Električna energija

Završena Studija izvodljivosti za RHE Bistrica, investicija procenjena na više od milijardu evra

djedovic handanovic rhe bistrica japan jica

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

24.01.2024.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

24.01.2024.

Država

Komentari

1

Podeli

Srbija je završila Studiju izvodljivosti za reverzibilnu hidroelektranu Bistrica i procena je da će gradnja koštati više od milijardu evra, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, koja je sa ambasadorom Japana u Akirom Imamurom razgovarala o zajedničkim projektima u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Dubravka Đedović Handanović je istakla da će država u naredne tri do četiri godine, do početka specijalizovane izložbe EXPO 2027, uložiti u energetski sektor više nego ikada ranije i završiti brojne projekte u energetici, među kojima su gasna interkonekcija sa Severnom Makedonijom, naftovod Srbija-Mađarska, vetropark Kostolac, ulaganja u prenosnu i distributivnu mrežu.

Ona je istakla da je u toku rad na tehničkoj dokumentaciji važnih projekata, kao što su RHE Bistrica i RHE Đerdap 3, koje bi trebalo da obezbede stabilnije snabdevanje električnom energijom, kao i bolje balansiranje elektroenergetskog sistema.

Đedović Handanović: Brojne japanske kompanije zainteresovane za projekat RHE Bistrica

RHE Bistrica je, kako je istakla, ključan energetski objekat za snabdevanje električnom energijom u budućnosti, koji će Srbiji omogućiti priključenje novih kapaciteta iz čiste energije i bolje balansiranje varijabilnim izborima energije.

„Ova godina je veoma važna za završetak tehničke dokumentacije, završena je Studija izvodljivosti koja je sagledala sve ekonomske parametre i koristi i pored finansijskih i procena je da će izgradnja ovog postrojenja koštati više od milijardu evra. Japanska međunarodna organizacija za saradnju (JICA) je zainteresovana da finansira ovaj projekat, kao i brojne japanske kompanije koje imaju znanje i najsavremeniju tehnologiju za ovakva postrojenja“, rekla je ministarka.

Imamura: Tehnologija skladištenja energije veoma je razvijena u Japanu

Ambasador Akira Imamura izrazio je zadovoljstvo što postoji zainteresovanost obe strane za saradnju u izgradnji i finansiranju RHE Bistrica, kao i drugim energetskim projektima i da je tehnologija skladištenja energije veoma razvijena u Japanu.

„Japanske kompanije su spremne da podele znanje i iskustvo sa srpskim energetskim kompanijama u izgradnji novih kapaciteta iz OIE, balansiranju i skladištenju energije što je danas od velike važnosti za energetski sistem“, rekao je on.

Komentara: (1)
Feniks / 25.01.2024.

Pa stvarno neverovatno. Investicija koja je do juče vredela oko 650 miliona, sada je preko MILIJARDU! Kako je onomad rekao Velja Ilić…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

24. januar 2024. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

24. januar 2024. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

24. januar 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

24. januar 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova