Električna energija

Belgija planira da produži radni vek dva nuklearna reaktora

nuklearni-reaktori

Foto: Engie

Objavljeno

30.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska kompanija Engie i belgijska vlada potpisale su prelazni sporazum kojim se definišu uslovi za produženje radnog veka nuklearnih reaktora Doel 4 i Tihange 3, ukupnog kapaciteta 2 GW. Ovaj potez, koji ima za cilj jačanje sigurnosti snabdevanja električnom energijom u Belgiji, je usledio nakon prošlogodišnje odluke da ova dva bloka nastave sa radom još deset godina.

Prema ovom sporazumu, koji je potpisan nakon javne rasprave, obe strane treba da učine sve da se ova dva nuklearna reaktora ponovo pokrenu najkasnije u novembru 2026. godine. Zakon o napuštanju nuklearne energije iz 2003. propisuje da sve nuklearne elektrane u Belgiji treba da se ugase do kraja 2025. godine, navodi se na sajtu kompanije Engie.

Dogovor bi, međutim, mogao da se primeni već u novembru 2025. ako se najavljena relaksacija propisa efikasno primeni, što bi moglo značiti da reaktori neće ni biti ugašeni pre planiranog ponovnog pokretanja.

Dogovor predviđa ravnomernu raspodelu rizika između kompanije Engie i vlade

Sporazum takođe definiše poslovni model sa ravnomernom raspodelom rizika između kompanije Engie i vlade, naročito kroz mehanizam ugovora o razlici (contract-for-difference – CfD) uz podsticaje za operatera.

Zahvaljujući prebacivanju svih obaveza za nuklearni otpad na belgijsku vladu, Engie više neće biti izložen budućem rastu troškova u vezi sa tretmanom otpada, navodi se u saopštenju kompanije.

Potpisivanje konačnih sporazuma očekuje se krajem jula.

Većina zemalja EU je za povratak nuklearnoj energiji

Švedska je nedavno promenila svoj cilj za električnu energiju iz “100% obnovljivih izvora” u “100% bez fosilnih goriva”, otvarajući time vrata za izgradnju novih nuklearnih reaktora.

I Švedska i Belgija su deo velikog bloka zemalja članica Evropske unije (EU) koji podržava korišćenje nuklearne energije, pod vođstvom Francuske.

Nuklearna energija se vraća i u jugoistočnu Evropu, posebno u Bugarskoj i Rumuniji, dok se Nemačka, Austrija i Luksemburg protive ideji da se ne napušta ovaj izvor energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

30. jun 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

30. jun 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

30. jun 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

30. jun 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona