godišnje preko turskih terminala za tečni prirodni gas (TPG ili na eng. liquified natural gas – LNG) i transportnog sistema. Na taj način je dodatno popravila svoju poziciju u nameri da obezbedi sigurno snabdevanje plavim energentom koje je narušeno prekidom isporuka iz Rusije u aprilu prošle godine.

Bugarska će zakupom tranzitnih kapaciteta na 13 godina obezbediti još jednu alternativu za snabdevanje prirodnim gasom s obzirom da je posle aprila 2022, kada je Gazprom prekinuo isporuke jer nije htela da ih plaća u rubljama, bila u velikim problemima.

Ova zemlja je iz Rusije dobijala oko 95 odsto isporuka, pa je morala da se osloni na ugovoreni uvoz iz Azerbejdžana i isporuke TPG-a. Ali, ugovorenih milijardu kubika iz Azerbejdžana nije moglo da bude dopremljeno odmah jer su postojeći gasovodi mogli da transportuju samo trećinu, sve dok u oktobru nije počeo sa radom Grčko-bugarski intekonektor.

Bugarska je tokom prošlog leta zbog skupog zakupa turskih terminala otkazala nekoliko isporuka tečnog prirodnog gasa

Problem sa uvozom TPG-a stvarale su visoke cena zakupa grčkih i turskih terminala, zbog čega je zemlja u jednom trenutku tokom leta 2022. morala da otkazuje već ugovorene isporuke iz SAD. To je sada rešeno sporazumom sa Turskom, pa će Bugarska dobiti pravo da kupuje TPG preko pet turskih terminala. Ali, po kojoj ceni nje saopšteno.

Inače, ova zemlja godišnje potroši 3-3,5 milijardi kubika gasa, pa će 1,5 milijardi preko Turske uz milijardu kubika iz Azerbejdžana značajno popraviti situaciju. Dodatan napredak biće uvoz preko terminala Aleksandropolis u Grčkoj u kojem Bugarska ima udeo od 20 odsto i koji će početi da radi 2024.

Ugovor o tranzitu preko Turske potpisali su direktori Bugargasa i Botaša, Denica Zlateva i Burhan Jozcan, u prisustvu ministri energetike Rosena Hristova i Fatiha Donmeza.

Bugarska je započela pregovore o zajedničkoj kupovini gasa sa turskm Botašom

Rosen Hristov, ministar u prelaznoj bugarskoj vladi, izjavio je da sporazum rešava problem nedostatka infrastrukture za istovar tečnog prirodnog gasa. Bugarska, kako prenosi DW, sada dobija mogućnost da kupuje gas od svih međunarodnih proizvođača i da ga istovara u Turskoj, gde je logistički najpovoljnije.

Njegov kolega Fatih Donmaz naglasio je da je sporazum važan i za povećanje bezbednosti isporuka u regionu Balkana.

Inače, Srbija, BiH i Mađarska trenutno se snabdevaju Turskim tokom iz Rusije, a posle miniranja gasovoda Severni tok, Turska i Rusija su započele pregovore da Turska postane glavna tranzitna zemlja za transport ruskog gasa u Evropu.

Bulgargas je, kako prenosi Euractiv, započeo pregovore sa Botašom o zajedničkoj kupovini TPG-a od američkih i norveških kompanija. Bugarska pokušava da u posao uključi i Rumuniju kako bi se ostvarile bolje cene.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

5. januar 2023. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

5. januar 2023. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

5. januar 2023. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

5. januar 2023. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije