Električna energija

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

. Leave empty if the image is purely decorative.

Foto: Ministarstvo životne sredine i energetske bezbednosti

Objavljeno

07.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora umesto konvencionalnih postrojenja, ali i sa dugoročnim ambicijama vezanim za fuziju. Ova zemlja je svoje poslednje nuklearke ugasila pre više od tri decenije, ali visokoobrazovne institucije i velike kompanije su veoma aktivne u inostranstvu.

„Ne možemo da utrostručimo ono što nemamo“, izjavio je ministar životne sredine i energetske bezbednosti Đilberto Piketo Fratin, komentarišući što Italija nije među potpisnicama deklaracije o nuklearnoj energiji sa Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju. Ipak, kabinet nastavlja da radi na ponovnom uvođenju nuklearne energije, za koju on tvrdi da može da doprinese privredi sa 45 milijardi evra i donese 52,000 radnih mesta. Umesto konvencionalne tehnologije, Italija proučava mogućnosti za izgradnju malih modularnih reaktora (SMR-ova), otkrio je Piketo Fratin.

Nuklearne elektrane mogu da doprinesu privredi Italije sa 45 milijardi evra, smatra Piketo Fratin

Zagovornici tog rešenja, koje još nije ušlo u komercijalnu upotrebu, tvrde da je jeftinija kao i jednostavnija za prostorno planiranje. Ministar je naglasio da izgradnja velikih reaktora traje u proseku 15 godina, a da se očekuje da će SMR-ovi postati dostupni pre kraja decenije.

Piketo Fratin je izrazio uverenje da će oni doći na tržište u roku od deset godina. Dodao je da Italija razmatra mogućnost da se priključi inicijativi pokrenutoj na skupu COP28.

Istraživanja na polju nuklearne energije u programu za inovativne, ugljenično neutralne tehnologije

U govoru na jednom događaju u organizaciji Italijanske nuklearne asocijacije, Piketo Fratin je podsetio da je njegovo ministarstvo prošlog meseca odobrilo 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije. Trogodišnji program vredan ukupno 502 miliona evra namenjen je podršci istraživanjima i razvoju inovativnih tehnologija u energetici pri čijem korišćenju nema neto emisija gasova s efektom staklene bašte.

Stavka za nuklearnu energiju se prvenstveno tiče malih modularnih reaktora kao i naprednih modularnih reaktora (AMR-ova). U skladu sa nedavno izmenjenim Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom, deo sredstava treba da se upotrebi i za nuklearnu fuziju. To je eksperimentalna tehnologija, a na nju ministarstvo računa na dug rok.

SMR-ovi su Ferrari, a stari reaktori su bili Miki Maus

Italija je pre više od trideset godina prevremeno ugasila svoje poslednje reaktore, budući da je katastrofa u Černobilju dovela do održavanja referenduma 1987, na kojem su građani odbacili nuklearnu energiju. Zatim je 2011. na još jednom plebiscitu, nakon nuklearnog incidenta u Fukušimi, sprečen pokušaj vraćanja te tehnologije u energetiku.

Priznajući da je javno mnjenje podeljeno, Piketo Fratin je pozvao na dijalog i konsenzus. Otišao je toliko daleko da je uporedio inovacije u razvoju sa Ferrarijem, a stare italijanske reaktore sa Mikijem Mausom, prenosi Fortune Italia. Revizija Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana označila je preokret u državnoj energetskoj politici.

Vlada namerava da u nuklearnoj renesansi učestvuje samo u ulozi regulatora

Vlada neće učestvovati u izgradnji nuklearki – tu je samo kao regulator i za davanje saglasnosti, podvukao je ministar.

Između ostalog, za uvođenje nuklearne energije u jednu zemlju neophodno je razviti lanac snabdevanja i imati visokostručan kadara. Međutim, italijanski univerziteti, instituti i velike energetske kompanije rade na takvim projektima širom sveta.

Piketo Fratin je nedavno bio u Slovačkoj na svečanom otvaranju trećeg reaktora u nuklearnoj centrali Mochovce. Italijanski Enel ima 33 odsto udela u njenom vlasniku, kompaniji Slovenské elektrárne.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eps cena struje privreda dusan stanar

EPS uskoro nudi niže cene električne energije za privredu?

7. decembar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

7. decembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

7. decembar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

7. decembar 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista