Električna energija

Bugarska nudi Sloveniji da učestvuje u proširenju nuklearke Kozloduj

bugarska slovenija nuklearke denkov golob bled

Foto: Vlada Bugarske

Objavljeno

29.08.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Bugarska vlada ponudila je Sloveniji da postane deo projekta proširenja nuklearne elektrane Kozloduj, saopštila je Vlada Bugarske.

Bugarski premijer Nikolaj Denkov je ponudu za saradnju predstavio tokom bilateralnog sastanka sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom. Dvojica predsednika vlade razgovarali su na marginama 18. Bledskog strateškog forum, koji se ove godine održava pod sloganom Solidarnost za globalnu bezbednost.

Slovenija se, podsetila je bugarska vlada, sprema da poveća svoje nuklearne kapacitete, i dodala da je spremna da uči od Bugarske, koja je dalje odmakla u planovima od Slovenije za proširenje nuklearne elektrane Kozloduj.

Slovenija takođe planira da instalira još jedan nuklearni blok

Treba reći da Slovenija ima jednu nuklearnu elektranu – Krško (sa jednim blokom snage 731 MW) i priprema se za postavljanje drugog bloka. Bugarska ima, takođe, jednu nuklearnu elektranu – Kozloduj, koju čine dva reaktora od po 1.088 MW, i planira izgradnju novih. Bugarska vlada je pre dva meseca potpisala i ugovor za blok od 1.110 MW.

Premijer Nikolaj Denkov rekao je svom kolegi Robertu Golobu da bi Slovenija trebalo da bude uključena u projekat u Kozloduju ili kao kupac električne energije ili kao investitor.

Bugarski plan je da obezbedi baznu energiju iz nuklearnih elektrana

Denkov je rekao da je odluka o izgradnji novih reaktora zasnovana na dugoročnoj prognozi potražnje za energijom do 2050.

Dva nova bloka, u kombinaciji sa produžetkom rada postojećih, biće dovoljno da se obezbedi bazna energija sve dok zemlja ne odluči kako će razvijti svoj energetski miks nakon 2050, objasnio je Denkov.

Bugarska je, takođe, spremna da pomogne Sloveniji u pripremi stručnjaka za izgradnju i rad novih nuklearnih reaktora.

Inače, NE Kozloduj se nalazi na reci Dunav 200 kilometara severno od bugarske prestonice Sofije i pet kilometara istočno od grada Kozloduja. Nuklearka Krško je na granici između Sloveniije i Hrvatske, dve zemlje koje dele njenu proizvodnju.

Kozloduj proizvodi nešto manje od 50 odsto električne energije u Bugarskoj, oko 25 odsto u Sloveniji i oko 15 odsto u Hrvatskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

29. avgust 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

29. avgust 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

29. avgust 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

29. avgust 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače