Električna energija

Salvini: Italija će za deset godina ponovo imati nuklearne elektrane

Salvini, Vlada će pokrenuti nuklearnu energiju Italije

Foto: Matteo Salvini / Twitter

Objavljeno

05.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vicepremijer i ministar infrastrukture i saobraćaja Italije Mateo Salvini izrazio je uverenje da će ista ova vlada u roku od deset godina otvoriti bar jednu nuklearnu elektranu i kazao da istraživanja moraju da budu pokrenuta do kraja godine.

Salvini je, govoreći poslednjeg dana Ambrosetti Foruma u Černobiju, najavio ponovnu izgradnju nuklearnih elektrana u Italiji. “Ništa nije sigurno, ali ova izvršna vlast je odlučna da završi ceo svoj petogodišnji mandat i, ukoliko dobro radimo, računam da ćemo biti tu još pet godina. Tako da će u roku od 10 godina ova vlada, u svom sadašnjem sastavu, moći da svečano pokrene prvu proizvodnju nuklearne energije“, izjavio je.

Inače, premijerka Đorđa Meloni i njen kabinet došli su na vlast nakon izbora održanih pre godinu dana.

Italija je na referendumu 1987. rekla ne nuklearnoj energiji. Zatim su poslednje dve nuklearke zatvorene 1990, pre završetka svog zvaničnog životnog veka. Još jedan referendum je održan 2011. godine nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu, i odlučeno je da neće biti povratka nuklearnoj energiji.

Međutim, referendumima nije uvedena zabrana, niti je za ponovnu izgradnju nuklearnih elektrana potrebno izjašnjavanje svih birača. Dovoljno je da se izmeni nacionalni energetski plan.

Salvini: Ne možemo reći ne bilo kojem energentu

Potpredsednik vlade je dodao da Italija još ove godine mora da ponovo pokrene neophodna istraživanja. „Radimo u inostranstvu na postrojenjima u izgradnji. Ne možemo odvesti naše inženjere na rad u inostranstvo, a ne raditi ništa u Italiji. Očekujem da će ova vlada pre kraja 2023. godine uspeti da objasni Italijanima zašto, s obzirom na tehnološku neutralnost, ne možemo reći ne bilo kojem energentu”, rekao je.

Nuklearna energija je za Nemačku ‘mrtav konj’

Nuklearna energija je kontroverzna tema u Evropskoj uniji. Nuklearni savez kojeg predvodi Francuska zalaže se za obnovu i proširenje kapaciteta, a priključile su mu se Estonija i Poljska, koje tek nameravaju da izgrade svoje prve nuklearke. U suprotstavljenom bloku na čelu sa Nemačkom, koja je u aprilu zatvorila svoje poslednje nuklearne centrale, smatraju da su rizici veći od koristi.

Evropska komisija je prošle godine usvojila takozvanu zelenu taksonomiju, u koju je uključila i nuklearnu energiju, što je dovelo do daljih podela. Ruski napad na Ukrajinu izazvao je nagli uzlet cena energenata, pa je administracija u Briselu pokrenula napore da se nađe alternativa ruskom gasu i da se ubrza postupak postepenog odbacivanja fosilnih goriva. Tako je porasla podrška nuklearnoj energiji.

Od ostalih vesti treba pomenuti da je nemački kancelar Olaf Šolc ponovo odbacio poziv svojih koalicionih partnera iz redova liberala da se ugašene nuklearke zasad ne demontiraju. „U Nemačkoj je danas tema nuklearnih elektrana mrtav konj,“ podvukao je. Izgradnja novih postrojenja te vrste trajala bi 15 godina i svako bi koštalo 15 do 20 milijardi evra, ocenio je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Knjeginjic-lafarge-bef-2024

Knjeginjić: Lafarge Srbija ima znanje i investicije za dekarbonizaciju, potrebna samo regulatorna podrška

5. septembar 2023. - Kompaniji Lafarge Srbija ne nedostaje znanja i investicija da se prilagodi novim uslovima poslovanja nakon uvođenja takse EU na emisije CO2

alcazar energy daniel calderon zapadni balkan bef 2024

Alcazar planira nove akvizicije na Zapadnom Balkanu, želi da dostigne 1.000 MW

5. septembar 2023. - Alcazar Energy trenutno razvija projekte vetroelektrana sa snagom od skoro 500 MW na Zapadnom Balkanu

Fortis Group siri prisustvo Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana Pancevu Velimir Gavrilovic Beogradski energetski forum

Fortis Group širi prisustvo na Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana u Pančevu

5. septembar 2023. - Fortis Group kupuje dve biogasne elektrane u Pančevu, objavio je operativni direktor Velimir Gavrilović na Beogradskom energetskom forumu

krsko 2 slovenija nuklearka cena struje trosak

GEN energija: 1.000 MW nuklearke Krško 2 koštaće najmanje 9,3 milijarde evra

5. septembar 2023. - Finansijska struktura za Krško 2 biće poznata i utvrđena, kako je navela GEN energija, pre donošenja konačne investicione odluke 2028.